Kobiety zasilone tysiącami euro
Projekty obu laureatek zostały wybrane przez jury spośród dziesięciu ciekawych propozycji zaprezentowanych w trakcie polskiego finału programu. Katarzyna Jaworska opracowała technologie pozwalające zagospodarować wszystkie części słonecznika - coraz popularniejszej w Polsce rośliny uprawowej. W produkcji bogatych w składniki herbat użyła korzenia, a łodygę wykorzystała do wytwarzania biodegradowalnych pojemników na żywność. Na rozwijanie swojego projektu otrzymała grant w wysokości. 10 000 euro. Nina Bażela z kolei zaprezentowała urządzenie Antyszpak – inteligentny system ochrony upraw przed ptakami, które pozwoli na skuteczne płoszenie ptaków i będzie dostępne kosztowo również dla mniejszych rolników. Antyszpak to obrotowe urządzenie laserowe wyposażone w kamerę, algorytmy sztucznej inteligencji (AI) oraz system detekcji ptaków. W momencie wykrycia obecności ptaków, urządzenie kieruje promień światła laserowego w ich stronę – na tyle blisko, by zwrócić uwagę zwierząt, ale bez szkody dla nich. Nina Bażela otrzymała grant w wysokości 5 000 euro.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jury w składzie Admir Berbiu, Zygmunt Grajkowski, Maciej Paszewski, Anna Kurnatowska i Patrycja Śrótwa podjęło – po bardzo trudnej naradzie – decyzję o przyznaniu nagród dwóm uczestniczkom.
Empowering Women in Agrifood - co to za program?
Celem Empowering Women in Agrifood jest wsparcie przedsiębiorczych kobiet w sektorze rolno-spożywczym poprzez dostarczenie im wiedzy, narzędzi i kontaktów niezbędnych do rozwijania innowacyjnych i zrównoważonych biznesów. W ramach sześciomiesięcznego programu uczestniczki otrzymały: 1 000 EUR kieszonkowego, szkolenia, opiekę mentora, dostęp do wyjątkowej sieci kontaktów oraz możliwość uzyskania grantu w wysokości do 10 000 EUR, co pozwala im przekształcić swoje pomysły w prężnie działające firmy. Program otwarty jest dla kobiet na każdym etapie kariery zawodowej – niezależnie od wieku, doświadczenia czy sytuacji rodzinnej.
Empowering Women in Agrifood jest realizowany przez EIT Food, którego operatorem w Polsce jest Startup Hub Poland.

Wieści Rolnicze - które od lat propagują aktywność i przedsiębiorczość kobiet wiejskich - reprezentowała redaktor naczelna Aleksandra Pilarczyk, na zdjęciu w rozmowie z Maciejem Sadowskim - współzałożycielem Startup Hub Poland.
Finalistki i ich projekty
Tegoroczne uczestniczki pracowały nad rozwiązaniami o dużym potencjale rynkowym, środowiskowym i społecznym. Poniżej przedstawiamy je wraz z ich głównymi mentorami w porządku alfabetycznym:
Nina Bażela – Antyszpak, system laserowej ochrony upraw; mentorka: Monika Borowiecka

Hanna Gajda – farma grzybów jadalnych i leczniczych w modelu cyrkularnym; mentorka: Paulina Brym-Ciuba

Justyna Górniak – wykorzystanie łodyg czosnku w procesie tworzenia pełnowartościowych produktów żywnościowych; mentorka: Maria Sikorska

Katarzyna Jaworska – funkcjonalne produkty z korzenia i łodygi słonecznika, np. kompostowalne opakowania Bloomen; mentor: Maciej Sadowski

Danuta Kruszewska – tworzy Biotarczę 5x - dodatek paszowy dla zwierząt - który wspiera zrównoważoną produkcję zwierzęcą; mentorka: Magdalena Adamczuk Rysiak

Daria Latała – kombucha z ziół i kwiatów z własnego gospodarstwa; mentorka: Sylwia Piskorska

Marcelina Maciejewska – kiszone chipsy z warzywnych resztek; mentorka: Urszula Tomaszek

Renata Osóbka – SweetVegie, zdrowe przekąski warzywne z dodatkiem zbóż i białka roślinnego; mentor: Krzysztof Kondratowicz

Agnieszka Orzeł – miejska, bezglebowa uprawa kolorowych malin o wysokiej wartości odżywczej; mentorka: Anna Mościcka

Katarzyna Stempniak – roślinna alternatywa białkowa z Wolffii globosa; mentorka: Anna Magiera

- Tagi:
- Empowering
- Agrifood
- Women
- in



























