Polskie mięso drobiowe trafi do Tajwanu
21 polskich przedsiębiorstw będzie wysyłało mięso do Tajwanu. Negocjacje dotyczące zasad eksportu zakończono w październiku.
Decyzja została ogłoszona podczas VI konsultacji gospodarczych pomiędzy Polską i Tajwanem w Tajpej 21 października, w których uczestniczył m.in. główny lekarz weterynarii Włodzimierz Skorupski. Spotkaniu współprzewodniczyli podsekretarz stanu w Ministerstwie Rozwoju Tadeusz Kościński oraz wiceminister Ministerstwa Spraw Gospodarczych (MOEA) Wei-Fuu Yang. Mechanizm konsultacji gospodarczych funkcjonuje od 2010 r. jako główne narzędzie wspierania polsko-tajwańskiej współpracy bilateralnej.
Zakończona procedura stanowi zwieńczenie kilkuletnich starań Inspekcji Weterynaryjnej, Warszawskiego Biura Handlowego w Tajpej oraz polskiego resortu rolnictwa, które zostały zapoczątkowane w 2006 r.
Zatwierdzenie do eksportu mięsa drobiowego uzyskało 21 przedsiębiorstw. Eksportowane towary muszą spełnić wymagania określone w:
- bilateralnie uzgodnionym weterynaryjnym świadectwie zdrowia dla mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego eksportowanych do Tajwanu,
- wymogach w zakresie kwarantanny dla importu mięsa drobiowego.
Czytaj także: Salmonella w jajkach. Firma Woźniak wydała oświadczenie KLIK