Polska żywność promowana na Białorusi
Promocja polskiej żywności i otwarcie białoruskiego rynku dla polskich producentów żywności - to główne zagadnienia poruszane podczas ostatniej wizyty podsekretarza stanu Ryszarda Zarudzkiego w Mińsku.
- Omówiliśmy z białoruskim wiceministrem rolnictwa Uładzimirem Grakunem kwestie związane ze zniesieniem barier dla polskich producentów, zarówno jeśli chodzi o eksport, jak i o inwestycje - mówił polski wiceminister w trakcie prezentacji polskiej żywności w ramach programu „Smaki Europy - jakość i tradycja”. To trzyletni program promocji produktów spożywczych z krajów Unii Europejskiej, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, zgodnie z obowiązującymi we Wspólnocie systemami jakości.
Wiceminister zaznaczył, że rozmowy dotyczyły możliwości eksportu polskich pasz mineralnych bez konieczności posiadania certyfikatów weterynaryjnych czy ułatwień sprzedaży na białoruskim rynku wołowiny i wieprzowiny.
Białoruś jest największym odbiorcą polskich produktów żywnościowych poza krajami UEj. − W tym roku te obroty sięgają rzędu 244 milionów euro. Jest to więc jeden z największych naszych partnerów handlowych – zaznaczył Ryszard Zarudzki. Dodał, że Polska jest zainteresowana inwestycjami w przemysł spożywczy na Białorusi. Podkreślił jednocześnie, że polskim przedsiębiorcom, inwestorom potrzebne są gwarancje, zabezpieczające przed ryzykiem finansowym i inwestycyjnym.
W ramach ostatniej wizyty w Mińsku Ryszard Zarudzki wziął udział w uroczystym otwarciu targów spożywczych Prodexpo. Ministrowi towarzyszyli prezes Agencji Rynku Rolnego Łukasz Hołubowski i ambasador Konrad Pawlik.
Międzynarodowe Targi Prodexpo odbywają się po raz 22. Jest to miejsce promocji produktów żywnościowych, nowych znaków towarowych, zaawansowanej technologii produkcji i sprzedaży. To również miejsce spotkania firm z 67 krajów. Polscy producenci prezentują swoją ofertę na stoisku „Smaki Europy” oraz na stoisku Agencji Rynku Rolnego „Polska smakuje”. Tegoroczna edycja targów potrwa do 11 listopada.