Dzięki 500+ rolnicy sprzedadzą więcej żywca
- Program 500+ przełoży się na wzrost konsumpcji, w tym na spożycie mięsa czerwonego, które jest droższe niż drób -uważa Dariusz Formela, prezes Polskiego Koncernu Mięsnego Duda.
Jak informuje „Rzeczpospolita” - więcej pieniędzy w portfelach Polaków może doprowadzić do zahamowania konsumpcji drobiu na rzecz wieprzowiny.
Obecnie drób jest najchętniej wybieranym mięsem ze względu, przede wszystkim na swoją, niską cenę (w stosunku do innych rodzajów mięs).
Zwiększona ilość spożytej wieprzowiny wiąże się z koniecznością intensywniejszej produkcji żywca wieprzowego, a tym samym wzrostu przychodów przez producentów. Istnieje jednakże ryzyko, że zwiększona ilość wieprzowiny na rynku doprowadzi do spadku jego ceny skupie. Ponadto, ze względu na pochodzenie tucznych w Polsce warchlaków, na programie 500+ skorzystają także hodowcy z Danii, Holandii i Niemiec.