Polacy kupują coraz więcej miodu? Rośnie import miodów z Ukrainy i Chin
Polacy spożywają coraz więcej miodu
Miód coraz częściej gości na polskich stołach. Jak podaje Polska Izba Miodu (PIM) w 2023 roku średnie, roczne spożycie miodu na 1 osobę w Polsce wyniosło ok. 1 kilograma. Zanotowano również wzrost krajowej produkcji miodu o 14 proc. (w porównaniu z 2022 r.). Łączna, krajowa produkcja miodu za rok 2023 wyniosła ok. 28 tys. ton. Przeważająca większość (bo prawie 80 proc.) polskich miodów to miody rzepakowe i wielokwiatowe. Jak podaje PIM, polski konsument kupuje miody sezonowo – popyt na produkty z tej kategorii wzrasta o 78,5 proc. w grudniu (w porównaniu z popytem w sezonie letnim). W celu pokrycia rosnącego zapotrzebowania na miody Polska zaimportowała ponad 25 tys. ton miodu z Ukrainy i Chin.
CZYTAJ TAKŻE: Miody z Polski wśród najlepszych na świecie. Oto najnowszy ranking
Obowiązkowy element etykiety miodu: Kraj pochodzenia
PIM przypomina, że od kwietnia 2024 r. - zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – etykiety umieszczone na opakowaniu miodu muszą zawierać precyzyjną informację o kraju/krajach pochodzenia miodu.
"(...) etykiety zaczęły podawać dokładny kraj lub kraje pochodzenia surowca, zamiast wcześniejszych ogólnych sformułowań, takich jak „mieszanka miodów pochodzących z UE i niepochodzących z UE” czy „mieszanka miodów niepochodzących z UE”. – wyjaśnia Przemysław Rujna w komunikacie Polskiej Izby Miodu.
Z badania przeprowadzonego w marcu 2024 roku (SW Research na zlecenie PIM) wynika, że ok. 73 proc. polskich konsumentów zwraca uwagę na kraj pochodzenia miodu. Przeważająca większość kupujących preferuje miody polskiego pochodzenia, a jednocześnie nie odrzuca produktów spoza Polski (60 proc. respondentów).
Po czym rozpoznać miód dobrej jakości?
Polska Izba Miodu wyjaśnia, że każda etykieta miodu powinna zawierać precyzyjne informacje dotyczące produktu, w tym m.in.:
- nazwę producenta,
- typ miodu,
- sposób przechowywania produktu,
- termin przydatności produktu do spożycia,
- kraj/kraje pochodzenia.
Na etykiecie warto również odszukać informacje m.in. o dodatkowych certyfikatach. Etykieta powinna być czytelna, a produkt w nienaruszonym opakowaniu. Jeżeli chodzi o sam skład miodu PIM przypomina również o poziomie zawartości wody – miody dobrej jakości cechują się zawartością wody poniżej 20 proc. (optymalnie – 17-18 proc.).
CZYTAJ TAKŻE: Pszczoły zimują, pszczelarze się szkolą. Co mówią nam hodowcy?