Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?

Niskie ryzyko zdrowotne potwierdzone przez EFSA
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) poinformował, że ryzyko dla zdrowia ludzi wynikające z obecności pozostałości pestycydów w żywności pozostaje niskie, podobnie jak w latach ubiegłych. Taki wniosek wynika z najnowszego rocznego raportu, opartego na analizie tysięcy próbek pobranych w 2023 roku.
Co wykazało badanie?
W ramach programu kontroli EFSA przebadała 13 246 losowo wybranych próbek z państw członkowskich UE, Norwegii i Islandii. Próbki pochodziły z 12 najczęściej spożywanych produktów, takich jak: marchew, kalafior, kiwi, cebula, pomarańcze, gruszki, ziemniaki, fasola suszona, brązowy ryż, żyto, a także wątroba wołowa i tłuszcz drobiowy
Wyniki wskazują, że 99% próbek było zgodnych z panującymi w UE normami, co pokrywa się z danymi z 2020 roku (99,1%). Aż 70% próbek nie zawierało mierzalnych pozostałości, natomiast 28% mieściło się w dopuszczalnych normach. Tylko 2% próbek przekroczyło maksymalne poziomy pozostałości pestycydów, z czego 1% uznano za niezgodne z przepisami.
Skuteczność krajowych programów kontroli
Równolegle prowadzono krajowe programy kontroli, w ramach których pobrano 132 793 próbek. Ich wyniki również potwierdzają wysoką zgodność – 98% próbek spełniało wymogi UE. Okazało się, że 58% próbek nie miało wykrywalnych pozostałości pestycydów, 38,3% posiadało bezpieczne ilości zgodne z normami, a w 3,7% zanotowano przekroczenie poziomu pozostałości po pestycydach.
Zalecenia EFSA dla państw członkowskich
W sprawozdaniu znalazły się również zalecenia mające na celu poprawę systemów kontroli, m.in.:
- intensyfikacja badań dla konkretnych kombinacji pestycydów i upraw,
- kontynuacja monitorowania produktów importowanych spoza UE,
- stosowanie szerokiego zakresu metod analitycznych.