IV Ogólnopolski Festiwal Wieprzowiny w Koźminie Wlkp. [ZDJĘCIA]
- 1/41
- następne zdjęcie
„Na rodzinne imprezy najlepsza wieprzowina spod polskiej strzechy” - to hasło towarzyszy IV Ogólnopolskiemu Festiwalowi Wieprzowiny, który odbywa się dziś (10 lipca) w Koźminie Wlkp na terenie Zespółu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Józefa Marcińca.
Impreza wystartowała o godz. 14.00. Atrakcji multum.
W trakcie imprezy przeprowadzono konkurs kulinarny w trzech kategoriach: schab w galantynie, karkówka w obyczajach kulinarnych oraz polędwica na różne sposoby. Poza tym profesjonalni kucharze - Andrzej Gołąbek i Dominik Bielawny - prowadzili pokazy i warsztaty kulinarne, a efektem ich pracy były tysiące porcji: zupy forszmak, paelli wieprzowej z warzywami i tadin-u – długo duszonej wieprzowiny, przeznaczonych do degustacji. Ponadto milusińscy mieli okazją wziąć udział w konkursie plastycznym oraz mogli pobawić się z animatorami, a dorośli zmierzyć się w rzucie świńska nóżką czy postrzelać z wiatrówki. To nie koniec atrakcji. Na scenie można było - między innymi - obejrzeć występ zespołu LOREM oraz CZADOMANA.
Imprezę zakończy zabawa taneczna z DJ z zespołu Two Boys.
IV Ogólnopolski Festiwal Wieprzowiny w Koźminie Wlkp został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Głównym jego organizatorem są: Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych – Izba Gospodarcza w Warszawie, Burmistrza Miasta i Gminy Koźmin Wlkp. oraz Grupa Producentów Rolnych z Koźmina Wlkp.
- 1/41
- następne zdjęcie