Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Aktualne ceny drobiu. Ile kosztują?
      Ceny kukurydzy na kiszonkę na pniu. Ilu jest kupujących?
      Trudna sytuacja na rynku trzody chlewnej pogłębia się. Ile płacą w skupach?
      Ceny warzyw w Broniszach lecą na łeb na szyję. Kiedy wzrosną?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Znów wykryto ognisko groźnej choroby
      Pierwszy Kongres Produkcji Świń - Żnin 2025
      Za kilka dni złóż wniosek. Możesz dostać zwrot aż 70% kosztów
      5 tys. zł do jednego zwierzęcia. ARiMR zachęca do składania wniosków
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te odmiany zbóż ozimych są polecane w tym sezonie. Wskazano najlepsze produkty
      Prosty krok, a ma znaczący wpływ na plon pszenicy. Już czas, żeby go wykonać
      Co zasiać w tym roku? Wyniki niezależnych badań wskazują wyraźnie
      Zebrali ponad 6 ton rzepaku z hektara. Jak tego dokonali?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskają więcej czasu na wyjście z tarapatów finansowych?
      Polska szuka chętnych do zablokowania umowy Mercosur. Z kim rozmawia?
      Egzekucja ciągnika rolniczego, gdy dłużnikiem jest jeden ze współwłaścicieli
      Prezydent zawetował nowelizację ustawy o środkach ochrony roślin
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zmieszaj te dwa składniki i zostaw w kuchni. Plaga muszek zniknie w mgnieniu oka
      Ten jeden kwiat ocali twój jesienny ogród. Żaden ogrodniczy błąd mu nie zaszkodzi
      Urzeka kwiatami, gdy inne rośliny już przekwitły. W Polsce nadal mało znany
      To jeden z najtańszych nawozów. Do jakich roślin stosować fusy z kawy?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • Mięso stworzone w laboratorium w restauracjach? Kontrowersyjna decyzja.

Mięso stworzone w laboratorium w restauracjach? Kontrowersyjna decyzja.

Hodowla - Bydło i mleko 25 czerwca 2025 10:22 Rafał Leroch Aktualizacja: 25 czerwca 2025 17:35
Mięso stworzone w laboratorium w restauracjach? Kontrowersyjna decyzja.
Źródło: Canva
Pierwsze mięso hodowane metodą komórkową, decyzję organizacji FSANZ, dostaje pozwolenie na sprzedaż i trafi do menu restauracji.
Spis treści:

    Z laboratorium do sprzedaży

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Australia zatwierdziła pierwsze w regionie mięso hodowane metodą komórkową. Decyzję ogłosiła organizacja FSANZ (Food Standards Australia New Zealand), dając firmie Vow z Sydney pozwolenie na sprzedaż foie gras (pasztet ze stłuszczonych wątróbek) z japońskich przepiórek hodowanych w warunkach laboratoryjnych. Nowy produkt ma trafić do restauracji pod marką Forged. Jak zapewnia FSANZ, zatwierdzenie dotyczy wyłącznie tego konkretnego produktu i nie otwiera drogi dla innych rodzajów mięsa hodowanego komórkowo bez osobnej procedury.

    Krytyka ze strony branży mięsnej

    Decyzja FSANZ spotkała się z ostrą reakcją organizacji Cattle Australia. Dr Chris Parker, prezes zarządu, wyraził zaniepokojenie brakiem transparentności w procesie zatwierdzania i niedostatecznym oznakowaniem produktu. Podkreślił, że określenie "mięso hodowane w komórkach" może wprowadzać konsumenta w błąd i nie oddaje w pełni sztucznego charakteru produktu. Organizacja apeluje o zakaz używania nazw typu "mięso", "przepiórka" czy "wołowina" w przypadku syntetycznych błałek.

    Czytaj też:
    Eksport produktów mlecznych i materiału hodowlanego z USA - duże zmiany

    Mięso premium dla wybranych

    Profesor Paul Wood z Uniwersytetu Monash podkreśla, że choć decyzja FSANZ otwiera drogę dla innych firm, koszt produkcji pozostaje główną barierą. Vow planuje obniżyć koszty do 100 dolarów za kilogram, ale obecnie produkt pozostaje ekstrawaganckim dodatkiem w ekskluzywnych restauracjach. Budowa jednej fabryki do produkcji tego typu mięsa może kosztować nawet 450 mln dolarów. Produkcja wymaga środowiska sterylnego porównywalnego z tym w przemyśle farmaceutycznym.

    Nie dla wegan, nie dla mas

    Profesor Wood uważa, że mięso hodowane laboratoryjnie nie ma szans na zastąpienie tradycyjnego czerwonego mięsa. Może natomiast konkurować z produktami roślinnymi i pozostać niszowym wyborem dla smakoszy. Produkt Vow serwowany jest m.in. w ponad 25 lokalach w Singapurze. Każda porcja kosztuje nawet 30 dolarów singapurskich.

    Mięso Frankensteina kontra przyszłość

    Podczas gdy Singapur, Australia i Nowa Zelandia otwierają się na mięso z komórek, inne kraje jak Włochy czy Austria je zakazują. Włoskie lobby rolnicze ochrzcilo je mianem "mięsa Frankensteina". Choć technologia budzi zainteresowanie, pozostaje pod znakiem zapytania, czy zyska akceptację społeczną. Dla wielu konsumentów kwestia etykiety i przejrzystości pozostaje kluczowa.

    Czytaj też:
    Ceny bydła w Polsce szokują. Szykują się zmiany? [Maj 2025]
    Źródło: Cattle Australia
    • Tagi:
    • laboratoryjne mięso
    • produkty mięsne
    • mięso hodowane komórkowo
    Rafał Leroch
    Podobne artykuły
    Materiał Promocyjny Inne

    Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?

    5 września 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Pilne zmiany w przepisach. Chodzi o rozliczanie inwestycji. ARiMR wyśle wezwania
    6 września 2025
    Drób
    Ptasia grypa wraca? Jest ważny komunikat do wszystkich hodowców drobiu
    6 września 2025
    Maszyny
    Giganci zbiorów. Oto nowoczesne kombajny do ziemniaków [VIDEO]
    6 września 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Znów wykryto ognisko groźnej choroby
    28 sierpnia 2025
    Hodowla
    Pierwszy Kongres Produkcji Świń - Żnin 2025
    28 sierpnia 2025
    Bydło i mleko
    Jaka przyszłość czeka branżę mleczarską?
    26 sierpnia 2025
    Bydło i mleko
    Wysokie ceny i niska podaż napędzają ukraiński eksport bydła
    24 sierpnia 2025
    Hodowla
    Za kilka dni złóż wniosek. Możesz dostać zwrot aż 70% kosztów
    21 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności