Cukrownia szuka dostawców buraka [ZDJĘCIA]
- 1/8
- następne zdjęcie
Z Maciejem Grobelnym, dyrektorem ds. surowcowych Pfeifer & Langen Polska rozmawia Dorota Jańczak
Cukrownia w Środzie Wlkp. w tej chwili przypomina jeden wielki plac budowy. Tak ogromnej inwestycji w tym zakładzie nie było chyba od dawna.
Cukrownia Środa była rozbudowywana wielokrotnie, ale rzeczywiście nigdy nie w tak dużym wymiarze jak w tym roku. Dzięki rozbudowie cukrowni zwiększymy moc przerobową z 7 tys. na 12 tys. ton buraków na dobę, tym samym w ciągu jednej kampanii będziemy mogli przerabiać ponad 1,5 mln ton buraków. Skala inwestycji to ok. 100 mln euro.
Ogromne pieniądze. Co skłoniło spółkę do tak dużej inwestycji?
Aby zachować konkurencyjność na rynku europejskim, Pfeifer & Langen podjął decyzję już w październiku 2016 roku o rozbudowie cukrowni w Środzie Wlkp. po to, by zwiększyć produkcję i tym samym wykorzystać efekt skali. Było powszechnie znane, że od 1 października 2017 roku nastąpi deregulacja rynku. Przeczuwaliśmy, że będzie to wiązało się ze sporą obniżką cen cukru. Aby w tym układzie zachować konkurencyjność trzeba obniżać koszty produkcji, a więc m.in. produkować więcej.
- 1/8
- następne zdjęcie