Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Tyle trzeba zapłacić dziś za nowy ciągnik. Sprawdziliśmy aktualne ceny [VIDEO]
      Wojna cenowa na rynku jabłek: Czy sadownicy przetrwają?
      Drastycznie niskie ceny kapusty. Z czego wynikają?
      Ile płacono za produkty rolne? Potaniały ziemniaki, pszenica oraz żyto
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Koniec absurdalnych kar dla rolników? To prawo może się wkrótce zmienić
      Rolnicy mają na to czas tylko do 1 października. ARiMR przypomina
      Czy rolnicy płacą za utylizację padłych zwierząt?
      Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      To będzie historyczna kampania cukrowa. Ile ton buraków przerobią?
      Żywa gleba: klucz do regeneracji i zdrowia
      Dopłaty do wapnowania. Czy jest szansa, by powróciły?
      Nie wykonuj tego zabiegu przed zimą. Krzewy mogą przemarznąć
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
      Kolejny nabór w ARiMR na horyzoncie. Chodzi o rolnictwo precyzyjne i maszyny
      Drugi Dzień Agro Show 2025. Zobaczcie, co się dzieje
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Do tych rolników wypłata środków ruszy w październiku
      Aktywny rolnik - może pojawić się "furtka" do obejścia nowych przepisów
      W tym przypadku możesz sprzedać dom od ręki i bez podatku. Ważny wyrok sądu
      Owoce z drzewa sąsiada spadły na twoją działkę. Do kogo należą? Prawo mówi jasno
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pelargonie będą kwitły do przymrozków. Ale bez tej jednej rzeczy nie ma na to szans
      Nie przegap terminu i nie popełnij tych błędów. Wiosną zobaczysz morze tulipanów
      Gdzie jest teraz najwięcej grzybów? Dokąd iść na zbiory? Aktualne wskazówki
      Połóż obok zielonych pomidorów. Szybko dojrzeją i się zaczerwienią
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Firmy cateringowe pod lupą. Oszukiwali dzieci i pacjentów

Firmy cateringowe pod lupą. Oszukiwali dzieci i pacjentów

Newsy 22 stycznia 2018 13:01 red Aktualizacja: 22 stycznia 2018 14:41
Firmy cateringowe pod lupą. Oszukiwali dzieci i pacjentów
Źródło: fotolia, MonkeyBusiness
Kontrole przeprowadzone w 83 firmach cateringowych.
Spis treści:

    Kontrole przeprowadzone w 83 firmach cateringowych, które przygotowuja posiłki dla szkół, domów dziecka, szpitali i sanatoriów pokazały szereg nieprawidłowości.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Inspekcja Handlowa sprawdziła 83 firmy cateringowe, które przygotowują posiłki dla szpitali, szkół, domów dziecka, sanatoriów. Kontrolerzy wykryli nieprawidłowości u ponad 70 proc. przedsiębiorców. Firmy używały przeterminowanych produktów, nie podawały informacji o alergenach, stosowały tańsze zamienniki, a porcje były niedoważone.

    Inspekcja Handlowa sprawdziła, czy firmy cateringowe zastosowały się do zaleceń z ubiegłorocznych kontroli. W pierwszej kolejności wzięła pod lupę przedsiębiorców, którzy przyrządzają posiłki dla pacjentów i do których w poprzednim roku były zastrzeżenia. I jak pokazują wyniki posiłki serwowane w szpitalach nie poprawiły się znacząco. Dodatkowo sprawdziła firmy cateringowe szykujące jedzenie dla: szkół, przedszkoli, żłobków, sanatoriów, domów opieki społecznej, domów dziecka i ośrodków rehabilitacyjno-edukacyjno-wychowawczych. W sumie 83 zakłady, które gotowały dla 282 instytucji. Wytypowała je m.in. na podstawie informacji z Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Kontrola odbyła się w I kwartale 2017 r. w całej Polsce.

    Wyniki nie są dobre. Inspektorzy wykryli nieprawidłowości u 59 firm (71,1 %). Najbardziej rażące to brak informacji o alergenach, stosowanie tańszych składników, używanie przeterminowanej żywności, niehigieniczne warunki przechowywania jedzenia, zaniżane porcje oraz niezgodność jadłospisu z umowami, które firmy cateringowe zawarły ze szkołami, szpitalami lub innymi instytucjami.

    Na następnej stronie przeczytasz jakich oszustw dopuszczali się właściciele firm cateringowych.

    Oto kilka przykładów z długiej listy nieprawidłowości

    • Zgodnie z jadłospisem posiłek dla dzieci miał zawierać m.in. masło, kakao i sałatkę owocową z jogurtem naturalnym. Zamiast tego maluchy ze żłobka dostały: miks tłuszczowy, napój kakaowy typu instant i produkt jogurtopodobny.
    • Kontrolerzy znaleźli w magazynach firm cateringowych przeterminowane produkty, m.in.: twaróg śmietankowy – o 6 dni, mięso drobiowe – o 11 dni, szynkę wyborową - o 12 dni, kaszę manną BIO - o 35 dni, koncentrat mąki niskobiałkowej - o 173 dni.
    • Resztki żywności przechowywano w brudnych zamrażarkach, w jednej w otwartym worku na śmieci bez żadnych oznaczeń były skrawki mięsa i wędlin oraz krupnioki.
    • W jadłospisie dla pacjentów zabrakło informacji o tym, że podawane na kolację parówki zawierają soję i seler (inne alergeny wykazano), co mogło mieć znaczenie dla osób uczulonych na te składniki.
    • Uczniowie gimnazjum dostali za małe porcje naleśników z dżemem truskawkowym – 119-196 g zamiast obiecanych 250 g. Dzieciom z podstawówki i pacjentom szpitala serwowano natomiast mniejsze kotlety mielone.
    • Zgodnie z umową firma cateringowa miała zapewnić szkole w tygodniu: 3 dania mięsne, 1 danie rybne i 1 danie jarskie, a także codziennie porcję warzyw i owoców oraz kompot. Tymczasem dostarczyła: 3 dania jarskie, 2 dania mięsne, raz marchewkę z groszkiem i 3 razy herbatę owocową.

    Efekty kontroli

    Jak podaje źródło przedsiębiorcy już w czasie kontroli uzupełniali brakujące informacje w jadłospisach, wycofywali przeterminowane produkty i usuwali inne nieprawidłowości. Inspekcja Handlowa nałożyła na winnych kary i mandaty – w sumie ok. 28 tys. zł, cztery postępowania jeszcze się toczą. Skierowała też dwa wnioski do sądu o ukaranie za wykroczenia. Ponadto zawiadomiła o nieprawidłowościach organy nadzoru sanitarnego i weterynaryjnego, urzędy miar oraz wojewódzkie inspektoraty jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

    Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów apeluje, aby szpitale, szkoły, przedszkola i inne podobne instytucje zwiększyły nadzór nad firmami, które dostarczają im jedzenie. Zalecamy, aby weryfikowały, czy posiłki są zgodnie z zawartymi umowami. Jeśli nie, jest to nienależyte wykonanie kontraktu i należy egzekwować kary umowne. O nieprawidłowościach instytucje powinny też zawiadamiać Inspekcje Handlową, a w przypadku niespełnienia wymagań sanitarnych i zdrowotnych także Państwową Inspekcję Sanitarną.

    Zobacz jak się obrączkuje bociany. KLIK

    Źródło: UOKiK
    • Tagi:
    • posiłki
    • Inspekcja Handlowa
    • firmy
    • catering
    • kontrole
    red
    Podobne artykuły
    Prawo i finanse

    Masowe kontrole trwają. Kary nawet 5 tys. złotych

    15 września 2025
    Newsy

    Na granicy ujawniono kilka tysięcy ton rosyjskiej marchwi bez oznakowania

    9 września 2025
    Przepisy

    Mięso z Niemiec i Dani było sprzedawane jako „polskie”

    1 września 2025
    Nawożenie

    Nawozy na cenzurowanym. PIORiN wykrywa nieprawidłowości

    1 lipca 2025
    Pomoc unijna

    To kluczowe zasady. Ile dopłat straci rolnik, jeśli nie będzie ich przestrzegać?

    17 kwietnia 2025
    Newsy

    Wzmożone kontrole mięsa w sklepach. Chodzi o zagrożenie pryszczycą

    17 kwietnia 2025
    Hodowla

    Każdy transport zwierząt będzie od dziś zatrzymywany tu do kontroli

    7 kwietnia 2025
    Newsy

    Gminy prowadzą wiosenne kontrole posesji. Można stracić ulgę

    27 lutego 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    U tych rolników niesamowite wyniki plonowania. Jak im się to udało?
    27 września 2025
    Newsy
    Zbudują fermę składającą się z 14 hal [VIDEO]
    27 września 2025
    Uprawy
    Kiedy rzeczywiście najlepiej zwalczać miotłę zbożową? Ekspert radzi!
    27 września 2025
    Najnowsze
    Ciągniki
    AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
    27 września 2025
    Newsy
    91-latek chciał naprawić Ursusa. Pojazd ruszył i przejechał po mężczyźnie
    27 września 2025
    Newsy
    Zbudują fermę składającą się z 14 hal [VIDEO]
    27 września 2025
    Newsy
    Bulwersujący proceder! Oszukali rolników na wiele milionów zł
    26 września 2025
    Newsy
    Napięta sytuacja przed dożynkami w Spale. Rolnicy zapowiadają akcję
    26 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności