PKM Duda zamknął ubojnię w Hucie
Chodzi o ubojnie bydła wołowego. Grupa Polski Koncern Mięsny Duda chce się skoncentrować na produkcji wieprzowiny, która jest najbardziej perspektywicznym segmentem produkcji mięsa czerwonego.
W związku z podjętą decyzją produkcja wołowiny w oddziale w Hucie (woj. wielkopolskie) została wstrzymana. A, jak podaje dalej w swym oświadczeniu PKM Duda, zakład produkcyjny zostanie wystawiony na sprzedaż lub do wydzierżawienia.
"Chcielibyśmy wyrazic ogromna wdzięczność i podziękowanie za dotychczasową współpracę. Jednocześnie pragniemy zapewnić, ze Grupa PKM DUDA jest w dobrej kondycji finansowej i niezmiennie prowadzić będzie działalność w obszarze produkcji i dystrybucji mięsa czerwonego" - wyjaśnia Grupa PKM Duda.
Przedsiebiorstwo zaznacza jednak, że zamknięcie oddziału w Hucie nie wpłynie na kierunki oraz sposoby realizacji przyjętej strategii, która "zakłada realizację przyjętych zalożeń w średnim okresie, tj. do 2019 r."
"Grupa PKM Duda konsekwentnie realizuje założenia strategii przyjętej 23 lipca 2015 r. Zamierza rozwijać segment surowcowy w oparciu o własne fermy, zwiększyć ubój we własnych zakładach, rozszerzyć terytorialny zasięg działania segmentu dystrybucyjnego oraz zwiększyć własną produkcję wędlin w grupie kapitałowej. W celu zwiększenia efektywności dokonuje też regularnego przeglądu sytuacji spółek działających w obszarze podstawowej działalności spółki, czyli produkcji mięsa czerwonego" - czytamy na stronie internetowej PKM Duda.
Czytaj także o tym, w jaki sposób do kastracji prosiąt podchodzi się w różnych krajach UE / KLIK
Firma argumentuje swoją decyzję tym, że od 2012 r. spożycie wołowiny w Polsce utrzymuje się na bardzo niskim poziomie ok. 1,5 kg na mieszkańca. Według wyliczeń Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w związku z możliwym wzrostem cen detalicznych wołowiny, oczekuje się dalszego spadku jego spożycia. W takim układzie, korzystniejsze dla firmy będzie skupienie się na dziale mięsa wieprzowego.
"Na drugim biegunie znajduje się spożycie wieprzowiny, które od kilku lat utrzymuje się na stabilnym poziomie ok. 40 kg na osobę. Brak jest również przesłanek do drastycznego obniżenia spożycia tego rodzaju mięsa w nadchodzących latach" - zaznacza PKM Duda.