Chiny toną w wieprzowinie: rekordowe pogłowie i gwałtowny spadek cen

Pogłowie 3,7% powyżej celu
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na koniec czerwca Chiny liczyły 424 mln świń, w tym 40,43 mln loch hodowlanych. To o 3,7% więcej od poziomu docelowego, co zapowiada wyraźny wzrost liczby ubojów w najbliższym czasie. Władze rozważają dodatkowe środki, m.in. kontrole masy ubojowej, aby ograniczyć napływ surowca na rynek.
Konsumpcja wysoka, ale popyt słabnie
Przeciętne spożycie wieprzowiny w Chinach wynosi 40,2 kg na osobę rocznie – to 60% całej konsumpcji mięsa w Chinach. Mimo tak wysokiego udziału, popyt osłabł, co nie wynika wyłącznie z sezonowego spadku, który ma miejsce latem. W dodatku spowolnienie gospodarcze ogranicza siłę nabywczą konsumentów.
Ceny na dnie
Zanotowana 10 sierpnia cena żywca spadła do 13,77 juana/kg (ok. 1,61 euro/kg) – to -11% od początku roku i ok. -20% r/r. Spadek cen wieprzowiny obniża wskaźniki CPI (wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych), co podsyca obawy o deflację (spadek cen i wzrost siły nabywczej pieniądza) oraz dodatkowo negatywnie wpływa na perspektywę chińskiej gospodarki.