Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
      Renta z KRUS w całości to wyzwanie. W tych sytuacjach rolnik dostanie mniej
      Cała prawda o umowie z Mercosur. Analiza, która zaskoczyła wiele osób
      Rolnik rzucił wyzwanie ogromnej korporacji. To pierwsza taka sprawa w sądzie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
      Pokrywają pień jak kożuch i dławią drzewo. Najlepszy moment na ich usunięcie
      Koniec listopada to ostatni dzwonek. Inaczej iglaki wpadną w zimową pułapkę
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?

Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?

Dla domu - Zdrowie 16 maja 2025 16:29 Rafał Leroch Aktualizacja: 16 maja 2025 17:00
Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?
Źródło: Canva
Ryzyko dla konsumentów spowodowane możliwymi pozostałościami po pestycydach zawartych w produktach spożywczych, pozostaje niskie – wykazuje w swoim ostatnim raporcie Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.
Spis treści:

    Niskie ryzyko zdrowotne potwierdzone przez EFSA

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) poinformował, że ryzyko dla zdrowia ludzi wynikające z obecności pozostałości pestycydów w żywności pozostaje niskie, podobnie jak w latach ubiegłych. Taki wniosek wynika z najnowszego rocznego raportu, opartego na analizie tysięcy próbek pobranych w 2023 roku.

    Co wykazało badanie?

    W ramach programu kontroli EFSA przebadała 13 246 losowo wybranych próbek z państw członkowskich UE, Norwegii i Islandii. Próbki pochodziły z 12 najczęściej spożywanych produktów, takich jak: marchew, kalafior, kiwi, cebula, pomarańcze, gruszki, ziemniaki, fasola suszona, brązowy ryż, żyto, a także wątroba wołowa i tłuszcz drobiowy

    Wyniki wskazują, że 99% próbek było zgodnych z panującymi w UE normami, co pokrywa się z danymi z 2020 roku (99,1%). Aż 70% próbek nie zawierało mierzalnych pozostałości, natomiast 28% mieściło się w dopuszczalnych normach. Tylko 2% próbek przekroczyło maksymalne poziomy pozostałości pestycydów, z czego 1% uznano za niezgodne z przepisami.

    Czytaj też:
    Minister zdecydował. Mamy w Polsce nowy krajowy system jakości żywności

    Skuteczność krajowych programów kontroli

    Równolegle prowadzono krajowe programy kontroli, w ramach których pobrano 132 793 próbek. Ich wyniki również potwierdzają wysoką zgodność – 98% próbek spełniało wymogi UE. Okazało się, że 58% próbek nie miało wykrywalnych pozostałości pestycydów, 38,3% posiadało bezpieczne ilości zgodne z normami, a w 3,7% zanotowano przekroczenie poziomu pozostałości po pestycydach.

    Czytaj też:
    Wołowina QMP: Premie dla rolników za jakość

    Zalecenia EFSA dla państw członkowskich

    W sprawozdaniu znalazły się również zalecenia mające na celu poprawę systemów kontroli, m.in.:

    Źródło: EFSA
    • Tagi:
    • pozostałości po pestycydach
    • kontrola jakości
    • bezpieczeństwo żywności
    • produkcja żywności
    • EFSA
    • pestycydy
    • żywność
    Rafał Leroch
    Podobne artykuły
    Newsy

    Zabezpieczono podrobione pestycydy. Zagrożenie dla życia i zdrowia

    17 listopada 2025
    Uprawy

    Polska potęgą w ramach UE. Jesteśmy liderem od 2020 roku

    5 listopada 2025
    Newsy

    Na granicy ujawniono kilka tysięcy ton rosyjskiej marchwi bez oznakowania

    9 września 2025
    Newsy

    Ważne! W polskich produktach rolnych najmniej pestycydów

    26 sierpnia 2025
    Kulinaria

    Jaka temperatura powinna być w lodówce? I dlaczego to ważne?

    18 sierpnia 2025
    Prawo i finanse

    Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne

    2 sierpnia 2025
    Analizy rynkowe

    Polacy wolą polską żywność. Cena już nie najważniejsza

    20 lipca 2025
    Bydło i mleko

    Rolników zabrakło w debacie o umowie UE–Mercosur

    27 czerwca 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Niebawem kolejny nabór w ARiMR. Kto może dostać 2.400 zł dopłaty do hektara?
    25 listopada 2025
    Drób
    Zła informacja dla hodowców. Polski drób został zablokowany
    25 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
    25 listopada 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
    25 listopada 2025
    Dla domu
    Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
    24 listopada 2025
    Dla domu
    Pokrywają pień jak kożuch i dławią drzewo. Najlepszy moment na ich usunięcie
    24 listopada 2025
    Dla domu
    Koniec listopada to ostatni dzwonek. Inaczej iglaki wpadną w zimową pułapkę
    23 listopada 2025
    Dla domu
    Kwitnie, zanim inne kwiaty obudzą się do życia. Idealny na Boże Narodzenie
    23 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności