Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
      Dodatkowe 100 tys. zł dla wybranych rolników. Jakie warunki trzeba spełnić?
      Kupuję ziemię. Czy umowę przedwstępną powinienem potwierdzić u notariusza?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ten żywopłot ubarwi twój ogród. Dwa razy w roku zmienia barwę na czerwoną
      Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie. Dom wypełni się korzennym zapachem
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?

Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?

Hodowla 2 sierpnia 2025 05:38 Rafał Leroch
Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
Źródło: Canva
Globalna produkcja zwierzęca, w tym ryb i owoców morza, wzrośnie w ciągu dekady o 14%. Taki wzrost to efekt rosnącego popytu na produkty pochodzenia zwierzęcego, szczególnie w krajach rozwijających się.
Spis treści:

    Według wspólnego raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD), do 2034 roku konsumpcja produktów zwierzęcych na świecie wzrośnie o 6% w przeliczeniu na mieszkańca. Łączny wzrost popytu ma wynieść 13%, co przełoży się na intensyfikację produkcji (wzrost globalny na poziomie 14%) i rosnące znaczenie transportu żywności.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Konsumpcja produktów zwierzęcych rośnie

    Największe wzrosty spożycia mięsa, ryb i produktów mlecznych przewiduje się w krajach o średnich dochodach. Tam rozwój gospodarczy i szybki wzrost populacji skutkują zwiększonym popytem na żywność wysokobiałkową. Z kolei w państwach o wysokich dochodach poziom konsumpcji pozostanie stabilnie wysoki. W krajach najuboższych spożycie per capita nie zmieni się znacząco, choć całkowite zapotrzebowanie wzrośnie w wyniku przyrostu naturalnego. W krajach rozwijających się połowa wzrostu konsumpcji będzie wynikała z przyrostu liczby ludności, a druga połowa – ze wzrostu konsumpcji przypadającej na jednego mieszkańca.

    Czytaj też:
    Prezydencja duńska: mniej biurokracji i wsparcie dla rolnictwa oraz rybołówstwa

    Głównie z imporu

    Z raportu FAO i OECD wynika, że do 2034 roku aż 22% kalorii spożywanych na świecie będzie pochodzić z importu. Oznacza to dalszy wzrost globalnego transportu żywności i zwiększone znaczenie współpracy międzynarodowej w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego. Rosnący udział importowanych produktów w diecie konsumentów to efekt specjalizacji regionów w produkcji określonych rodzajów żywności, co pozwala optymalizować koszty, ale jednocześnie zwiększa zależność od globalnych łańcuchów dostaw.

    Intensyfikacja produkcji

    Wzrost produkcji zwierzęcej ma być osiągnięty nie tylko dzięki zwiększeniu areału użytków rolnych – zwłaszcza w Afryce i Azji Południowej – ale przede wszystkim dzięki wzrostowi wydajności. Główne znaczenie mają tu: nowoczesne technologie hodowlane, inwestycje w infrastrukturę, a także większe wykorzystanie nawozów oraz pasz. W krajach o średnim poziomie rozwoju technologicznego to właśnie dostęp do wydajniejszych metod produkcji pozwoli na szybsze zaspokojenie rosnącego popytu.

    Emisja gazów cieplarnianych wolniejsza

    Choć globalna emisja gazów cieplarnianych z rolnictwa wzrośnie o 6%, tempo to będzie niższe niż prognozowany wzrost produkcji zwierzęcej. To oznacza, że emisja przypadająca na jednostkę produktu spadnie. Autorzy raportu zwracają jednak uwagę, że przy zastosowaniu już dziś dostępnych technologii niskoemisyjnych możliwa jest dalsza poprawa – wzrost wydajności o 15% przy jednoczesnym ograniczeniu emisji o 7%.

    Czytaj też:
    Ci rolnicy będą mogli liczyć na większy zwrot? Chodzi o podwojenie limitu
    Źródło: PigProgress
    • Tagi:
    • hodowla zwierząt
    • konsumpcja mięsa
    • FAO
    • produkcja zwierzęca
    Rafał Leroch
    Podobne artykuły
    Uprawy

    Sezon trudny dla kukurydzy - czy odmiany późne dadzą radę?

    10 października 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Czy możliwa jest przyszłość bez antybiotyków w hodowli?

    20 lipca 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Jak ograniczać stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej

    25 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Ważna informacja dla hodowców - dziś ostatni dzień

    11 kwietnia 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Ptasia grypa zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu. Eksperci alarmują

    20 marca 2025
    Prawo i finanse

    ARiMR przypomina. 28 lutego kończy się ważny nabór

    27 lutego 2025
    Hodowla

    Silna reprezentacja hodowców w debacie klimatycznej – kluczowe wyzwania i szanse

    20 lutego 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Jakie zasady rządzą użyciem antybiotyków w gospodarstwach? Warto znać regulacje

    16 stycznia 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
    17 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
    17 listopada 2025
    Newsy
    Nie tylko ceny. Oto prawdziwe powody strajku rolników!
    17 listopada 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
    16 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
    15 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
    15 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
    11 listopada 2025
    Drób
    Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
    11 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności