Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ponad 5 tys. rolników i 1 tys. traktorów. Rolnicy szykują się do protestu
      Ten dodatek można pobierać do emerytury z KRUS. Niewiele osób o nim wie
      Co nas czeka po wejściu w życie umowy UE-Mercosur? Trwa ważna debata
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Koniec listopada to ostatni dzwonek. Inaczej iglaki wpadną w zimową pułapkę
      Kwitnie, zanim inne kwiaty obudzą się do życia. Idealny na Boże Narodzenie
      Palniki gazowe będą lśnić jak nowe. Wystarczą dwa bazowe składniki
      Cena drewna opałowego zaskoczyła. Tyle zapłacisz w nadleśnictwach
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kiełbasa biskupiańska walczy o "Perłę"

Kiełbasa biskupiańska walczy o "Perłę"

Newsy 30 sierpnia 2011 07:48 Dorota Jańczak Aktualizacja: 10 października 2015 11:43
Kiełbasa biskupiańska walczy o "Perłę"
Bardzo krucha, półtrwała, tradycyjnie wędzona i z dodatkiem naturalnych przypraw. Kiełbasa biskupiańska z Pępowa (powiat gostyński) promuje nasz region na prestiżowych ogólnopolskich wystawach. Już niebawem zawalczy o tytuł „Perły”, a więc najlepszej wśród najlepszych.
Spis treści:

    Bardzo krucha, półtrwała, tradycyjnie wędzona i z dodatkiem naturalnych przypraw. Kiełbasa biskupiańska z Pępowa (powiat gostyński) promuje nasz region na prestiżowych ogólnopolskich wystawach. Już niebawem zawalczy o tytuł „Perły”, a więc najlepszej wśród najlepszych.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Zakład Mięsny Mariana Kaczmarka funkcjonuje w Pępowie (powiat gostyński) od 2002 roku. Od tego czasu zwiększa zakres swoich produktów. - Stawiamy na tradycję i dobrą jakość - zaznacza właściciel firmy. Przykładem tego jest wyprodukowana przez niego kiełbasa biskupiańska, która w sklepach pojawiła się dwa lata temu. Wyrób obecnie uznawany jest za jeden z najlepszych przetworów mięsnych w Wielkopolsce. Został nagrodzony dwa lata temu w Krajowym Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, którego organizatorem jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. W akcję angażują się także samorządy wojewódzkie i ośrodki doradztwa rolniczego.

    W tym roku miała miejsce już XI edycja konkursu związanego z kulinarnym dziedzictwem kulturowym. Wojewódzki etap w Wielkopolsce rozstrzygnięto w sierpniu podczas V Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku na Starym Rynku w Poznaniu.

    Masarnia zgłosiła dwa wyroby: sprawdzoną już w poprzedniej edycji na konkursie przez jury kiełbasę oraz nowość - szynkę tradycyjną biskupiańską. Obydwa uzyskały wyróżnienie. Poza tym pierwszy z nich został nominowany do nagrody „Perła 2011”. Czy prestiżowa statuetka wręczona zostanie państwu Kaczmarek? Okaże się to 11 września na Międzynarodowych Targach Spożywczych Polagra-Food podczas Wielkiego Finału w Poznaniu.

    Dlaczego lokalni przedsiębiorcy zgłosili się do konkursu? - Jest to dobra forma promocji zarówno naszego zakładu, jak i regionu - tłumaczy Marian Kaczmarek. Dodaje, że swój najcenniejszy, jak dotąd produkt, nazwał biskupiańskim, ponieważ mieszka w Sułkowicach, a więc centrum tego mikroregionu folklorystycznego. - Jest to coś fantastycznego, o czym wielu ludzi z Wielkopolski nie wie. Miałem niedawno hurtownika z Poznania, który naszą firmę znalazł w Internecie i przyjechał do sklepu. Pokazałem mu dyplom konkursowy i opowiadałem o biskupiźnie. Był tym rzeczywiście zaciekawiony - mówi Marian Kaczmarek. Kiełbasę biskupiańską coraz bardziej chwalą sobie mieszkańcy naszego powiatu, którzy mimo że wyrób nie należy do najtańszych, chętnie go kupują. Już pojawiły się zamówienia wyprodukowania innej kiełbasy promującej region. - Wójt się kiedyś pytał, czy powstanie pępowska kiełbasa? Trzeba będzie nad tym pomyśleć - stwierdza.

    • Tagi:
    • Perła
    • kiełbasa biskupiańska
    • Pępów
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Sylwetki

    Kiełbasy i szynki ze świń z własnej hodowli

    12 listopada 2019
    Video

    Markety doprowadzą do ruiny małe przetwórnie? [VIDEO]

    31 października 2019
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
    23 listopada 2025
    Przepisy
    Kontrowersyjny obowiązek dla rolników przesunięty, ale tylko na rok. A co dalej?
    23 listopada 2025
    Inne uprawy
    Druga dawka azotu precyzyjnie pod wschodzące ziemniaki
    23 listopada 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Żniwa w śniegu. Czy uda się zebrać plony?
    21 listopada 2025
    Newsy
    Nagrał wagony z odkrytą kukurydzą. Jest reakcja ministra
    21 listopada 2025
    Przepisy
    Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
    20 listopada 2025
    Newsy
    Wiescirolnicze.pl zapraszają na Targi FRUIT POLAND 2025!
    20 listopada 2025
    Newsy
    Zmiana tych przepisów może uderzyć w tysiące polskich gospodarstw
    19 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności