Nowy rynek otwiera się na borówkę z Polski. Ogłoszono oficjalną decyzję

Potwierdzenie wydane 16 września 2025 r. to zwieńczenie przygotowań do otwarcia Wietnamu na borówki z Polski trwających od 2017 r. „W 2024 r. zakończono procedurę uzgodnienia warunków fitosanitarnych, a w sierpniu 2025 r. wietnamscy eksperci przeprowadzili w Polsce audyt. Sprawdzili, czy polskie gospodarstwa i pakowalnie wdrożyły wszystkie ustalenia. Wynik był pozytywny – nasze rozwiązania zostały uznane za gwarantujące bezpieczeństwo fitosanitarne eksportowanych owoców” – czytamy w komunikacie ministerstwa rolnictwa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj też: Na te ptaki nie będzie wolno już polować. Ministerstwo wprowadza zakaz
Wymiana handlowa artykułami rolno-spożywczymi z Wietnamem
Wietnam to jeden z najszybciej rozwijających się rynków w Azji i ważny hub logistyczny w regionie. Dodatkowe możliwości daje też umowa o wolnym handlu pomiędzy Wietnamem a Unią Europejską (EVFTA), która ułatwia formalności i obniża bariery celne. Ministerstwo rolnictwa informuje, że w 2024 r. wartość polskiego eksportu rolno-spożywczego do Wietnamu sięgnęła 193,4 mln euro, czyli o około 10 proc. więcej niż rok wcześniej. Polska sprzedaje tam głównie mięso i podroby drobiowe, jelita, pęcherze i żołądki zwierzęce oraz filety rybne. Teraz do tej listy dołączą świeże owoce borówki wysokiej. „To ważna wiadomość dla naszych producentów, którzy już z powodzeniem sprzedają borówki na inne azjatyckie rynki, m.in. do Indii. Wietnam to kolejny krok w umacnianiu pozycji polskich owoców na świecie” – czytamy. Polska prowadzi też rozmowy o otwarciu rynku chińskiego na eksport naszej borówki.
Polska jako jeden z największych producentów borówki amerykańskiej na świecie
Borówka wysoka (amerykańska) na szerszą skalę uprawiana jest w Polsce od 2011 r. W latach 2013-2022 jej zbiory wzrosły u nas pięciokrotnie - z 13 tys. ton w 2013 r. do 64 tys. ton w 2022 r. Wynika to nie tylko ze wzrostu konsumpcji krajowej, która w 2022 r. osiągnęła 1,83 kg/osobę (więcej niż w ojczyźnie tego owocu, czyli USA), lecz także systematycznie rosnącego eksportu. Jesteśmy drugim, po Hiszpanii, producentem borówki amerykańskiej w UE oraz 6. na świecie. Eksportujemy borówkę głównie do Niemiec, Wielkiej Brytanii (najnowsze doniesienia mówią, że po sfinalizowaniu Brexitu na tamtejszym rynku pojawia się coraz więcej borówki sprowadzanej z Maroka), Niderlandów, Szwecji i Łotwy (w sumie do 38 krajów świata). Są to zarówno owoce świeże, jak i deserowe. Wartość polskiego eksportu borówki amerykańskiej, wg Eurostatu, w 2022 roku osiągnął poziom 107,3 mln euro.
Jak czytamy na oficjalnej rządowej stronie trade.gov.pl, światowy rynek borówki amerykańskiej jest niezwykle dynamiczny. Zwiększają się powierzchnie upraw i trwa wielka rywalizacja o wielkości zbiorów i eksportu, do której mocno włączyły się w ostatniej dekadzie kraje Ameryki Południowej – Peru i Chile, ale także Serbia, Gruzja, Maroko, Rumunia, Nowa Zelandia czy Zimbabwe.
Czytaj też: Skrzydłokwiat nie kwitnie? Popełniasz ten błąd. Zmień to na jesień