Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny kukurydzy mokrej i suchej. Ile płacą skupy?
      Ceny zbóż najniższe od 5 lat. Czy mogą być jeszcze niższe?
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
      Bronisze. Rynek jest zapchany, dlatego ceny spadają. Czy faktycznie?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
      Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
      Mleko ma przyszłość. Ale bez transformacji branży się nie obędzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
      Gdy inni odchodzą od pługa, on do niego wrócił - kupił nowy [VIDEO]
      Ta roślina podbija pola, nawet te, którym nie dawano szans. Rzepak zagrożony?
      Przybywa problemów na plantacjach buraka. Mamy nowe chwasty. Dlaczego?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Masowe kontrole trwają. Kary nawet 5 tys. złotych
      Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
      Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
      Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę
      Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?
      Trik na idealny czosnek. Wystarczy, że posadzisz go w tych dniach
      Piękniejsze, odporniejsze, łatwiejsze w uprawie. Zasadź, a nowy żywopłot zachwyci
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?

Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?

Hodowla 2 sierpnia 2025 05:38 Rafał Leroch
Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
Źródło: Canva
Globalna produkcja zwierzęca, w tym ryb i owoców morza, wzrośnie w ciągu dekady o 14%. Taki wzrost to efekt rosnącego popytu na produkty pochodzenia zwierzęcego, szczególnie w krajach rozwijających się.
Spis treści:

    Według wspólnego raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD), do 2034 roku konsumpcja produktów zwierzęcych na świecie wzrośnie o 6% w przeliczeniu na mieszkańca. Łączny wzrost popytu ma wynieść 13%, co przełoży się na intensyfikację produkcji (wzrost globalny na poziomie 14%) i rosnące znaczenie transportu żywności.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Konsumpcja produktów zwierzęcych rośnie

    Największe wzrosty spożycia mięsa, ryb i produktów mlecznych przewiduje się w krajach o średnich dochodach. Tam rozwój gospodarczy i szybki wzrost populacji skutkują zwiększonym popytem na żywność wysokobiałkową. Z kolei w państwach o wysokich dochodach poziom konsumpcji pozostanie stabilnie wysoki. W krajach najuboższych spożycie per capita nie zmieni się znacząco, choć całkowite zapotrzebowanie wzrośnie w wyniku przyrostu naturalnego. W krajach rozwijających się połowa wzrostu konsumpcji będzie wynikała z przyrostu liczby ludności, a druga połowa – ze wzrostu konsumpcji przypadającej na jednego mieszkańca.

    Czytaj też:
    Prezydencja duńska: mniej biurokracji i wsparcie dla rolnictwa oraz rybołówstwa

    Głównie z imporu

    Z raportu FAO i OECD wynika, że do 2034 roku aż 22% kalorii spożywanych na świecie będzie pochodzić z importu. Oznacza to dalszy wzrost globalnego transportu żywności i zwiększone znaczenie współpracy międzynarodowej w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego. Rosnący udział importowanych produktów w diecie konsumentów to efekt specjalizacji regionów w produkcji określonych rodzajów żywności, co pozwala optymalizować koszty, ale jednocześnie zwiększa zależność od globalnych łańcuchów dostaw.

    Intensyfikacja produkcji

    Wzrost produkcji zwierzęcej ma być osiągnięty nie tylko dzięki zwiększeniu areału użytków rolnych – zwłaszcza w Afryce i Azji Południowej – ale przede wszystkim dzięki wzrostowi wydajności. Główne znaczenie mają tu: nowoczesne technologie hodowlane, inwestycje w infrastrukturę, a także większe wykorzystanie nawozów oraz pasz. W krajach o średnim poziomie rozwoju technologicznego to właśnie dostęp do wydajniejszych metod produkcji pozwoli na szybsze zaspokojenie rosnącego popytu.

    Emisja gazów cieplarnianych wolniejsza

    Choć globalna emisja gazów cieplarnianych z rolnictwa wzrośnie o 6%, tempo to będzie niższe niż prognozowany wzrost produkcji zwierzęcej. To oznacza, że emisja przypadająca na jednostkę produktu spadnie. Autorzy raportu zwracają jednak uwagę, że przy zastosowaniu już dziś dostępnych technologii niskoemisyjnych możliwa jest dalsza poprawa – wzrost wydajności o 15% przy jednoczesnym ograniczeniu emisji o 7%.

    Czytaj też:
    Ci rolnicy będą mogli liczyć na większy zwrot? Chodzi o podwojenie limitu
    Źródło: PigProgress
    • Tagi:
    • hodowla zwierząt
    • konsumpcja mięsa
    • FAO
    • produkcja zwierzęca
    Rafał Leroch
    Podobne artykuły
    Zdrowie i dobrostan

    Czy możliwa jest przyszłość bez antybiotyków w hodowli?

    20 lipca 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Jak ograniczać stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej

    25 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Ważna informacja dla hodowców - dziś ostatni dzień

    11 kwietnia 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Ptasia grypa zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu. Eksperci alarmują

    20 marca 2025
    Prawo i finanse

    ARiMR przypomina. 28 lutego kończy się ważny nabór

    27 lutego 2025
    Hodowla

    Silna reprezentacja hodowców w debacie klimatycznej – kluczowe wyzwania i szanse

    20 lutego 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Jakie zasady rządzą użyciem antybiotyków w gospodarstwach? Warto znać regulacje

    16 stycznia 2025
    Pomoc unijna

    Nawet 300 tys. zł do produkcji zwierzęcej. Wiemy, kiedy nabór wniosków

    5 stycznia 2025
    Warto wiedzieć
    Zboża
    Te chwasty szczególnie powinno się zwalczać jesienią. Wiosną może być za późno
    16 września 2025
    KRUS
    KRUS poinformowała o nowej stawce. Obowiązuje od początku września
    16 września 2025
    Ceny rolnicze
    Ceny zbóż najniższe od 5 lat. Czy mogą być jeszcze niższe?
    15 września 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
    14 września 2025
    Bydło i mleko
    Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
    13 września 2025
    Bydło i mleko
    Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
    12 września 2025
    Bydło i mleko
    Mleko ma przyszłość. Ale bez transformacji branży się nie obędzie
    12 września 2025
    Hodowla
    Nowe wydarzenie w kalendarzu imprez rolniczych - Agro FARMA Expo 2025
    8 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności