Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co dzieje się na rynku zbóż?
      Czy w tym roku opłaca się suszyć kukurydzę?
      Tyle trzeba zapłacić dziś za nowy ciągnik. Sprawdziliśmy aktualne ceny [VIDEO]
      Wojna cenowa na rynku jabłek: Czy sadownicy przetrwają?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ten kraj nie chce naszego drobiu. Chodzi o jaja i mięso z konkretnego regionu
      Chlewnie i kurniki tych rolników stoją puste. Dramat rolników i apel do ministra
      Stworzyła sklepik przy gospodarstwie. Jest samowystarczalna [VIDEO]
      Koniec absurdalnych kar dla rolników? To prawo może się wkrótce zmienić
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Czy tegoroczne zbiory buraków będą udane?
      Jesienne porządki, które procentują w przyszłym roku. ABC uprawy tytoniu
      Jakiego ziemniaka potrzebuje rynek? Można się zdziwić
      Co sieją polscy rolnicy? Materiał siewny 2025 [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nie wszyscy wiedzą o tych dodatkach do emerytury z KRUS. Ile można dostać?
      Łączenie gospodarstwa i firmy. O co chodzi z podwójną stawką na KRUS?
      Co rolnik może wybudować na gruntach rolnych? Wiele niejasności w przepisach
      Rolnik nie ma 25 lat ubezpieczenia? Co z emeryturą? KRUS stawia sprawę jasno
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Polej tym mech na kostce, a problem zniknie. Przy okazji pozbędziesz się mrówek
      Wymieszaj z ziemią, zanim posadzisz iglaki. Zaraz mija najlepszy termin
      Kosisz trawę w zły sposób? Oto darmowy nawóz, po którym trawnik będzie idealny
      Zapomnij o zwykłym ściółkowaniu. Nowy trik świetnie wpłynie na hortensje i borówki
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Gdy tusza jest produktem ubocznym

Gdy tusza jest produktem ubocznym

Newsy 13 kwietnia 2016 07:00 Ksenia Pięta
Gdy tusza jest produktem ubocznym
Źródło: Fotolia.com
Nie zawsze można wykorzystać tuszę na mięso. Co ma zrobić hodowca z niechcianym odpadem?
Spis treści:

    Nie zawsze można wykorzystać tuszę na mięso. Co ma zrobić hodowca z niechcianym odpadem?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Kiedyś nie zastanawiano się, czy jest moralne, aby zwierzęta zjadały paszę zrobioną ze swoich pobratymców, których rola w produkcji dobiegła końca. Nie było także ściśle określonych linii produkcyjnych przeznaczonych tylko w jednym celu, bydło, drób czy małe przeżuwacze były wszechstronnie użytkowe. Krowy najpierw dawały mleko, potem można było je przeznaczyć na ubój, podobnie z kozami, czy drobiem i składanymi jajami.

    Obecnie, oprócz ras hodowanych zachowawczo, a także simentalskiej rasy bydła, próbującej sprostać nowoczesnej hodowli, typ wszechstronnie użytkowy odchodzi w zapomnienie. Każda rasa składa się z odpowiednio wyselekcjonowanych osobników wyspecjalizowanych w jednym kierunku. W tym momencie pojawia się problem - co zrobić z tuszą krowy mlecznej czy kury nioski. Konstytucja krów mlecznych jest zupełnie inna niż tych, przeznaczonych do uboju. Prawie nie ma w nich mięsa lub jest słabej jakości.

    Zapytaliśmy specjalistów, co hodowcy robią z tuszami, aby w pełni wykorzystać potencjał zwierząt w produkcji.

    - W przypadku skupu wołowiny mamy do czynienia zarówno z rasami bydła mlecznego jak i mięsnego - mówi Patrycja Żydowicz, specjalista ds. kontroli jakości w Polskim Koncernie Mięsnym Duda - Co prawda nie prowadzimy statystyk ani ewidencji, ale można zauważyć, że najczęściej trafiają do nas byczki mleczne, zwłaszcza rasy HF. W ostatnim czasie jednak coraz częściej spotykamy się z rasami mięsnymi i wszechstronnie użytkowymi. Cieszy nas to, ponieważ to mięso ma wyższą wartość. Półtusze krów mlecznych poeksploatacyjnych w 99% sprzedajemy do krajów Unii Europejskiej, zwłaszcza do Holandii. Niestety nie wiemy na co są przeznaczone - opowiada specjalistka.

    Niektóre kraje, zwłaszcza zachodnioeuropejskie, w swojej tradycji wędliniarstwa mają wyroby, takie jak salami czy szynki suszone. Są one wytwarzane z dorosłych osobników, do tego celu świetnie sprawdzają się krowy mleczne poeksploatacyjne. W Polsce nie ma popytu na tego rodzaju produkty.

    - Każdy hodowca chce jak najwięcej zarobić na swojej hodowli, a jak najmniej stracić. Nie ma się co dziwić, ze woli sprzedać tusze poeksploatacyjną zwierzęcia, niż ją zutylizować, za co musiałby jeszcze zapłacić. Jeśli zwierzę nie musi być poddane ubojowi z konieczności nie ma żadnych przeciwskazań, aby przeznaczyć je do przetwórstwa spożywczego. Upadłe i chore osobniki, które nie są zdatne do spożycia, powinny zostać zutylizowane. A te, których nie nadają się do wykorzystania w przetwórstwie z innych przyczyn, można przeznaczyć na paszę dla mięsożernych, czyli psów, kotów, czy lisów. Zabroniony jest kanibalizm, czyli przykładowo mięso lisie nie może trafić jako karma dla lisów - tłumaczy prof. dr hab. Andrzej Filistowicz z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

    - Problem w tym, że jest za mało zakładów do utylizacji, jest więc łatwiej odstawić zwierzę do miejsca skupu. Nawet zwierzęta p wypadkach samochodowych trafiają do przetwórstwa. Sprzedawane jest wszystko co tylko się da - dodaje profesor.

    Niektóre części tuszy, niezdatne do spożycia lub zwierzęta chore i padłe nazwane są ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego (UPPZ).

    Ponieważ nie da się wszystkiego zutylizować i jest zbyt kosztowne, należy znajdować nowe formy zagospodarowania, między innymi w przemyśle paszowym, chemicznym, nawozowym, czy energetycznym. Na każdym etapie czynności UPPZ lub pochodnymi, trzeba zwrócić szczególną uwagę na konieczność ich zgodności z obowiązującym prawem, a także obowiązek rejestracji dotyczy wszystkich podmiotów odpowiedzialnych za produkcję, przewóz, manipulowanie, przetwarzanie, składowanie, wprowadzanie do obrotu, rozprowadzanie, stosowanie, lub utylizację produktów ubocznych.

    W ostatnim czasie często można było usłyszeć o obrocie w produkcji spożywczej zwierzętami chorymi w stanie agonalnym lub padłymi. W związku z tym Główny Inspektorat Weterynarii wprowadził szereg procedur mających na celu bezwzględne wykluczenie takich zwierząt z uboju w zakładach mięsnych:

    - Główny Lekarz Weterynarii zwrócił się z prośbą do przedsiębiorców sektora utylizacyjnego o przekazywanie informacji na temat rolników, którzy odwoływali lub będą odwoływali odbiór wcześniej zgłoszonych sztuk bydła; niezapowiedziane i wyrywkowe kontrole transportów bydła do rzeźni; kontrole magazynów żywca oraz pełnej identyfikacji zwierząt skierowanych do uboju - można przeczytać na stronie Inspektoratu.

    Obecnie w sklepach dostępne są wędliny, czy pasztety, posiadające tę samą nazwę (co sugeruje ten sam skład), ale różne ceny.

    Zaczynamy się zastanawiać, czy to ten sam produkt? Z jakiej jakości mięsa został zrobiony? Czy zatem winę za produkcję kiełbasy gorszej jakości ponosi nowoczesna, jednostronna hodowla i restrykcyjna selekcja osobników czy wymagania rynku zbijające cenę poniżej poziomu opłacalności ?

    Instalacje produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego

    W przeszłości, produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego były cennym źródłem dochodów dla rzeźni, jednak ze względu na BSE, w ostatnich latach ich wartość znacznie spadła i dużo materiału, który był wcześniej używany, jest teraz utylizowany, jako odpad na koszt prowadzącego rzeźnię.

    Przemysł przetwórczy produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego zajmuje się wszystkimi surowcami, które nie są bezpośrednio przeznaczone do spożycia przez ludzi. Dozwolone ścieżki stosowania i utylizacji, są regulowane przez Rozporządzenie (EC) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 października 2002 r. ustanawiające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi. Stały zakaz stosowania przetworzonych białek zwierzęcych w paszach dla zwierząt hodowanych do spożycia, doprowadziło do dywersyfikacji przemysłu przetwórczego produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, do spalania i badań alternatywnych nad sposobami utylizacji produktów ubocznych, w szczególności materiałów TSE i SRM.

    Przemysł utylizacyjny w dalszym ciągu przetwarza większość produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, choć część jest przechowywana w stanie zamrożonym, do spalenia w przyszłości.

    Źródło: Dokument Referencyjny na temat Najlepszych Dostępnych Technik dla Rzeźni oraz Przetwórstwa Produktów Ubocznych Pochodzenia Zwierzęcego

    • Tagi:
    • tusza
    • Andrzej Filistowicz
    • Główny Inspektorat Weterynarii
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Drób

    31 ognisk ptasiej grypy - ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Weterynarii

    10 października 2022
    Trzoda chlewna

    Rolnicy obawiają się lawiny nowych przypadków ASF

    30 czerwca 2018
    Trzoda chlewna

    ASF w gospodarstwie utrzymującym prawie 6 tys. świń!

    7 czerwca 2018
    Newsy

    60 nowych przypadków ASF

    1 marca 2018
    Newsy

    Kolejne przypadki ASF u dzików

    30 października 2017
    Newsy

    Wiele nowych przypadków ASF u dzików

    21 października 2017
    Newsy

    Sto trzecie ognisko ASF w Polsce

    11 października 2017
    Newsy

    Kolejne ognisko ASF

    10 października 2017
    Warto wiedzieć
    Sylwetki
    Od zera stworzył pieczarkowe imperium. Ma jedną z najnowocześniejszych produkcji
    5 października 2025
    Przepisy
    Rewolucja w ochronie gleb? Jest nowa unijna dyrektywa. Co oznacza dla rolników?
    5 października 2025
    Newsy
    Masz tyle lat? Ten dodatek do emerytury z KRUS należy ci się z urzędu
    5 października 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Rolniku! Chcesz kupić opał? Koniecznie przeczytaj te porady
    5 października 2025
    Newsy
    Masz tyle lat? Ten dodatek do emerytury z KRUS należy ci się z urzędu
    5 października 2025
    Newsy
    Masz pytania do ARiMR? Od października obowiązuje ważna zmiana
    5 października 2025
    Newsy
    Ceny opału idą w górę. Ile kosztuje węgiel, pellet i drewno opałowe?
    5 października 2025
    Newsy
    Przed nami jedne z największych targów rolniczych w Polsce
    4 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności