Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co będzie działo się z cenami świń pod koniec roku? Złe wieści dla hodowców
      Te ceny spadły już o 50 proc. A najgorsze dopiero przed nami
      Ceny tucznika lecą na łeb i szyję. Nowe informacje z punktów skupu
      Bronisze: Spadły ceny ziemniaków
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Wirus znów zaatakował. Nowe ognisko w Wielkopolsce
      Co będzie działo się z cenami świń pod koniec roku? Złe wieści dla hodowców
      Dopłaty od 500 do blisko 6 tys. zł do zwierzęcia. Gdzie i na jakich warunkach?
      Do hodowli tych ras rolników nie trzeba namawiać. Przewidziano dopłaty do nich
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na kukurydzę. Jakie odmiany na ziarno, a jakie na kiszonkę?
      Dlaczego pędy malin zamierają? IOR-PIB wskazuje przyczyny
      Złe informacje dla plantatorów kukurydzy. Ten szkodnik ma się bardzo dobrze
      Jesienne porządki na polu. Czym wymieść miotłę z pola? Eksperci radzą
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Wnioski po terminie? Wypłata środków nadal możliwa. Korzystne zmiany dla rolnika
      Zapomniane świadczenie z KRUS? Kto faktycznie może dostać dodatkowe pieniądze?
      Ten błąd może rolnika kosztować utratę prawa do emerytury. Lepiej uważać
      Rolnicy apelują o wsparcie do zakupu nawozów. Czy uda się uruchomić kredyty celowe?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      To wieloletni hit, który posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd
      Listopad zaskoczy pogodą? IMGW podał prognozę długoterminową
      Znalazłeś tego grzyba? Leśnicy przestrzegają przed "inwazją"
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • Mięso stworzone w laboratorium w restauracjach? Kontrowersyjna decyzja.

Mięso stworzone w laboratorium w restauracjach? Kontrowersyjna decyzja.

Hodowla - Bydło i mleko 25 czerwca 2025 10:22 Rafał Leroch Aktualizacja: 25 czerwca 2025 17:35
Mięso stworzone w laboratorium w restauracjach? Kontrowersyjna decyzja.
Źródło: Canva
Pierwsze mięso hodowane metodą komórkową, decyzję organizacji FSANZ, dostaje pozwolenie na sprzedaż i trafi do menu restauracji.
Spis treści:

    Z laboratorium do sprzedaży

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Australia zatwierdziła pierwsze w regionie mięso hodowane metodą komórkową. Decyzję ogłosiła organizacja FSANZ (Food Standards Australia New Zealand), dając firmie Vow z Sydney pozwolenie na sprzedaż foie gras (pasztet ze stłuszczonych wątróbek) z japońskich przepiórek hodowanych w warunkach laboratoryjnych. Nowy produkt ma trafić do restauracji pod marką Forged. Jak zapewnia FSANZ, zatwierdzenie dotyczy wyłącznie tego konkretnego produktu i nie otwiera drogi dla innych rodzajów mięsa hodowanego komórkowo bez osobnej procedury.

    Krytyka ze strony branży mięsnej

    Decyzja FSANZ spotkała się z ostrą reakcją organizacji Cattle Australia. Dr Chris Parker, prezes zarządu, wyraził zaniepokojenie brakiem transparentności w procesie zatwierdzania i niedostatecznym oznakowaniem produktu. Podkreślił, że określenie "mięso hodowane w komórkach" może wprowadzać konsumenta w błąd i nie oddaje w pełni sztucznego charakteru produktu. Organizacja apeluje o zakaz używania nazw typu "mięso", "przepiórka" czy "wołowina" w przypadku syntetycznych błałek.

    Czytaj też:
    Eksport produktów mlecznych i materiału hodowlanego z USA - duże zmiany

    Mięso premium dla wybranych

    Profesor Paul Wood z Uniwersytetu Monash podkreśla, że choć decyzja FSANZ otwiera drogę dla innych firm, koszt produkcji pozostaje główną barierą. Vow planuje obniżyć koszty do 100 dolarów za kilogram, ale obecnie produkt pozostaje ekstrawaganckim dodatkiem w ekskluzywnych restauracjach. Budowa jednej fabryki do produkcji tego typu mięsa może kosztować nawet 450 mln dolarów. Produkcja wymaga środowiska sterylnego porównywalnego z tym w przemyśle farmaceutycznym.

    Nie dla wegan, nie dla mas

    Profesor Wood uważa, że mięso hodowane laboratoryjnie nie ma szans na zastąpienie tradycyjnego czerwonego mięsa. Może natomiast konkurować z produktami roślinnymi i pozostać niszowym wyborem dla smakoszy. Produkt Vow serwowany jest m.in. w ponad 25 lokalach w Singapurze. Każda porcja kosztuje nawet 30 dolarów singapurskich.

    Mięso Frankensteina kontra przyszłość

    Podczas gdy Singapur, Australia i Nowa Zelandia otwierają się na mięso z komórek, inne kraje jak Włochy czy Austria je zakazują. Włoskie lobby rolnicze ochrzcilo je mianem "mięsa Frankensteina". Choć technologia budzi zainteresowanie, pozostaje pod znakiem zapytania, czy zyska akceptację społeczną. Dla wielu konsumentów kwestia etykiety i przejrzystości pozostaje kluczowa.

    Czytaj też:
    Ceny bydła w Polsce szokują. Szykują się zmiany? [Maj 2025]
    Źródło: Cattle Australia
    • Tagi:
    • laboratoryjne mięso
    • produkty mięsne
    • mięso hodowane komórkowo
    Rafał Leroch
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ceny warzyw w skupie a ceny na straganie. Dlaczego jest aż taka różnica?
    15 października 2025
    Bydło i mleko
    Ceny bydła nie utrzymają się na rekordowym poziomie? Nadciąga zagrożenie
    15 października 2025
    Ceny rolnicze
    Na tej uprawie rolnicy zarobili w tym roku najwięcej?
    15 października 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Ceny bydła nie utrzymają się na rekordowym poziomie? Nadciąga zagrożenie
    15 października 2025
    Hodowla
    Wirus znów zaatakował. Nowe ognisko w Wielkopolsce
    14 października 2025
    Trzoda chlewna
    Co będzie działo się z cenami świń pod koniec roku? Złe wieści dla hodowców
    14 października 2025
    Bydło i mleko
    Dopłaty od 500 do blisko 6 tys. zł do zwierzęcia. Gdzie i na jakich warunkach?
    12 października 2025
    Bydło i mleko
    Do hodowli tych ras rolników nie trzeba namawiać. Przewidziano dopłaty do nich
    11 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności