Do 300 tys. zł na produkcję mąki, kiełbas, soków i serów
Zgodnie z nowym harmonogramem planowanych naborów wniosków w ramach PROW 2014-2020, w listopadzie planowany jest termin drugiego naboru w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój”.
Działanie to przeznaczone jest dla rolników podejmujących wykonywanie działalności pozarolniczej w zakresie przetwarzania produktów rolnych.
- Rolnicy zamierzający uruchomić działalność przetwórczą mogą wzbogacić się o doświadczenie i wiedzę w Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa przy Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu. Mogą to zrobić w czterech działach przetwórczych: młynie, masarni, tłoczni soków i mleczarni. Indywidualne wizyty w Centrum Praktycznego Szkolenia oraz udzielane w trakcie doradztwo oparte o wiedzę i doświadczenie specjalistów jest nadal bezpłatne dla zainteresowanych, a na dodatek prezentowane są zastosowane rozwiązania. CPSz organizuje także szkolenia dla rolników chętnych rozwijać dodatkową działalność gospodarczą - informuje Barbara Gęziak z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Pomoc będzie przyznana w formie refundacji części kosztów kwalifikowalnych, do których zalicza się, między innymi: koszty budowy, rozbudowy lub remontu połączonego z modernizacją oraz niezbędnych do wdrożenia inwestycji w zakresie zakupu maszyn i urządzeń, wdrażania systemów zarządzania jakością, opłaty za patenty i licencje.
Pomoc nie obejmuje kosztów nabycia nieruchomości, podatku od towarów i usług, nabycia rzeczy używanych, leasingu zwrotnego, kosztów związanych z umową leasingu, kosztów dostosowania do norm lub wymogów unijnych oraz kosztów poniesionych na realizację inwestycji odtworzeniowych. Będzie ona przyznana do wysokości 50% kosztów kwalifikowalnych do wysokości 300.000 zł. Minimalna wysokość pomocy wynosi 10.000 zł. O kolejności przysługiwania dotacji zdecyduje suma uzyskanych punktów na podstawie kryteriów wymienionych w rozporządzeniu ministra rolnictwa (patrz ramka obok). Agencja nie przyzna pomocy, jeżeli beneficjent „uzbiera” mniej niż 5 punktów.
Rolnicy zamierzający uruchomić działalność przetwórczą mogą wzbogacić się o doświadczenie i wiedzę w CENTRUM PRAKTYCZNEGO SZKOLENIA W ZAKRESIE MAŁEGO PRZETWÓRSTWA przy Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu w zakresie czterech działów przetwórczych:
- młyn - pozwalający przerabiać zboże na mąkę razową o wydajności 80 kg drobnej mąki na 1 godzinę,
- tłocznia soków „bezpośrednich” z owoców ziarnkowych i jagodowych oraz warzyw korzeniowych, o wydajności 800 kg jabłek na godzinę
- masarnia, w której można produkować wędliny jakościowe i naturalne o możliwości przerobu 2 sztuk świń jednorazowo, wyposażona w wędzarnię tradycyjną
- mleczarnia z możliwością produkcji pełnej galanterii nabiału 300 litrów mleka jednorazowo.
Pomoc przyznana będzie rolnikowi, domownikowi lub małżonkowi tego rolnika, jeżeli:
- podlega on ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie,
- podejmie wykonywanie działalności gospodarczej w zakresie przetwarzania lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych,
- jest zdolny do zrealizowania operacji oraz osiągnięcia i zachowania jej celu,
- ma nadany numer identyfikacyjny w trybie przepisów o krajowym systemie ewidencji gospodarstw rolnych,
- będzie działać jako przedsiębiorca prowadzący mikro, małe lub średnie przedsiębiorstwo.
O kolejności przysługiwania pomocy zdecyduje suma uzyskanych punktów na podstawie kryteriów wymienionych w rozporządzeniu, m.in. :
- jeżeli podmiot ubiegający się o przyznanie pomocy w dniu złożenia wniosku o przyznanie pomocy jest osobą poniżej 40. roku życia, przyznaje się 3 punkty,
- jeżeli planowana operacja zakłada inwestycje związane z ochroną środowiska lub przeciwdziałaniem zmianom klimatu, przyznaje się 5 punktów,
- jeżeli operacja będzie realizowana w gminach o największym bezrobociu, przyznaje się 4 punkty.