Kontrola żywności pod kontrolą
Kontrolerzy badają czy konsumenci mogą polegać na tym, że produkty określane jako ekologiczne rzeczywiście takie są.
Europejski Trybunał Obrachunkowy sprawdza poprawność kontroli żywności ekologicznej w Unii Europejskiej. Ostatnio taka kontrola była prowadzona w 2012 roku.
Rynek sprzedaży detalicznej produktów ekologicznych w UE zwiększył się w latach 2010–2015 o 54%. Łączny obszar upraw ekologicznych w UE w tym samym okresie powiększył się o 21%. Przywóz produktów ekologicznych wzrósł w latach 2012–2015 o 32%. Produkty ekologiczne są wprawdzie droższe od produktów wytwarzanych konwencjonalnie, lecz rynek z trudem nadąża za popytem – wyższa cena, jaką konsumenci są gotowi zapłacić, może więc zachęcać do stosowania nieuczciwych praktyk w sprzedaży produktów ekologicznych - czytamy na stronie Krajowej Rady Izb Rolniczych.
– Wyzwaniem, przed którym stoi sektor ekologiczny, jest zapewnienie stałego wzrostu podaży i popytu przy jednoczesnym utrzymaniu zaufania konsumentów – stwierdził Nikolaos Milionis, członek Europejskiego Trybunału Obrachunkowego odpowiedzialny za kontrolę.
ZOBACZ TAKŻE: Pierwsza automatyczna maszyna do czyszczenia drenów [VIDEO]
- Tagi: