Gryczane cuda w Janowie Lubelskim [ZDJĘCIA]
Po raz pierwszy, podczas tegorocznej edycji imprezy wybierano Miss Gryczaków. Do udziału zgłosiło się dziewięć pań. Miss została Inga Wołoszynek, I Vice Miss- Justyna Gałus, II Vice Miss - Wiktoria Szabat, która została też Miss Publiczności.
Komisja Konkursowa XV Konkursu na Potrawę Regionalną odbywającego się w trakcie Festiwalu Kaszy „Gryczaki 2017”po degustacji 73 potraw:w kategorii: gryczak z różnymi dodatkami – 10, potrawy na bazie kasz – 11, desery na bazie kasz – 10, sery – 5, wina i nalewki regionalne oprócz żurawinówki – 37, postanowiła przyznać następujące nagrody i wyróżnienia:w kategorii: Gryczak z różnymi dodatkami-I miejsce – Iwona Pelc za Gryczak tradycyjny na słodko z miętą,II miejsce – Ewa Jamroży za Piróg z kaszy gryczanej i jaglanej, III miejsce – Janina Chmiel za Gryczak na cieście drożdżowym z ricottą i żurawiną, w kategorii: Potrawy na bazie kasz:I miejsce – Barbara Kapusta za Placuszki z kaszy gryczanej z łososiem, II miejsce – Irena Rusinek za Zrazy gryczane z nadzieniem pieczarkowym, III miejsce – Krystyna Wójcik za Kaszę w świńskim welonie. W kategorii: Desery na bazie kasz nagrodzono:I miejsce – Teresa Gąbka za Brownie z kaszy jaglanej z orzechami, II miejsce – Krystyna Spyt za Tort jaglany, III miejsce – Ilona Pająk za Muffinki czekoladowo-gryczane. W kategorii: Sery-I miejsce – Michał Kułażyński za Borowika szlachetnego, II miejsce – Jolanta Momot za Ser biały w zalewie sojowej, III miejsce – Anna Florek za Ser podsuszany.