Jak nie marnować żywności
Krzysztof Grabowski - Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego oraz Monika Paczyńska – Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi wręczyli nagrody laureatom „Konkursu dla studentów na spot wraz z hasłem
promującym działania przeciw marnotrawieniu żywności”.
Nagrodzeni laureaci to studenci trzech poznańskich uczelni wyższych. Zwycięzcą konkursu został Marcin Nowak, student Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu, który jest autorem spotu pt: Bananowy konsumpcjonizm. Główną nagroda był czek w wysokości 4000 zł. Miejsce II zajął Maciej Kocięcki, student Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu za spot: Nie
wyrzucaj jedzenia (nagroda w wysokości 2000 zł), a miejsce III – Karolina Barska, studentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu za spot: EkoEgzystencja (nagroda w wysokości 1000 zł). Wszystkie nagrodzone filmy zostały pokazane podczas śniadania prasowego, w trakcie którego odbyła się także prezentacja 16 nowych produktów testowych (artykułów spożywczych),
do wytworzenia których wykorzystane zostały produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego. Jest to wynik prac wielkopolskich studentów pod kierunkiem pani profesor dr hab. Anny Gramzy-Michałowskiej, Kierownika Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu wraz z zespołem
pracowników Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz we współpracy z członkami SieciDziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.
Zarówno konkurs na spot, jak i opracowanie produktów testowych stanowią realizację zadańdwuletniego Planu Działań projektu EcoWaste4Food, przyjętego uchwałą nr 4/2018 Zarządu Województwa Wielkopolskiego w dniu 28 listopada 2018 roku.