Dobrostan pod lupą – XIX Forum Zootechniczno-Weterynaryjne

Wydarzenie skupiło się na praktycznym i naukowym podejściu do dobrostanu zwierząt – tematu coraz istotniejszego w kontekście zrównoważonego rolnictwa i oczekiwań społecznych. Uczestnicy mieli okazję wziąć udział w specjalistycznych warsztatach na terenie Kampusu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (w pobliżu Centrum Dobrostanu i Zdrowia Zwierząt). Tematyka obejmowała innowacje w żywieniu, genetyce, technologii utrzymania oraz zarządzaniu zdrowiem bydła mlecznego i innych zwierząt gospodarskich.
Wśród poruszanych tematów znalazły się m.in.:
- Automatyzacja procesu żywienia i doju krów
- Ocena strawności kiszonek i ich wpływ na zdrowie zwierząt
- Nowoczesne technologie i strategie żywieniowe
- Wpływ doboru genetycznego na dobrostan
- Efektywność pasz objętościowych
- Diagnostyka i poprawa zdrowotności w oparciu o sygnały krów
- Alkalizacja zbóż i neutralizacja toksyn paszowych
- Zróżnicowanie dawek paszowych dla zdrowia i dobrostanu
Czytaj też: Dobrostan to kluczowy element hodowli
Warsztaty konne w Stadninie Koni Racot
Dla specjalistów związanych z hodowlą koni przygotowano odrębne warsztaty, które rozpoczęły się już o 6:45 rano. Program obejmował zarówno prezentacje zootechniczne i weterynaryjne. Spotkania prowadzone były przez specjalistów m.in. ze Stadniny Koni Racot. Tematy dotyczyły dobrostanu koni w kontekście:
- fizjoterapii i mikrokrążenia,
- ekstrudowania i mikronizacji pasz,
- poprawy komfortu i zdrowia zwierząt poprzez odpowiednie żywienie i warunki utrzymania.
Dobrostan pod lupą naukowców – dzień wykładowy
Drugi dzień XIX Forum Zootechniczno-Weterynaryjnego to przede wszystkim wymiana wiedzy naukowej i doświadczeń praktyków w trakcie wykładów i sesji tematycznych. Eksperci z całej Europy, zastanawiali się, jak poprawiać dobrostan zwierząt w kontekście zdrowotnym, technologicznym i społecznym. Otwarcie konferencji poprowadzili prof. dr hab. Adam Cieślak oraz prof. UPP dr hab. Agnieszka Pękala-Safińska.
Sesja plenarna: dobrostan z perspektywy międzynarodowej
- Dr Marlene Schou Gronbeck (Dania), która analizowała oceny sensoryczne i postrzeganie mięsa kurcząt i wieprzowiny przez konsumentów w zależności od systemu produkcji.
- Dr Carolina Reyes Palomo (Hiszpania) zaprezentowała narzędzie QuickScan wspomagające poprawę zrównoważonego rozwoju i dobrostanu na fermach świń i brojlerów.
- Dr Florian Leiber (Szwajcaria) skupił się na aspektach dobrostanu wynikających z różnorodności pasz i żywienia zwierząt.
Panel wykładowy: między nauką a praktyką
- Prof. Mükrremin Ölmez (Turcja) porównał standardy dobrostanu cieląt w Turcji i UE.
- Prof. dr hab. Bogumiła Pilarczyk (ZUT Szczecin) podniosła temat: „Dobrostan bydła – konieczność czy fanaberia?”.
- Dr hab. Łukasz Jarosz (UP Lublin) mówił o wpływie dodatków paszowych na odporność i dobrostan zwierząt.
- Dr inż. Mateusz Rawski (UP Poznań) poruszył zagadnienie społecznego postrzegania dobrostanu zwierząt i zawodu zootechnika.
Obrady w sekcjach: wiedza ukierunkowana na praktykę
Po obiedzie uczestnicy podzielili się na dwie sekcje tematyczne:
Sekcja bydło i konie
Prowadzenie: prof. dr hab. Roland Kozdrowski
- Michał Hadzlik: „Zdrowie jako kluczowy element dobrostanu”
- Jakub Kaczmarek: „Optymalizacja dobrostanu krów w okresie okołoporodowym”
- Dr Katarzyna Rzewuska (PFHBiPM): „Sygnały krów a dobrostan”
- Dr Alicja Borowska (UP Poznań): „Smartband dla konia – monitoring treningu w praktyce i badaniach”
Sekcja świnie i drób
Prowadzenie: dr hab. Ewa Sell-Kubiak, dr hab. Agnieszka Ludwiczak
- Lek. wet. Przemysław Zachara (AgriPlus): „Dobrostan świń – czy spełnienie minimalnych wymagań to wszystko, na co nas stać?”
- Dr n. wet. Jarosław Wilczyński (Lab-Vet): „Dobrostan a choroby u drobiu”
- Dr hab. Agnieszka Ludwiczak (UP Poznań): „Jakość mięsa a dobrostan”
- Dr hab. Ewa Sell-Kubiak (UP Poznań): „Genetyczne uwarunkowania dobrostanu drobiu”