Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
      Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Artykuł sponsorowany Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
      Sprawdź koniecznie tę liczbę, zanim zdecydujesz się na zakup nasion kukurydzy
      Tak samo, jak w zeszłym roku, ale ciut lepiej - niż dwa lata temu. Tak plonował słonecznik
      Żniwa kukurydziane do Gwiazdki czy jeszcze dłużej?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Zator zniknie w 15 minut
      Azjatycka metoda ściółkowania podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Zostawić liście, czy zgrabić? Ta decyzja może zmienić twój ogród
      Ten krzew rośnie nawet w zimie. I zachwyca przez 365 dni w roku
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Gdy tusza jest produktem ubocznym

Gdy tusza jest produktem ubocznym

Newsy 13 kwietnia 2016 07:00 Ksenia Pięta
Gdy tusza jest produktem ubocznym
Źródło: Fotolia.com
Nie zawsze można wykorzystać tuszę na mięso. Co ma zrobić hodowca z niechcianym odpadem?
Spis treści:

    Nie zawsze można wykorzystać tuszę na mięso. Co ma zrobić hodowca z niechcianym odpadem?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Kiedyś nie zastanawiano się, czy jest moralne, aby zwierzęta zjadały paszę zrobioną ze swoich pobratymców, których rola w produkcji dobiegła końca. Nie było także ściśle określonych linii produkcyjnych przeznaczonych tylko w jednym celu, bydło, drób czy małe przeżuwacze były wszechstronnie użytkowe. Krowy najpierw dawały mleko, potem można było je przeznaczyć na ubój, podobnie z kozami, czy drobiem i składanymi jajami.

    Obecnie, oprócz ras hodowanych zachowawczo, a także simentalskiej rasy bydła, próbującej sprostać nowoczesnej hodowli, typ wszechstronnie użytkowy odchodzi w zapomnienie. Każda rasa składa się z odpowiednio wyselekcjonowanych osobników wyspecjalizowanych w jednym kierunku. W tym momencie pojawia się problem - co zrobić z tuszą krowy mlecznej czy kury nioski. Konstytucja krów mlecznych jest zupełnie inna niż tych, przeznaczonych do uboju. Prawie nie ma w nich mięsa lub jest słabej jakości.

    Zapytaliśmy specjalistów, co hodowcy robią z tuszami, aby w pełni wykorzystać potencjał zwierząt w produkcji.

    - W przypadku skupu wołowiny mamy do czynienia zarówno z rasami bydła mlecznego jak i mięsnego - mówi Patrycja Żydowicz, specjalista ds. kontroli jakości w Polskim Koncernie Mięsnym Duda - Co prawda nie prowadzimy statystyk ani ewidencji, ale można zauważyć, że najczęściej trafiają do nas byczki mleczne, zwłaszcza rasy HF. W ostatnim czasie jednak coraz częściej spotykamy się z rasami mięsnymi i wszechstronnie użytkowymi. Cieszy nas to, ponieważ to mięso ma wyższą wartość. Półtusze krów mlecznych poeksploatacyjnych w 99% sprzedajemy do krajów Unii Europejskiej, zwłaszcza do Holandii. Niestety nie wiemy na co są przeznaczone - opowiada specjalistka.

    Niektóre kraje, zwłaszcza zachodnioeuropejskie, w swojej tradycji wędliniarstwa mają wyroby, takie jak salami czy szynki suszone. Są one wytwarzane z dorosłych osobników, do tego celu świetnie sprawdzają się krowy mleczne poeksploatacyjne. W Polsce nie ma popytu na tego rodzaju produkty.

    - Każdy hodowca chce jak najwięcej zarobić na swojej hodowli, a jak najmniej stracić. Nie ma się co dziwić, ze woli sprzedać tusze poeksploatacyjną zwierzęcia, niż ją zutylizować, za co musiałby jeszcze zapłacić. Jeśli zwierzę nie musi być poddane ubojowi z konieczności nie ma żadnych przeciwskazań, aby przeznaczyć je do przetwórstwa spożywczego. Upadłe i chore osobniki, które nie są zdatne do spożycia, powinny zostać zutylizowane. A te, których nie nadają się do wykorzystania w przetwórstwie z innych przyczyn, można przeznaczyć na paszę dla mięsożernych, czyli psów, kotów, czy lisów. Zabroniony jest kanibalizm, czyli przykładowo mięso lisie nie może trafić jako karma dla lisów - tłumaczy prof. dr hab. Andrzej Filistowicz z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

    - Problem w tym, że jest za mało zakładów do utylizacji, jest więc łatwiej odstawić zwierzę do miejsca skupu. Nawet zwierzęta p wypadkach samochodowych trafiają do przetwórstwa. Sprzedawane jest wszystko co tylko się da - dodaje profesor.

    Niektóre części tuszy, niezdatne do spożycia lub zwierzęta chore i padłe nazwane są ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego (UPPZ).

    Ponieważ nie da się wszystkiego zutylizować i jest zbyt kosztowne, należy znajdować nowe formy zagospodarowania, między innymi w przemyśle paszowym, chemicznym, nawozowym, czy energetycznym. Na każdym etapie czynności UPPZ lub pochodnymi, trzeba zwrócić szczególną uwagę na konieczność ich zgodności z obowiązującym prawem, a także obowiązek rejestracji dotyczy wszystkich podmiotów odpowiedzialnych za produkcję, przewóz, manipulowanie, przetwarzanie, składowanie, wprowadzanie do obrotu, rozprowadzanie, stosowanie, lub utylizację produktów ubocznych.

    W ostatnim czasie często można było usłyszeć o obrocie w produkcji spożywczej zwierzętami chorymi w stanie agonalnym lub padłymi. W związku z tym Główny Inspektorat Weterynarii wprowadził szereg procedur mających na celu bezwzględne wykluczenie takich zwierząt z uboju w zakładach mięsnych:

    - Główny Lekarz Weterynarii zwrócił się z prośbą do przedsiębiorców sektora utylizacyjnego o przekazywanie informacji na temat rolników, którzy odwoływali lub będą odwoływali odbiór wcześniej zgłoszonych sztuk bydła; niezapowiedziane i wyrywkowe kontrole transportów bydła do rzeźni; kontrole magazynów żywca oraz pełnej identyfikacji zwierząt skierowanych do uboju - można przeczytać na stronie Inspektoratu.

    Obecnie w sklepach dostępne są wędliny, czy pasztety, posiadające tę samą nazwę (co sugeruje ten sam skład), ale różne ceny.

    Zaczynamy się zastanawiać, czy to ten sam produkt? Z jakiej jakości mięsa został zrobiony? Czy zatem winę za produkcję kiełbasy gorszej jakości ponosi nowoczesna, jednostronna hodowla i restrykcyjna selekcja osobników czy wymagania rynku zbijające cenę poniżej poziomu opłacalności ?

    Instalacje produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego

    W przeszłości, produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego były cennym źródłem dochodów dla rzeźni, jednak ze względu na BSE, w ostatnich latach ich wartość znacznie spadła i dużo materiału, który był wcześniej używany, jest teraz utylizowany, jako odpad na koszt prowadzącego rzeźnię.

    Przemysł przetwórczy produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego zajmuje się wszystkimi surowcami, które nie są bezpośrednio przeznaczone do spożycia przez ludzi. Dozwolone ścieżki stosowania i utylizacji, są regulowane przez Rozporządzenie (EC) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 października 2002 r. ustanawiające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi. Stały zakaz stosowania przetworzonych białek zwierzęcych w paszach dla zwierząt hodowanych do spożycia, doprowadziło do dywersyfikacji przemysłu przetwórczego produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, do spalania i badań alternatywnych nad sposobami utylizacji produktów ubocznych, w szczególności materiałów TSE i SRM.

    Przemysł utylizacyjny w dalszym ciągu przetwarza większość produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, choć część jest przechowywana w stanie zamrożonym, do spalenia w przyszłości.

    Źródło: Dokument Referencyjny na temat Najlepszych Dostępnych Technik dla Rzeźni oraz Przetwórstwa Produktów Ubocznych Pochodzenia Zwierzęcego

    • Tagi:
    • tusza
    • Andrzej Filistowicz
    • Główny Inspektorat Weterynarii
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Drób

    31 ognisk ptasiej grypy - ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Weterynarii

    10 października 2022
    Trzoda chlewna

    Rolnicy obawiają się lawiny nowych przypadków ASF

    30 czerwca 2018
    Trzoda chlewna

    ASF w gospodarstwie utrzymującym prawie 6 tys. świń!

    7 czerwca 2018
    Newsy

    60 nowych przypadków ASF

    1 marca 2018
    Newsy

    Kolejne przypadki ASF u dzików

    30 października 2017
    Newsy

    Wiele nowych przypadków ASF u dzików

    21 października 2017
    Newsy

    Sto trzecie ognisko ASF w Polsce

    11 października 2017
    Newsy

    Kolejne ognisko ASF

    10 października 2017
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Obora-gigant stanęła w Wielkopolsce. Docelowo będzie tutaj aż 400 krów [VIDEO]
    19 listopada 2025
    Inne
    “Żółta kartka” dla dyrektora KOWR od ministra Krajewskiego. Jakie są powody?
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
    19 listopada 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Zmiana tych przepisów może uderzyć w tysiące polskich gospodarstw
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
    19 listopada 2025
    Newsy
    Mała sensacja w Żorach. Rolnicy zauważyli gatunek krytycznie zagrożony
    18 listopada 2025
    Newsy
    Szokujące dane o rosyjskich nawozach. Zdumiewający udział Polski
    18 listopada 2025
    Newsy
    Załamanie pogody w Polsce. Śnieg i mróz dadzą o sobie znać. Nowa prognoza
    17 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności