Ceny żywności: Co drożeje, a co tanieje?

Spadek odnotowano w przypadku cukru, co wynika z niepewności w globalnym handlu.
Wzrost miesięcznego wskaźnika cen FAO
Miesięczny wskaźnik cen FAO, monitorujący międzynarodowe ceny koszyka towarów, wzrósł w kwietniu o 1% w porównaniu z marcem 2025 roku oraz o 7,6% w stosunku do kwietnia 2024 roku. Wzrost ten odzwierciedla zmiany w cenach kluczowych grup produktów spożywczych
Ceny mięsa i nabiału w górę
Indeks cen mięsa wzrósł o 3,2% w ciągu miesiąca, obejmując wszystkie kategorie. Zwiększony popyt na wieprzowinę oraz rosnąca popularność wołowiny, szczególnie w Australii i Brazylii, przyczyniły się do tego trendu. Produkty mleczne zyskały 2,4%, co oznacza wzrost o 22,9% w porównaniu z kwietniem 2024 roku. Rekordowe ceny masła wynikają ze zmniejszonych zapasów w Europie.
Zboża drożeją, oleje roślinne tanieją
Ceny zbóż wzrosły o 1,2%, głównie za sprawą pszenicy, której podaż w Rosji jest ograniczona, oraz ryżu, na który wzrósł popyt na niektóre odmiany. Kukurydza również podrożała z powodu mniejszych zapasów w Ameryce. Z kolei indeks cen olejów roślinnych spadł o 3,2%, choć w skali roku pozostaje wyższy o 20,7%. Spadek ten wynika z większej dostępności oleju palmowego, choć ceny soi i rzepaku utrzymują się na wysokim poziomie, a słonecznika pozostają stabilne.
Spadek cen cukru
Ceny cukru obniżyły się o 3,5%, co FAO wiąże z obawami sektora żywności i napojów dotyczącymi niepewnych perspektyw gospodarczych oraz ich wpływu na popyt.