Dzień Polskiej Żywności
Dzisiejszy dzień został ogłoszony Dniem Polskiej Żywności. Do obchodów tego nietypowego ''święta'' zapraszają organizatorzy programu ''Doceń polskie''. Dzień polskiej żywności, już po raz drugi, obchodzimy 25 sierpnia. Warto w ten sposób uczcić bogactwo i różnorodność rodzimych produktów spożywczych.
Jak przyłączyć się do świętowania? Wystarczy ugotować tradycyjne polskie danie, lub przeciwnie poeksperymentować z rodzimymi składnikami i na ich bazie stworzyć zupełnie nowatorską potrawę. Dzień polskiej żywności to także okazja, by wrócić do smaków z dzieciństwa lub na nowo odkryć zapomniane smaki i produkty.
Do wybierania artykułów spożywczych rodzimych producentów, organizatorzy programu namawiają już od 2011 roku. - Niezależnie od sytuacji politycznej, warto wybierać polskie artykuły spożywcze doskonałej jakości – przekonują.