Nowoczesna cukrownia oficjalnie otwarta
Zmodernizowany obiekt w Środzie Wielkopolskiej stał się jedną z najnowocześniejszych i najbardziej przyjaznych środowisku cukrowni w Europie.
Zwiększone moce produkcyjne, znaczące ograniczenie zużycie energii, rozwój wielkopolskiego rolnictwa i całego regionu, to główne efekty modernizacji cukrowni w Środzie Wielkopolskiej. Ta priorytetowa inwestycja zrealizowana przez producenta cukru DIAMANT kosztowała ponad 260 mln złotych i jest jednym z elementów przyjętej przez firmę strategii 2020. Wartość inwestycji planowanych przez Grupę Pfeifer & Langen w Polsce na lata 2017 - 2019 wyniesie ponad 400 mln zł.
Modernizacja zakładu w Środzie Wielkopolskiej to kluczowy element wieloletniego planu inwestycyjnego przyjętego przez Pfeifer & Langen, producenta cukru Diamant. Dzięki nowej infrastrukturze cukrownia może przerabiać 12 tys. ton buraków na dobę, co pozwala na produkowanie 250.000 ton cukru rocznie przy bardzo niskim zużyciu energii.
W kolejnym etapie planowanej rozbudowy zakład w Środzie zostanie wyposażony m.in. nowoczesną pakownię, wydajną halę spedycyjną z ośmioma rampami załadunkowymi oraz w pełni zautomatyzowany magazyn wysokiego składowania- pierwszy w branży w tej części Europy. To wszystko usprawni realizację strategicznego celu firmy, jakim jest dostarczenie na terenie Polski, Europy zachodniej i południowej najwyższej jakości cukru białego oraz szerokiej gamy nowatorskich, niekonwencjonalnych produktów cukrowych.
- Tagi:
- cukrownia
- modernizacja
- Diamant