Czy można zarazić się ptasią grypą jedząc jajka od chorych kur?

Od początku tego roku na terenie Polski potwierdzono już ponad 50 ognisk ptasiej grypy u drobiu [stan na 24.03.2025]. Choroba sieje także spustoszenie w innych krajach – m.in. w Stanach Zjednoczonych. W marcu na terenie USA potwierdzono dodatkowo wykrycie groźnego szczepu wirusa ptasiej grypy H7N9, który jest wysoce niebezpieczny także dla ludzi. Przebieg epidemii ptasiej grypy budzi pytania o sposób rozprzestrzeniania się poszczególnych, znanych szczepów wirusa i potencjalne niebezpieczeństwo dla ludzi.
Czy człowiek może zarazić się ptasią grypą?
Według informacji podanych przez Główny Inspektorat Sanitarny (GIS), zarażenie człowieka ptasią grypą jest możliwe. W przypadku ludzi ciężką chorobę mogą wywołać m.in. niektóre wirusy tzw. grypy wysoce zjadliwej (ang. Highly Pathogenic Avian Influenza – HPAI) - m.in. wirus A(H5N1), A(H5N6) oraz A(H7N9). Trzeba jednocześnie podkreślić, że według aktualnych danych sanitarnych zakażenie ludzi tym typem wirusów uważa się za bardzo rzadkie. Od 2003 r. odnotowano mniej niż 1000 przypadków, w których nastąpiło zakażenie człowieka wirusami podtypu H5N1. Chorowały zazwyczaj osoby, które m.in. miały kontakt z zarażonymi ptakami.
Jak przypomina GIS, zarażenie człowieka ptasią grypą może nastąpić na skutek:
- bliskiego, bezpośredniego kontaktu z ptakami zarażonymi wirusem - zarówno żywymi, jak i padłymi,
- kontaktu człowieka z wydalinami lub wydzielinami zakażonego drobiu lub dzikich ptaków,
- kontaktu człowieka z zanieczyszczonymi powierzchniami (m.in. powierzchnie w skażonych gospodarstwach, ubój lub utylizacja ptaków),
- kontaktu z aerozolem, który powstaje podczas oczyszczania pomieszczeń skażonego gospodarstwa.
Czy można zarazić się ptasią grypą jedząc jajka od chorych kur?
Informacje o nowych ogniskach ptasiej grypy mogą budzić obawy o drogi transmisji – w tym możliwość zarażenia człowieka ptasią grypą drogą pokarmową (spożycie mięsa, jajek). GIS uspokaja, zapewniając, że zarażenie odbywa się zazwyczaj innymi ścieżkami.
Nie odnotowano zakażenia ludzi wirusem grypy ptaków drogą pokarmową - wyjaśnia GIS omawiając ścieżki transmisji wirusa.
Wśród informacji dotyczących ochrony przed ptasią grypą wymienia się jednak m.in. zalecenie spożywania żywności po obróbce termicznej (gotowanie, pieczenie, duszenie, smażenie). Warto także pamiętać, że wirus ptasiej grypy ginie w temperaturze 70 stopni Celsjusza.
Równie ważną jest informacja o braku odnotowanych transmisji zakażenia z chorego człowieka na innych ludzi. Główny Inspektorat Weterynarii wyjaśnia z kolei (powołując się na dane Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności - EFSA), że stopień zagrożenia dla zdrowia człowieka jest w kontekście ptasiej grypy niski. W przypadku osób, które zawodowo pracują przy drobiu lub dzikim ptactwie, ryzyko przeniesienia wirusa ptasiej grypy na ludzi EFSA ocenia jako “niskie z potencjałem do średniego”.
Czytaj też: Mój Prąd 6.0: Prawie połowa wniosków z błędami. Jak ich uniknąć?
Jak zmniejszyć ryzyko zarażenia się ptasią grypą?
Zalecenia GIS w tym zakresie przeznaczone są m.in. dla osób, które na co dzień mają kontakt z drobiem, dzikimi ptakami lub innymi zwierzętami. To dotyczy również osób podróżujących w miejsca, w których zlokalizowano ogniska choroby. Zgodnie z aktualnymi zaleceniami należy m.in.:
- unikać bezpośredniego kontaktu z chorym drobiem lub padłymi, dzikimi ptakami,
- unikać kontaktu z przedmiotami zanieczyszczonymi ptasimi odchodami, oczyszczać obuwie po powrocie do domu,
- stosować podstawowe zasady higieny osobistej – mycie rąk po kontakcie ze zwierzętami, po powrocie do domu, przed przygotowywaniem posiłku dla siebie i domowych zwierząt,
- spożywać żywność poddawaną obróbce termicznej (tu m.in. jajka i mięso),
- w razie zauważenia dzikich, padłych ptaków (lub innych padłych zwierząt) - zgłoszenie przypadku do lokalnych służb porządkowych.
Czytaj też: Dodaj to do wody, a problem z jajkami zniknie. Skorupka nie pęknie i ładnie zejdzie
- Tagi:
- drób
- ptasia grypa
- HPAI