Kolejne stado świń do utylizacji

Główny Lekarz Weterynarii poinformował o kolejnym, 13 w tym roku, ognisku afrykańskiego pomoru świń.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
13. ognisko ASF u świń w Polsce
Dziś, 26.08. Główny Lekarz Weterynarii potwierdził, że stwierdzono trzynaste w tym roku ognisko afrykańskiego pomoru świń (ASF) u świń. Wyniki badań z 23.08.2025, które to potwierdzają, zostały przekazane przez Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach.
Gdzie wystąpiło 13. Ognisko ASF?
Ognisko ASF nr 2025/13 wyznaczono w gospodarstwie, w którym utrzymywano 462 świń, położonym w miejscowości Tarnoszyn, w gminie Ulhówek, powiat tomaszowski, województwo lubelskie, na obszarze objętym ograniczeniami wymienionym w części II załącznika I do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2023/594[1].
Inspekcja Weterynaryjna wdrożyła wszystkie środki związane z likwidacją choroby, zgodnie z procedurami wynikającymi z rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2020/687, w tym m.in. zabicie i utylizację świń, oczyszczanie i dezynfekcję, prowadzenie dochodzenia epidemiologicznego, wyznaczanie obszarów objętych ograniczeniami, tj. zapowietrzonego i zagrożonego w promieniu 10 km wokół ogniska.
Objawy ASF:
Nagłe padnięcia świń mogą być pierwszym i jedynym objawem wystąpienia ASF w stadzie.
Podwyższona temperatura ciała zwierząt (do 40,5-42°C), przy czym zwierzęta mogą zachowywać normalny apetyt i ruch.
Sinica skóry szczególnie na uszach, brzuchu i bokach ciała.
Drobne, liczne wybroczyny na skórze.
Zaczerwienienie skóry końców uszu, ogona i kończyn.
Duszność i pienisty wypływ z nosa.
Wypływ z worka spojówkowego oczu.
Biegunka, często z domieszką krwi.
Wymioty oraz niedowład zadu.
Objawy nerwowe, takie jak podniecenie, drgawki mięśniowe i skurcze mięśni.
Choroba może przebiegać z utratą apetytu, szybkim i trudnym oddychaniem, zaleganiem wydalin z nosa i oczu oraz w końcu z wystąpieniem śpiączki i śmierci, zwykle od 1 do 7 dni od pojawienia się pierwszych objawów
Obostrzenia i środki bioasekuracji:
Ograniczenie liczby osób mających kontakt z hodowlą do niezbędnego minimum.
Zakaz pożyczania maszyn i sprzętu do obsługi zwierząt między gospodarstwami.
Nie karmienie świń trawą z łąk śródleśnych i przyleśnych.
Natychmiastowe zgłaszanie podejrzeń ASF do służb weterynaryjnych.
Wydzielenie gospodarstwa na strefę czystą i brudną oraz przestrzeganie zasad higieny i dezynfekcji.
Zakaz przemieszczania świń i produktów pochodzenia świńskiego z obszarów objętych restrykcjami.
Świadomość, że wirus ASF jest przenoszony głównie przez ludzi oraz może utrzymywać się w środowisku przez wiele miesięcy, zwłaszcza w szczątkach padłych dzików.
- Tagi:
- trzoda chlewna
- ASF
- świnie
- GIW