Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny rzepaku lecą na łeb na szyje. Co ze zbożami?
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ten czynnik może popsuć wyniki tuczu świń. Jak go uniknąć?
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Agravis Technik Polska będzie sprzedawał ładowarki Magni
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Kto może płacić podwójny KRUS? Tej kwoty rolnicy muszą pilnować
      2400 zł do hektara dopłaty to mało? Producenci krytykują, Agencja wyjaśnia
      Jak wykazać, że jestem spadkobiercą? Jakie dokumenty potwierdzają, że nabyłem spadek?
      Co dalej w sprawie OPR-ów? Temat jest nadal gorący
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kretowiska w ogrodzie mimo mrozu? Włóż to do kopca, a intruz sam ucieknie
      Wlej to do środka i nakryj folią. Problem z ogrodu zniknie bez koparki
      Skrzydłokwiat marnieje w oczach? Wrzuć to do doniczki, a natychmiast odżyje
      To one w 2012 roku zyskały rozgłos. Do dziś można je usłyszeć
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?

Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?

Hodowla 2 sierpnia 2025 05:38 Rafał Leroch
Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
Źródło: Canva
Globalna produkcja zwierzęca, w tym ryb i owoców morza, wzrośnie w ciągu dekady o 14%. Taki wzrost to efekt rosnącego popytu na produkty pochodzenia zwierzęcego, szczególnie w krajach rozwijających się.
Spis treści:

    Według wspólnego raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD), do 2034 roku konsumpcja produktów zwierzęcych na świecie wzrośnie o 6% w przeliczeniu na mieszkańca. Łączny wzrost popytu ma wynieść 13%, co przełoży się na intensyfikację produkcji (wzrost globalny na poziomie 14%) i rosnące znaczenie transportu żywności.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Konsumpcja produktów zwierzęcych rośnie

    Największe wzrosty spożycia mięsa, ryb i produktów mlecznych przewiduje się w krajach o średnich dochodach. Tam rozwój gospodarczy i szybki wzrost populacji skutkują zwiększonym popytem na żywność wysokobiałkową. Z kolei w państwach o wysokich dochodach poziom konsumpcji pozostanie stabilnie wysoki. W krajach najuboższych spożycie per capita nie zmieni się znacząco, choć całkowite zapotrzebowanie wzrośnie w wyniku przyrostu naturalnego. W krajach rozwijających się połowa wzrostu konsumpcji będzie wynikała z przyrostu liczby ludności, a druga połowa – ze wzrostu konsumpcji przypadającej na jednego mieszkańca.

    Czytaj też:
    Prezydencja duńska: mniej biurokracji i wsparcie dla rolnictwa oraz rybołówstwa

    Głównie z imporu

    Z raportu FAO i OECD wynika, że do 2034 roku aż 22% kalorii spożywanych na świecie będzie pochodzić z importu. Oznacza to dalszy wzrost globalnego transportu żywności i zwiększone znaczenie współpracy międzynarodowej w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego. Rosnący udział importowanych produktów w diecie konsumentów to efekt specjalizacji regionów w produkcji określonych rodzajów żywności, co pozwala optymalizować koszty, ale jednocześnie zwiększa zależność od globalnych łańcuchów dostaw.

    Intensyfikacja produkcji

    Wzrost produkcji zwierzęcej ma być osiągnięty nie tylko dzięki zwiększeniu areału użytków rolnych – zwłaszcza w Afryce i Azji Południowej – ale przede wszystkim dzięki wzrostowi wydajności. Główne znaczenie mają tu: nowoczesne technologie hodowlane, inwestycje w infrastrukturę, a także większe wykorzystanie nawozów oraz pasz. W krajach o średnim poziomie rozwoju technologicznego to właśnie dostęp do wydajniejszych metod produkcji pozwoli na szybsze zaspokojenie rosnącego popytu.

    Emisja gazów cieplarnianych wolniejsza

    Choć globalna emisja gazów cieplarnianych z rolnictwa wzrośnie o 6%, tempo to będzie niższe niż prognozowany wzrost produkcji zwierzęcej. To oznacza, że emisja przypadająca na jednostkę produktu spadnie. Autorzy raportu zwracają jednak uwagę, że przy zastosowaniu już dziś dostępnych technologii niskoemisyjnych możliwa jest dalsza poprawa – wzrost wydajności o 15% przy jednoczesnym ograniczeniu emisji o 7%.

    Czytaj też:
    Ci rolnicy będą mogli liczyć na większy zwrot? Chodzi o podwojenie limitu
    Źródło: PigProgress
    • Tagi:
    • hodowla zwierząt
    • konsumpcja mięsa
    • FAO
    • produkcja zwierzęca
    Rafał Leroch
    Podobne artykuły
    Uprawy

    Sprawdź koniecznie tę liczbę, zanim zdecydujesz się na zakup nasion kukurydzy

    19 listopada 2025
    Uprawy

    Sezon trudny dla kukurydzy - czy odmiany późne dadzą radę?

    10 października 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Czy możliwa jest przyszłość bez antybiotyków w hodowli?

    20 lipca 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Jak ograniczać stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej

    25 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Ważna informacja dla hodowców - dziś ostatni dzień

    11 kwietnia 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Ptasia grypa zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu. Eksperci alarmują

    20 marca 2025
    Prawo i finanse

    ARiMR przypomina. 28 lutego kończy się ważny nabór

    27 lutego 2025
    Hodowla

    Silna reprezentacja hodowców w debacie klimatycznej – kluczowe wyzwania i szanse

    20 lutego 2025
    Warto wiedzieć
    Owoce i warzywa
    Przymrozki były siedem razy, a grad trzykrotnie. Jak poradził sobie sadownik z Grójca? [VIDEO]
    28 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    Masz małe gospodarstwo? Szykują się ogromne zmiany w dopłatach
    28 grudnia 2025
    Newsy
    Ponad 660 zł dodatków z KRUS. Jeden z nich otrzymasz nawet bez wniosku
    28 grudnia 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Ten czynnik może popsuć wyniki tuczu świń. Jak go uniknąć?
    25 grudnia 2025
    Hodowla
    Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
    22 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
    21 grudnia 2025
    Drób
    Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
    21 grudnia 2025
    Hodowla
    Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
    20 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności