Carrefour Polska podpisuje kontrakty farmerskie z rolnikami. Zobacz FILM
Pierwsze kontrakty zostały podpisane 24 kwietnia br. z siedmioma polskimi producentami warzyw i owoców. Jest to ważny element wdrażania strategii Transformacji Żywieniowej przez Carrefour. Jej kolejny krok to wsparcie rozwoju rolnictwa ekologicznego poprzez program grantowy, który właśnie się rozpoczyna.
Carrefour Polska przywiązuje ogromną wagę do zdrowego odżywiania, starając się każdego dnia zapewnić w swojej ofercie świeże i smaczne warzywa i owoce. Dla każdej ze stron bardzo ważną kwestią jest wypracowanie takiego modelu współpracy, który zapewni sieci stałe dostawy produktów od sprawdzonych producentów, klientom – niezmiennie wysokiej jakości ofertę warzyw i owoców, a dostawcom – stabilną współpracę, gwarancję zbytu i możliwość planowania produkcji.
Takie właśnie korzyści gwarantują kontrakty farmerskie, będące dla Carrefour preferowanym modelem biznesowym we współpracy z dostawcami. Pierwsze z nich zostały podpisane z siedmioma rolnikami i dotyczą dostawy papryki czerwonej, asortymentu bio (cukinia, marchew, buraki, cebula młoda, dynia hokkaido, włoszczyzna, jarmuż, jabłka, ziemniaki), porów, rzodkiewki, szparagów, sałaty, kalafiorów i brokułów. Wśród producentów znaleźli się Agrohurt, Grono, Fruit, Szpargrol, Olbromski, Natureza i Farma Świętokrzyska.
Współpraca z Carrefour daje rolnikom nie tylko możliwość podpisania kontraktów farmerskich, ale też uzyskania grantów od Fundacji Carrefour na dofinansowanie produkcji bio za pośrednictwem wyspecjalizowanych instytucji lub organizacji pozarządowych.
Pierwsza z nich, Fundacja AgriNatura zaprasza rolników ekologicznych do udziału w projekcie „Demokratyzacja BIO". Projekt oferuje pomoc finansową, doradztwo i szkolenia mające na celu wspieranie rozwoju towarowej produkcji warzyw ekologicznych. Zainteresowani mogą zapoznać się z opisem warunków udziału na stronie www.agrinatura.pl i przesłać wypełniony formularz rekrutacyjny do 20 września 2018 r. na adres [email protected].
Natomiast Społeczny Instytut Ekologiczny zachęca do udziału w projekcie „GO Agri BIO". Projekt przeznaczony jest dla tych rolników, którzy chcieliby uprawiać warzywa z certyfikatem rolnictwa ekologicznego i przejść pełen proces konwersji na rolnictwo ekologiczne. Fundacja zapewnia wsparcie finansowe i merytoryczne. Informacje oraz warunki uczestnictwa znajdują się na stronie www.sie.org.pl, a wypełniony formularz rekrutacyjny można przesłać na adres [email protected] do 20 września 2018 r.
Transformacja żywieniowa będzie realizowana przez Carrefour Polska w oparciu o kluczowe zobowiązania: wdrożenie planu rolnictwa ekologicznego w Polsce od roku 2018, demokratyzację żywności bio, promocję produktów lokalnych i regionalnych, długofalowe wsparcie dla rolników w procesie przekształceń na rolnictwo ekologiczne oraz mobilizację Fundacji Carrefour w zakresie finansowania takich projektów.
Zobacz FILM.