COVID-19 - ważny apel hodowców trzody chlewnej, bydła, drobiu i mleka
- Aby sprzedaż żywności, w trudnym okresie pandemii, korzystnie wpływała na gospodarkę naszego kraju, niezbędna jest konsumpcja produktów wytworzonych lokalnie. Wówczas przychody i zyski trafiają do firm działających w Polsce. Wybierając produkty spożywcze wytworzone lokalnie, konsumenci ułatwiają sprzedaż produktów rolnych do sektora przetwórczego i detalicznego. Poprawia się tym samym płynność finansowa we wszystkich łańcuchach dostaw. To konsumenci przyczyniają się do utrzymania miejsc pracy i stabilizacji krajowej gospodarki - podkreślają autorzy apelu.
W krajach Unii Europejskiej w okresie pandemii Covid-19, kiedy wiele znalazło się kryzysie gospodarczym, coraz większe znaczenie ma pobudzanie gospodarki krajowej przez kupowanie produktów wytworzonych lokalnie. Podczas częściowych lockdown’ów, kiedy wiele branż i rynków zostaje zamkniętych, sprzedaż żywności nabiera szczególnego znaczenia. To sektor żywnościowy pozostaje często stabilizatorem gospodarki.
Pod pismem podpisali się:
Aleksander Dargiewicz - Prezes Zarządu Krajowego Związku Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, Jacek Zarzecki - Prezes Zarządu Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, Mariusz Olejnik - Prezes Zarządu Federacji Związków Pracodawców - Dzierżawców i Właścicieli Rolnych, Ignacy Zaremba - Prezes Zarządu Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS, Jerzy Wierzbicki - Prezes Zarządu Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, Leszek Hądzlik - Prezydent Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, Dariusz Goszczyński - Dyrektor Generalny - Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza.
ZOBACZ TEŻ - ASF - POMOC DLA PRODUCENTÓW ŚWIŃ