Polska potęgą w ramach UE. Jesteśmy liderem od 2020 roku
Polska jest największym producentem dyń w całej Unii Europejskiej. Za nami są Francja, Hiszpania i Niemcy. Mimo dużej produkcji, eksport dyń z naszego kraju jest niewielki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Produkujemy dynie na potęgę. Polska unijnym liderem
Jak informuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Polska jest obecnie największym producentem dyni wśród krajów unijnych. W 2024 r. zbiory wyniosły 383 tys. ton. Nasz udział w całkowitych zbiorach w Unii Europejskiej stanowił tym samym 33 proc.
Czytaj też: Ważny obowiązek właścicieli domów. Brak wpisu grozi wysokimi karami
Kolejne kraje UE są daleko za nami. Na drugiej pozycji jest Francja. W jej przypadku produkcja na poziomie 235 tys. ton stanowi 20 proc. udziału w całkowitych zbiorach w UE. Trzecia jest Hiszpania, która produkuje 172 tys. ton dyń (15 proc. udziału). Następne są Niemcy (114 tys. ton - 10 proc. udziału) oraz Portugalia (92 tys. ton, czyli 8 proc.). Pięć wiodących krajów odpowiada łącznie za 86 proc. produkcji dyń w całej Unii w 2024 r.
Produkcja dyń na rynku unijnym systematycznie rośnie od 2019 r. W 2024 r. zbiory osiągnęły ponad 1,2 mln ton i były o 9 proc. większe rok do roku. Polska utrzymuje pozycję lidera od 2020 roku. Według danych Eurostatu areał uprawy dyni w latach 2014-2024 zwiększył się w naszym kraju z 1,1 tys. ha do 9,3 tys. ha, co wpłynęło na 8-krotny wzrost krajowych zbiorów w ciągu dekady z 48 tys. ton do prawie 400 tys. ton rocznie.
Dynie coraz popularniejsze w Polsce. Duży popyt wpływa na produkcję
Tak duży wzrost produkcji miał dwie przyczyny. Pierwszą z nich był rosnący popyt na dynie w Polsce. Sprzyja temu także stosunkowa łatwość uprawy, niewymagająca dobrych gleb i dużych nakładów na ochronę chemiczną.
Dynie są uprawiane w Polsce w różnych odmianach – jest ich około 35. Dominują wśród nich dwa gatunki dynia zwyczajna i dynia olbrzymia. Mają one nie tylko konsumpcyjne, ale również dekoracyjne przeznaczenie. Coraz częściej służą do ozdabiania domów w czasie jesieni. Są wykorzystywane zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i stosowane w przemyśle spożywczym, przeważnie jako dodatek w piekarnictwie lub jako surowiec do tłoczenia oleju. Oprócz walorów kulinarnych dynia ma również zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym oraz jako pasza dla zwierząt.
Warto wiedzieć, że jest to źródło wielu witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Dynie zawierają m.in. dużo białka i błonnika. Są także niskokaloryczne i lekkostrawne. Pestki dyni są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole.
Eksport i import. Ile dyń sprzedajemy za granicę?
Dynie są produkowane w Polsce głównie na krajowe potrzeby. Eksport jest nieduży, wynosi 3-4 tys. ton rocznie. Stanowi około 1 proc. krajowej produkcji. Sprzedajemy je m.in. do: Włoch (25 proc.), Niemiec (20 proc.), na Słowację (15 proc.) i do Czech (10 proc.).
Polska sprowadza także niewielką ilość dyń z zagranicy m.in. z Niderlandów, Niemiec i Hiszpanii. Import jest na poziomie 2–3 tys. ton.
Czytaj też: Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
- Tagi:
- UE
- dynie
- KOWR
- produkcja żywności




























