Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny tucznika lecą na łeb i szyję. Nowe informacje z punktów skupu
      Bronisze: Spadły ceny ziemniaków
      Polska tonie w zbożu, ceny dramatycznie niskie. Minister zapowiada ważne spotkanie
      Ceny świń runęły. Notowania są dramatyczne, takiej sytuacji nie było od lat
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Dopłaty od 500 do blisko 6 tys. zł do zwierzęcia. Gdzie i na jakich warunkach?
      Do hodowli tych ras rolników nie trzeba namawiać. Przewidziano dopłaty do nich
      To będzie obowiązek większości rolników. Można go odroczyć o 2 lata, ale jest warunek
      Ten kraj nie chce naszego drobiu. Chodzi o jaja i mięso z konkretnego regionu
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Sezon trudny dla kukurydzy - czy odmiany późne dadzą radę?
      Nie dajmy się zaorać, nawet, jeśli wracamy do pługa [KOMENTARZ]
      "Tłuste lata za nami". Rolnik komentuje sytuację na rynku ziemniaka
      To jedna z najcenniejszej roślin rolniczych w Polsce. Jak wypadła w tym roku?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnik: "tanie kredyty skończyły się po 20 sekundach". Rząd dołoży do puli?
      Rolnicy na to czekali. Jest pierwsza udowodniona zmowa cenowa
      Zyskają małe gospodarstwa: uproszczenia i więcej pieniędzy. Podano datę
      Dopłaty od 500 do blisko 6 tys. zł do zwierzęcia. Gdzie i na jakich warunkach?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      To wieloletni hit, który posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd
      Listopad zaskoczy pogodą? IMGW podał prognozę długoterminową
      Znalazłeś tego grzyba? Leśnicy przestrzegają przed "inwazją"
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kiełbasa biskupiańska walczy o "Perłę"

Kiełbasa biskupiańska walczy o "Perłę"

Newsy 30 sierpnia 2011 07:48 Dorota Jańczak Aktualizacja: 10 października 2015 11:43
Kiełbasa biskupiańska walczy o "Perłę"
Bardzo krucha, półtrwała, tradycyjnie wędzona i z dodatkiem naturalnych przypraw. Kiełbasa biskupiańska z Pępowa (powiat gostyński) promuje nasz region na prestiżowych ogólnopolskich wystawach. Już niebawem zawalczy o tytuł „Perły”, a więc najlepszej wśród najlepszych.
Spis treści:

    Bardzo krucha, półtrwała, tradycyjnie wędzona i z dodatkiem naturalnych przypraw. Kiełbasa biskupiańska z Pępowa (powiat gostyński) promuje nasz region na prestiżowych ogólnopolskich wystawach. Już niebawem zawalczy o tytuł „Perły”, a więc najlepszej wśród najlepszych.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Zakład Mięsny Mariana Kaczmarka funkcjonuje w Pępowie (powiat gostyński) od 2002 roku. Od tego czasu zwiększa zakres swoich produktów. - Stawiamy na tradycję i dobrą jakość - zaznacza właściciel firmy. Przykładem tego jest wyprodukowana przez niego kiełbasa biskupiańska, która w sklepach pojawiła się dwa lata temu. Wyrób obecnie uznawany jest za jeden z najlepszych przetworów mięsnych w Wielkopolsce. Został nagrodzony dwa lata temu w Krajowym Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, którego organizatorem jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. W akcję angażują się także samorządy wojewódzkie i ośrodki doradztwa rolniczego.

    W tym roku miała miejsce już XI edycja konkursu związanego z kulinarnym dziedzictwem kulturowym. Wojewódzki etap w Wielkopolsce rozstrzygnięto w sierpniu podczas V Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku na Starym Rynku w Poznaniu.

    Masarnia zgłosiła dwa wyroby: sprawdzoną już w poprzedniej edycji na konkursie przez jury kiełbasę oraz nowość - szynkę tradycyjną biskupiańską. Obydwa uzyskały wyróżnienie. Poza tym pierwszy z nich został nominowany do nagrody „Perła 2011”. Czy prestiżowa statuetka wręczona zostanie państwu Kaczmarek? Okaże się to 11 września na Międzynarodowych Targach Spożywczych Polagra-Food podczas Wielkiego Finału w Poznaniu.

    Dlaczego lokalni przedsiębiorcy zgłosili się do konkursu? - Jest to dobra forma promocji zarówno naszego zakładu, jak i regionu - tłumaczy Marian Kaczmarek. Dodaje, że swój najcenniejszy, jak dotąd produkt, nazwał biskupiańskim, ponieważ mieszka w Sułkowicach, a więc centrum tego mikroregionu folklorystycznego. - Jest to coś fantastycznego, o czym wielu ludzi z Wielkopolski nie wie. Miałem niedawno hurtownika z Poznania, który naszą firmę znalazł w Internecie i przyjechał do sklepu. Pokazałem mu dyplom konkursowy i opowiadałem o biskupiźnie. Był tym rzeczywiście zaciekawiony - mówi Marian Kaczmarek. Kiełbasę biskupiańską coraz bardziej chwalą sobie mieszkańcy naszego powiatu, którzy mimo że wyrób nie należy do najtańszych, chętnie go kupują. Już pojawiły się zamówienia wyprodukowania innej kiełbasy promującej region. - Wójt się kiedyś pytał, czy powstanie pępowska kiełbasa? Trzeba będzie nad tym pomyśleć - stwierdza.

    • Tagi:
    • Perła
    • kiełbasa biskupiańska
    • Pępów
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Sylwetki

    Kiełbasy i szynki ze świń z własnej hodowli

    12 listopada 2019
    Video

    Markety doprowadzą do ruiny małe przetwórnie? [VIDEO]

    31 października 2019
    Warto wiedzieć
    Sylwetki
    Samozbiory malin ich uratowały
    12 października 2025
    Ekonomika
    Rolnik: "tanie kredyty skończyły się po 20 sekundach". Rząd dołoży do puli?
    12 października 2025
    Ekonomika
    140 tys. zł za hektar?! Co dzieje się na rynku ziemi? Eksperci odpowiadają
    12 października 2025
    Najnowsze
    Przepisy
    Rolnicy na to czekali. Jest pierwsza udowodniona zmowa cenowa
    12 października 2025
    Newsy
    Ogromne szkody w zasiewach. Zobacz, z czego wynikają straty?
    12 października 2025
    Newsy
    Co trzeba robić, by zasiedzieć działkę sąsiada? Ważny wyrok Sądu Najwyższego
    12 października 2025
    Newsy
    Czy to początek kolejnej fali protestów? Traktory wyjechały na drogę
    11 października 2025
    Newsy
    Rolnicy dostają tajemnicze SMS z Agencji. Koniecznie sprawdź, o co chodzi
    11 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności