Cukrownia szuka dostawców buraka [ZDJĘCIA]
Na terenie cukrowni w Środzie Wlkp. powstaje nowa wieża ekstrakcyjna (dyfuzor).
- Buraki po oczyszczeniu trafiają do głównej części fabryki, następnie zostaną pokrojone. W poćwiartowanej formie, po podgrzaniu, buraki trafiają do urządzenia, którym jest dyfuzor. W nim następuje ekstrakcja cukru, czyli proces oddzielenia cukru od pozostałej masy - tłumaczy Krzysztof Zieliński, szef Cukrowni Środa Wlkp.
To, co pozostaje po wydobyciu cukru, to wysłodki, które zabierane są przez rolników do skarmiania bydła. - Natomiast woda z cukrem, a więc tzw. sok surowy, trafia na stację oczyszczania, którą tworzy kilka zbiorników ułożonych w ciągu. Po oczyszczeniu i filtrowaniu sok trafia na stację zagęszczania. Pod wpływem wysokiej temperatury woda odparowuje i powstaje substancja przypominająca domowe konfitury. Dalej, po odpowiednim zagęszczeniu, masa trafia na halę produktowni, gdzie uzyskujemy piękny, czysty cukier - tłumaczy Krzysztof Zieliński.