Inspekcja bezpieczeństwa żywności budzi obawy
Minister zdrowia sceptycznie nastawiony do inspekcji bezpieczeństwa żywności.
Od 2017 roku ma zacząć funkcjonować Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności. Zgodnie z planami ministra Krzysztofa Jurgiela, kilka inspekcji, w tym weterynaryjna, sanitarna, nasiennictwa powinny zostać połączone.
W marcu powołany został zespół do spraw reformy instytucjonalnej systemu bezpieczeństwa żywności. Jego zadaniem jest opracowanie propozycji zmian systemowych. Do 30 czerwca 2016 r. ma powstać raport i projekty ustaw, niezbędne do przeprowadzenia reformy.
Temat stworzenia Urzedu Bezpieczeństwa Żywności poruszony został także na posiedzeniu sejowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wzięli w nim udział ministrowie energii, rolnictwa, rozwoju oraz zdrowia. Informację przedstawiła podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Ewa Lech.
Zdaniem Ministerstwa Zdrowia istnieje wysokie ryzyko, że jeśli to będzie jedna inspekcja, konsolidująca inspekcje nadzorujące łańcuch żywnościowy, jakość żywności, zdrowie i dobrostan zwierząt, zdrowie roślin i nasiennictwo, to przy tak szerokim obszarze działań, bezpieczeństwo żywności stanie się tylko jednym z elementów systemu.
Czytaj także: Krzysztof Jurgiel chce przeprowadzić reformę bezpieczeństwa żywności KLIK