Konina z Polski może trafiać do Japonii. A co z wieprzowiną?
Rozmawiano o zwiększenia współpracy w zakresie sprzedaży produktów rolno - spożywczych na rynek japoński. Rafał Romanowski spotkał się z przedstawicielami kierownictwa japońskiego resortu rolnictwa oraz służbami odpowiedzialnymi za kwestie bezpieczeństwa żywności. Poruszono także temat zniesienia przez stronę japońską zakazu importu polskiej wieprzowiny.
Japonia jest jednym z 13 rynków priorytetowych w zakresie promocji sektora rolno-spożywczego.
Wiceminister Rafał Romanowski w trakcie rozmowy z wiceministrem rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa Japonii Hiromichi Matsushima wskazał na konieczność pilnego zakończenia japońskich procedur w zakresie zniesienia zakazu importu polskiej wieprzowiny. Wyraził nadzieje, że pierwsze partie tego towaru trafią na rynek japoński wiosną 2016 r.
Omawiano również kwestie dostępu żywych koni i piskląt jednodniowych do rynku japońskiego, a także możliwości systemowej współpracy w kwestii bezpieczeństwa żywności. Rozmowy kontynuowano podczas roboczego spotkania z Głównym Lekarzem Weterynarii Japonii