Krzysztof Jurgiel chce przeprowadzić reformę
Krzysztof Jurgiel, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi chce przeprowadzić reformę systemu urzędowej kontroli żywności w Polsce i stworzyć Urząd Bezpieczeństwa Żywności.
W tym celu powołał zespół do spraw reformy instytucjonalnej systemu bezpieczeństwa żywności, którego zadaniem jest opracowanie propozycji zmian systemowych dotyczących nadzoru nad bezpieczeństwem żywności oraz koncepcji zmian w organizacji i funkcjonowaniu służb inspekcyjnych, w tym projektów ustaw niezbędnych do przeprowadzenia reformy instytucjonalnej systemu bezpieczeństwa żywności. Przewodniczącym Zespołu jest główny inspektor ochrony roślin i nasiennictwa Andrzej Chodkowski. Do 30 czerwca 2016 r. ma powstać raport i projekty ustaw, niezbędne do przeprowadzenia reformy.
Najważniejszym celem zakładanej przebudowy systemu bezpieczeństwa żywności w naszym kraju jest stworzenie zintegrowanego nadzoru i efektywnej kontroli w całym łańcuchu produkcyjnym i żywnościowym, „od pola do stołu”.
- Jesteśmy zdeterminowani przeprowadzić reformę systemu bezpieczeństwa żywności, choć zdajemy sobie sprawę, że jest to trudny i odpowiedzialny proces - powiedział minister, dodając jednocześnie - liczymy na aktywny udział, oczekujemy propozycji rozwiązań, a także i głosów krytycznych.
Zdaniem ministerstwa zdrowia:
Istnieje ryzyko, że jeśli to będzie jedna inspekcja, konsolidująca inspekcje nadzorujące łańcuch żywnościowy, jakość żywności, zdrowie i dobrostan zwierząt, zdrowie roślin i nasiennictwo, to przy tak szerokim obszarze działań, bezpieczeństwo żywności stanie się tylko jednym z elementów systemu.
Jak informuje Janusz Turek, prezes Agencji Rezerw Materiałowych Polska jest generalnie samowystarczalna pod względem żywnościowym, choć są produkty, jak np. śruta sojowa, bez której na dziś trudno sobie wyobrazić żywienie zwierząt.