Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny bydła spadają. Co wpływa na obniżki na rynku?
      Korekty w cenach za mokrą kukurydzę
      Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      W prezydencie ostatnia nadzieje hodowców tych zwierząt
      Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Gdy zobaczył to na polu, nie mógł uwierzyć! Efekt przerósł oczekiwania [VIDEO]
      Ta choroba pustoszy pola. Już daje o sobie znać
      Sprzedajesz ziemniaki? Tak już tego lepiej nie rób. Ekspert wyjaśnia
      Jaka cena za buraki? W KGS już wiadomo
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Czym posługuje się rolnik – NIP czy PESEL?
      ARiMR właśnie przyjmuje wnioski. Pojedyncze wsparcie to nawet 1,7 mln zł
      Prawo jazdy na ciągnik z przyczepą po nowemu. Ważne zmiany wejdą w życie
      4 pułapki w ekoschematach, o których nikt głośno nie mówi. Naukowiec ujawnia całą prawdę
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Egzotyczny zamiennik chryzantem? Przetrwa długo, nie zniszczą jej przymrozki
      Jak ożywić zimowy ogród? Wybierz jedną z tych 7 zimozielonych roślin
      Wiele osób popełnia przy pelargonii kardynalny błąd. Uważaj zwłaszcza teraz
      Masz na to jeszcze tylko chwilę. Inaczej hortensja za rok nie zakwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?

Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?

Hodowla 2 sierpnia 2025 05:38 Rafał Leroch
Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
Źródło: Canva
Globalna produkcja zwierzęca, w tym ryb i owoców morza, wzrośnie w ciągu dekady o 14%. Taki wzrost to efekt rosnącego popytu na produkty pochodzenia zwierzęcego, szczególnie w krajach rozwijających się.
Spis treści:

    Według wspólnego raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD), do 2034 roku konsumpcja produktów zwierzęcych na świecie wzrośnie o 6% w przeliczeniu na mieszkańca. Łączny wzrost popytu ma wynieść 13%, co przełoży się na intensyfikację produkcji (wzrost globalny na poziomie 14%) i rosnące znaczenie transportu żywności.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Konsumpcja produktów zwierzęcych rośnie

    Największe wzrosty spożycia mięsa, ryb i produktów mlecznych przewiduje się w krajach o średnich dochodach. Tam rozwój gospodarczy i szybki wzrost populacji skutkują zwiększonym popytem na żywność wysokobiałkową. Z kolei w państwach o wysokich dochodach poziom konsumpcji pozostanie stabilnie wysoki. W krajach najuboższych spożycie per capita nie zmieni się znacząco, choć całkowite zapotrzebowanie wzrośnie w wyniku przyrostu naturalnego. W krajach rozwijających się połowa wzrostu konsumpcji będzie wynikała z przyrostu liczby ludności, a druga połowa – ze wzrostu konsumpcji przypadającej na jednego mieszkańca.

    Czytaj też:
    Prezydencja duńska: mniej biurokracji i wsparcie dla rolnictwa oraz rybołówstwa

    Głównie z imporu

    Z raportu FAO i OECD wynika, że do 2034 roku aż 22% kalorii spożywanych na świecie będzie pochodzić z importu. Oznacza to dalszy wzrost globalnego transportu żywności i zwiększone znaczenie współpracy międzynarodowej w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego. Rosnący udział importowanych produktów w diecie konsumentów to efekt specjalizacji regionów w produkcji określonych rodzajów żywności, co pozwala optymalizować koszty, ale jednocześnie zwiększa zależność od globalnych łańcuchów dostaw.

    Intensyfikacja produkcji

    Wzrost produkcji zwierzęcej ma być osiągnięty nie tylko dzięki zwiększeniu areału użytków rolnych – zwłaszcza w Afryce i Azji Południowej – ale przede wszystkim dzięki wzrostowi wydajności. Główne znaczenie mają tu: nowoczesne technologie hodowlane, inwestycje w infrastrukturę, a także większe wykorzystanie nawozów oraz pasz. W krajach o średnim poziomie rozwoju technologicznego to właśnie dostęp do wydajniejszych metod produkcji pozwoli na szybsze zaspokojenie rosnącego popytu.

    Emisja gazów cieplarnianych wolniejsza

    Choć globalna emisja gazów cieplarnianych z rolnictwa wzrośnie o 6%, tempo to będzie niższe niż prognozowany wzrost produkcji zwierzęcej. To oznacza, że emisja przypadająca na jednostkę produktu spadnie. Autorzy raportu zwracają jednak uwagę, że przy zastosowaniu już dziś dostępnych technologii niskoemisyjnych możliwa jest dalsza poprawa – wzrost wydajności o 15% przy jednoczesnym ograniczeniu emisji o 7%.

    Czytaj też:
    Ci rolnicy będą mogli liczyć na większy zwrot? Chodzi o podwojenie limitu
    Źródło: PigProgress
    • Tagi:
    • hodowla zwierząt
    • konsumpcja mięsa
    • FAO
    • produkcja zwierzęca
    Rafał Leroch
    Podobne artykuły
    Uprawy

    Sezon trudny dla kukurydzy - czy odmiany późne dadzą radę?

    10 października 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Czy możliwa jest przyszłość bez antybiotyków w hodowli?

    20 lipca 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Jak ograniczać stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej

    25 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Ważna informacja dla hodowców - dziś ostatni dzień

    11 kwietnia 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Ptasia grypa zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu. Eksperci alarmują

    20 marca 2025
    Prawo i finanse

    ARiMR przypomina. 28 lutego kończy się ważny nabór

    27 lutego 2025
    Hodowla

    Silna reprezentacja hodowców w debacie klimatycznej – kluczowe wyzwania i szanse

    20 lutego 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Jakie zasady rządzą użyciem antybiotyków w gospodarstwach? Warto znać regulacje

    16 stycznia 2025
    Warto wiedzieć
    Ekonomika
    Tyle hektarów KOWR sprzedał tylko w tym roku. Rekord w dzierżawach bliski
    27 października 2025
    Newsy
    Afera z gruntami z KOWR. Byli szefowie ministerstwa rolnictwa zawieszeni w prawach
    27 października 2025
    Przepisy
    Sołtysów czeka rewolucja? Już niedługo spore zmiany. Co z obowiązkowymi dietami?
    27 października 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Ci rolnicy mogą otrzymać nawet 100 tys. zł. Wielkopolska liderem
    27 października 2025
    Bydło i mleko
    Rolnicy zaskakiwani mandatami. "Hodowcy bydła są nękani". Czy coś się zmieni?
    27 października 2025
    Hodowla
    W prezydencie ostatnia nadzieje hodowców tych zwierząt
    25 października 2025
    Trzoda chlewna
    Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
    22 października 2025
    Trzoda chlewna
    Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
    20 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności