Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
      Bronisze. Rynek jest zapchany, dlatego ceny spadają. Czy faktycznie?
      Koszenie kukurydzy na kiszonkę. Ile kosztuje usługa w 2025 r.?
      Ceny pszenicy w ciągu 5 lat spadły o 0,4%, a nawozów - wzrosły o 74%. Co z opłacalnością?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
      Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
      Mleko ma przyszłość. Ale bez transformacji branży się nie obędzie
      Nowe wydarzenie w kalendarzu imprez rolniczych - Agro FARMA Expo 2025
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Gdy inni odchodzą od pługa, on do niego wrócił - kupił nowy [VIDEO]
      Ta roślina podbija pola, nawet te, którym nie dawano szans. Rzepak zagrożony?
      Przybywa problemów na plantacjach buraka. Mamy nowe chwasty. Dlaczego?
      Kiedy siać pszenicę ozimą? Wcześniej znaczy lepiej czy niekoniecznie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Krytyczne głosy o zmianach w “aktywnym rolniku”: “to nękanie małych gospodarstw"
      Sytuacja w rolnictwie wcale nie jest tak zła, jak to przedstawia branża?
      ARiMR przestaje być agencją typowo rolniczą? Instytucję czekają nowe zadania
      Rolnicy powinni decydować o tym. Fundusze na te cele pochodzą z ich kieszeni
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Piękniejsze, odporniejsze, łatwiejsze w uprawie. Zasadź, a nowy żywopłot zachwyci
      Niemcy ofiarą ślimaka-prankstera. Rolnikom i ogrodnikom nie jest do śmiechu
      Chcesz przesadzić i rozmnożyć liliowce? Zrób to w tym terminie, a szybko rozwiną korzenie
      Koniecznie zacznij już teraz. Wiosną owocowy ogród pięknie się rozwinie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kiełbasa biskupiańska walczy o "Perłę"

Kiełbasa biskupiańska walczy o "Perłę"

Newsy 30 sierpnia 2011 07:48 Dorota Jańczak Aktualizacja: 10 października 2015 11:43
Kiełbasa biskupiańska walczy o "Perłę"
Bardzo krucha, półtrwała, tradycyjnie wędzona i z dodatkiem naturalnych przypraw. Kiełbasa biskupiańska z Pępowa (powiat gostyński) promuje nasz region na prestiżowych ogólnopolskich wystawach. Już niebawem zawalczy o tytuł „Perły”, a więc najlepszej wśród najlepszych.
Spis treści:

    Bardzo krucha, półtrwała, tradycyjnie wędzona i z dodatkiem naturalnych przypraw. Kiełbasa biskupiańska z Pępowa (powiat gostyński) promuje nasz region na prestiżowych ogólnopolskich wystawach. Już niebawem zawalczy o tytuł „Perły”, a więc najlepszej wśród najlepszych.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Zakład Mięsny Mariana Kaczmarka funkcjonuje w Pępowie (powiat gostyński) od 2002 roku. Od tego czasu zwiększa zakres swoich produktów. - Stawiamy na tradycję i dobrą jakość - zaznacza właściciel firmy. Przykładem tego jest wyprodukowana przez niego kiełbasa biskupiańska, która w sklepach pojawiła się dwa lata temu. Wyrób obecnie uznawany jest za jeden z najlepszych przetworów mięsnych w Wielkopolsce. Został nagrodzony dwa lata temu w Krajowym Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, którego organizatorem jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. W akcję angażują się także samorządy wojewódzkie i ośrodki doradztwa rolniczego.

    W tym roku miała miejsce już XI edycja konkursu związanego z kulinarnym dziedzictwem kulturowym. Wojewódzki etap w Wielkopolsce rozstrzygnięto w sierpniu podczas V Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku na Starym Rynku w Poznaniu.

    Masarnia zgłosiła dwa wyroby: sprawdzoną już w poprzedniej edycji na konkursie przez jury kiełbasę oraz nowość - szynkę tradycyjną biskupiańską. Obydwa uzyskały wyróżnienie. Poza tym pierwszy z nich został nominowany do nagrody „Perła 2011”. Czy prestiżowa statuetka wręczona zostanie państwu Kaczmarek? Okaże się to 11 września na Międzynarodowych Targach Spożywczych Polagra-Food podczas Wielkiego Finału w Poznaniu.

    Dlaczego lokalni przedsiębiorcy zgłosili się do konkursu? - Jest to dobra forma promocji zarówno naszego zakładu, jak i regionu - tłumaczy Marian Kaczmarek. Dodaje, że swój najcenniejszy, jak dotąd produkt, nazwał biskupiańskim, ponieważ mieszka w Sułkowicach, a więc centrum tego mikroregionu folklorystycznego. - Jest to coś fantastycznego, o czym wielu ludzi z Wielkopolski nie wie. Miałem niedawno hurtownika z Poznania, który naszą firmę znalazł w Internecie i przyjechał do sklepu. Pokazałem mu dyplom konkursowy i opowiadałem o biskupiźnie. Był tym rzeczywiście zaciekawiony - mówi Marian Kaczmarek. Kiełbasę biskupiańską coraz bardziej chwalą sobie mieszkańcy naszego powiatu, którzy mimo że wyrób nie należy do najtańszych, chętnie go kupują. Już pojawiły się zamówienia wyprodukowania innej kiełbasy promującej region. - Wójt się kiedyś pytał, czy powstanie pępowska kiełbasa? Trzeba będzie nad tym pomyśleć - stwierdza.

    • Tagi:
    • Perła
    • kiełbasa biskupiańska
    • Pępów
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Sylwetki

    Kiełbasy i szynki ze świń z własnej hodowli

    12 listopada 2019
    Video

    Markety doprowadzą do ruiny małe przetwórnie? [VIDEO]

    31 października 2019
    Warto wiedzieć
    Ciągniki
    Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
    14 września 2025
    Zboża
    Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
    14 września 2025
    Pomoc unijna
    Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
    14 września 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Nie żyje rolnik poturbowany przez byki
    12 września 2025
    Newsy
    Śmierć pod ciągnikiem rolniczym
    12 września 2025
    Newsy
    Minister Stefan Krajewski spotkał się z protestującymi
    11 września 2025
    Newsy
    Ważne. Jest wsparcie dla rolników po klęskach suszy i powodzi. Sprawdź
    10 września 2025
    Newsy
    Ursula von der Leyen "wyspowiada się" przed europarlamentem. Co z rolnictwem?
    10 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności