Burger King wprowadza "bezmięsne burgery"
Sieć fast-foodów wprowadza do swojego menu burgery z "kotletem" powstałym na bazie składników roślinnych. Produkt do złudzenia ma w swojej konsystencji i smaku przypominać mięso.
Jak podaje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz produkcją bezmięsych "kotletów" zajmuje się firma Impossible Foods. Produkt powstaje z białek pszenicznych i ziemniaczanych, a dodatkowym - tajemniczym składnikiem odpowiedzialnym za smak jest hem.
W lipcu 2018 r. Amerykańska Agencja ds. Żywności (FDA) uznała hem otrzymywany przez Impossible Foods za bezpieczny (powstaje z soi i genetycznie modyfikowanych drożdży). Whoppery kosztują o około jednego dolara więcej niż klasyczna kanapka. Póki co, Burger King będzie testował nowy produkt w 59 lokalach w USA. A jeśli pomysł okaże się sukcesem, rozszerzy sprzedaż na całym świecie.
ZOBACZ TAKŻE: Mięso z probówki? Już w 2021 roku
Nowa kanapka to nie jedyna żywność tego typu na rynku. Już wcześniej dwie wielkie firmy: Tyson Foods z USA i niemiecki PHW nawiązały partnerstwo z firmą Beyond Meat produkującą między innymi, burgery roślinne oparte na białku grochu i soku z buraków. Wspomniani giganci mięsni zainwestowali swój kapitał także w rewolucyjne technologie pozyskiwania tak zwanego „czystego mięsa”.
Według informacji KIPDiP nikt nie jest w stanie przewidzieć dokładnie na jaką skalę rozwiną się innowacyjne pomysły, jednak według badań rynek ten do 2020 roku ma być wart około 10,9 mld dolarów.