Debata w Poznaniu. Co dalej z wieprzowiną?
Wielkopolska Izba Rolnicza, Wielkopolski Związek Hodowców Trzody Chlewnej i Urząd Marszałkowski w Poznaniu zapraszają na konferencję poświęconą problemom związanym z produkcją świń w Polsce. Forum dobędzie się 8 lutego.
Trwająca od dłuższego czasu destabilizacja na rynku trzody doprowadziła do tego, że otrzymywana obecnie cena w skupie żywca na poziomie 3,20-3,35 zł/kg nawet nie rekompensuje producentom ponoszonych kosztów. Analizy ekonomiczne, dokonywane przez Wielkopolską Izbę Rolniczą wskazują, że produkcja żywca wieprzowego przynosi straty, pogarszając nastroje społeczne na wsi.
Program:
Część I - wykładowa:
- „Opłacalność produkcji żywca wieprzowego” - Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
- „Globalne trendy produkcji i spożycia wieprzowiny” - Karol Bujoczek red. nacz. „Top Agrar"
- „Detaliczna cena mięsa na tle ceny tucznika oraz działalność Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego jako instrumentu wsparcia hodowców i producentów” - Andrzej Frąckowiak Przewodniczący Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
- „Zmiany wynikające z nowelizacji ustawy o grupach producenckich oraz instrumenty wsparcia dla producentów trzody chlewnej” - Agencja Rynku Rolnego
- „Bezpieczeństwo produkcji żywca wieprzowego i przetwórstwa mięsa, jako zadanie służb weterynaryjnych” - Wielkopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii
- „Zakłady przetwórcze, jako ważki element łańcucha żywnościowego” - Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
- „Integracja producentów żywca wieprzowego” - Stowarzyszenie Grupy Wielkopolskiej
Część II:
Forum dyskusyjne, którego celem jest ukazanie ścieżek działań poprawy sytuacji produkcji żywca wieprzowego.
Konferencja rozpocznie się 8 lutego o godzinie 10:00 w auli Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, przy ulicy Wojska Polskiego 71 d.
- Mamy nadzieję, że w trakcie konferencji z udziałem przedstawicieli całego łańcucha żywnościowego uda się sformułować wnioski, których realizacja przynajmniej złagodzi skutki obecnego kryzysu - tłumaczą pracownicy WIR-u