Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny tucznika w skupach 21.08.2025. Stawki pójdą w dół
      Szczyt sezonu, a ceny tego warzywa mocno poszybowały w górę
      Ceny świń - coraz większe straty
      Czy możemy spodziewać się spadków cen paliwa? Eksperci nie mają złudzeń
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Za kilka dni złóż wniosek. Możesz dostać zwrot aż 70% kosztów
      5 tys. zł do jednego zwierzęcia. ARiMR zachęca do składania wniosków
      Szykują się ważne zmiany dla hodowców zwierząt
      Nowy program z dotacjami z ARiMR ruszy już we wrześniu. Max to 100 tys. zł
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Plony rzepaku 2025. Tym wynikiem niejeden może być zaskoczony
      Wkrótce ruszy zbiór buraków cukrowych. Jakie ceny proponują cukrownie? Jaki plon?
      Rolnicy o żniwach i sprzedaży zbóż: "ceny spadają o 150 zł na tonie"
      Trwają III Ogólnopolskie Targi Ziemniaczane [ZDJĘCIA]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Aplikacja suszowa nadal szwankuje. Jest pomysł rozwiązania problemu
      Kontrowersje wokół "aktywnego rolnika". Postulaty rolników trafiły do ministra
      OPR-y przejmą spółki Skarbu Państwa? Trwa dyskusja o dużych majątkach rolnych
      ARiMR wykrywa błędy. Sprawdź swój wniosek o dopłaty zanim będzie za późno
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wlej do nory, będzie po kłopocie. Sposób amerykańskich ogrodników na nornicę
      Najlepszy sposób, by wydłużyć kwitnienie jeżówek. Kontynuuj aż do września
      Komary nie dają żyć wieczorami? Zasadź na tarasie i pozbądź się problemu
      Wymieszaj z wodą 1:3 i podlej borówki w sierpniu. Zbierzesz więcej owoców
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Kiełbasa biskupiańska walczy o "Perłę"

Kiełbasa biskupiańska walczy o "Perłę"

Newsy 30 sierpnia 2011 07:48 Dorota Jańczak Aktualizacja: 10 października 2015 11:43
Kiełbasa biskupiańska walczy o "Perłę"
Bardzo krucha, półtrwała, tradycyjnie wędzona i z dodatkiem naturalnych przypraw. Kiełbasa biskupiańska z Pępowa (powiat gostyński) promuje nasz region na prestiżowych ogólnopolskich wystawach. Już niebawem zawalczy o tytuł „Perły”, a więc najlepszej wśród najlepszych.
Spis treści:

    Bardzo krucha, półtrwała, tradycyjnie wędzona i z dodatkiem naturalnych przypraw. Kiełbasa biskupiańska z Pępowa (powiat gostyński) promuje nasz region na prestiżowych ogólnopolskich wystawach. Już niebawem zawalczy o tytuł „Perły”, a więc najlepszej wśród najlepszych.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Zakład Mięsny Mariana Kaczmarka funkcjonuje w Pępowie (powiat gostyński) od 2002 roku. Od tego czasu zwiększa zakres swoich produktów. - Stawiamy na tradycję i dobrą jakość - zaznacza właściciel firmy. Przykładem tego jest wyprodukowana przez niego kiełbasa biskupiańska, która w sklepach pojawiła się dwa lata temu. Wyrób obecnie uznawany jest za jeden z najlepszych przetworów mięsnych w Wielkopolsce. Został nagrodzony dwa lata temu w Krajowym Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, którego organizatorem jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. W akcję angażują się także samorządy wojewódzkie i ośrodki doradztwa rolniczego.

    W tym roku miała miejsce już XI edycja konkursu związanego z kulinarnym dziedzictwem kulturowym. Wojewódzki etap w Wielkopolsce rozstrzygnięto w sierpniu podczas V Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku na Starym Rynku w Poznaniu.

    Masarnia zgłosiła dwa wyroby: sprawdzoną już w poprzedniej edycji na konkursie przez jury kiełbasę oraz nowość - szynkę tradycyjną biskupiańską. Obydwa uzyskały wyróżnienie. Poza tym pierwszy z nich został nominowany do nagrody „Perła 2011”. Czy prestiżowa statuetka wręczona zostanie państwu Kaczmarek? Okaże się to 11 września na Międzynarodowych Targach Spożywczych Polagra-Food podczas Wielkiego Finału w Poznaniu.

    Dlaczego lokalni przedsiębiorcy zgłosili się do konkursu? - Jest to dobra forma promocji zarówno naszego zakładu, jak i regionu - tłumaczy Marian Kaczmarek. Dodaje, że swój najcenniejszy, jak dotąd produkt, nazwał biskupiańskim, ponieważ mieszka w Sułkowicach, a więc centrum tego mikroregionu folklorystycznego. - Jest to coś fantastycznego, o czym wielu ludzi z Wielkopolski nie wie. Miałem niedawno hurtownika z Poznania, który naszą firmę znalazł w Internecie i przyjechał do sklepu. Pokazałem mu dyplom konkursowy i opowiadałem o biskupiźnie. Był tym rzeczywiście zaciekawiony - mówi Marian Kaczmarek. Kiełbasę biskupiańską coraz bardziej chwalą sobie mieszkańcy naszego powiatu, którzy mimo że wyrób nie należy do najtańszych, chętnie go kupują. Już pojawiły się zamówienia wyprodukowania innej kiełbasy promującej region. - Wójt się kiedyś pytał, czy powstanie pępowska kiełbasa? Trzeba będzie nad tym pomyśleć - stwierdza.

    • Tagi:
    • Perła
    • kiełbasa biskupiańska
    • Pępów
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Sylwetki

    Kiełbasy i szynki ze świń z własnej hodowli

    12 listopada 2019
    Video

    Markety doprowadzą do ruiny małe przetwórnie? [VIDEO]

    31 października 2019
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Prace nad programem „Aktywny rolnik” nabierają tempa. Koniec nieformalnych dzierżaw?
    21 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze
    Ceny tucznika w skupach 21.08.2025. Stawki pójdą w dół
    21 sierpnia 2025
    Inne uprawy
    Plony rzepaku 2025. Tym wynikiem niejeden może być zaskoczony
    21 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Prace nad programem „Aktywny rolnik” nabierają tempa. Koniec nieformalnych dzierżaw?
    21 sierpnia 2025
    Newsy
    Policja wydała specjalny komunikat do rolników na żniwa. "To niedopuszczalne"
    21 sierpnia 2025
    Newsy
    Kradli pomidory z foliowych tuneli. Nagrały ich kamery
    21 sierpnia 2025
    Newsy
    Zjazd historycznych zaprzęgów konnych z Polski i Czech
    21 sierpnia 2025
    Newsy
    Zwolnienie z podatku przy zakupie ziemi. Jakie warunki trzeba spełnić?
    21 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności