Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
      Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
      8400 hektarów dla rolników i państwowych spółek. Procedury w KOWR już trwają
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Większość popełnia ten błąd. Dlatego choinka w doniczce usycha zaraz po świętach
      Najlepsza alternatywa dla żywopłotu z tui? Te iglaki nie brązowieją i szybko rosną
      Ten tani składnik sprawi, że stare firanki odzyskają śnieżną biel. Będą jak nowe
      Twój ogród wcale nie musi spać zimą. Te rośliny kwitną od grudnia do marca
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Burger King wprowadza "bezmięsne burgery"

Burger King wprowadza "bezmięsne burgery"

Newsy 11 kwietnia 2019 07:00 ŁT
Burger King wprowadza "bezmięsne burgery"
Źródło: fotolia.com - tilialucida
Sieć fast-foodów wprowadza do swojego menu burgery z "kotletem" powstałym na bazie składników roślinnych. Produkt do złudzenia ma w swojej konsystencji i smaku przypominać mięso.
Spis treści:

    Sieć fast-foodów wprowadza do swojego menu burgery z "kotletem" powstałym na bazie składników roślinnych. Produkt do złudzenia ma w swojej konsystencji i smaku przypominać mięso.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jak podaje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz produkcją bezmięsych "kotletów" zajmuje się firma Impossible Foods. Produkt powstaje z białek pszenicznych i ziemniaczanych, a dodatkowym - tajemniczym składnikiem odpowiedzialnym za smak jest hem. 

    W lipcu 2018 r. Amerykańska Agencja ds. Żywności (FDA) uznała hem otrzymywany przez Impossible Foods za bezpieczny (powstaje z soi i genetycznie modyfikowanych drożdży). Whoppery kosztują o około jednego dolara więcej niż klasyczna kanapka. Póki co, Burger King będzie testował nowy produkt w 59 lokalach w USA. A jeśli pomysł okaże się sukcesem, rozszerzy sprzedaż na całym świecie.

    ZOBACZ TAKŻE: Mięso z probówki? Już w 2021 roku

    Nowa kanapka to nie jedyna żywność tego typu na rynku. Już wcześniej dwie wielkie firmy: Tyson Foods z USA i niemiecki PHW nawiązały partnerstwo z firmą  Beyond Meat produkującą między innymi,  burgery roślinne oparte na białku grochu i soku z buraków. Wspomniani giganci mięsni zainwestowali swój kapitał także w rewolucyjne technologie pozyskiwania tak zwanego „czystego mięsa”.

    Według informacji KIPDiP nikt nie jest w stanie przewidzieć dokładnie na jaką skalę rozwiną się innowacyjne pomysły, jednak według badań rynek ten do 2020 roku ma być wart około 10,9 mld dolarów. 
     

    Źródło: KIPDiP
    • Tagi:
    • mięso
    • KIPDiP
    • bezmięsne burgery
    • Burger King
    • kotlet
    ŁT
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Proponują nowy podatek od żywności. Kogo uderzy po kieszeni?

    31 października 2025
    Drób

    Ceny jaj w sklepach pójdą w górę. To bardziej niż pewne. W transakcjach wzrosły już o 60%!

    30 października 2025
    Hotblog

    Faszerowane mięsem ziemniaki

    22 października 2025
    Przepisy

    Mięso z Niemiec i Dani było sprzedawane jako „polskie”

    1 września 2025
    Newsy

    Wynajęli ciężarówkę, zmienili tablice rejestracyjne i ukradli 18 ton mięsa

    1 sierpnia 2025
    Hotblog

    Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną

    30 maja 2025
    Hodowla

    2,8 mln zł strat przez węgierskie embargo na polskie mięso. Zapadła ważna decyzja

    19 maja 2025
    Hotblog

    Grillowane warzywa - zajadają się nimi nie tylko jarosze

    4 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Technika
    Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
    21 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
    21 grudnia 2025
    Zboża
    Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
    21 grudnia 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
    21 grudnia 2025
    Newsy
    W ministerstwie rolnictwa bałagan "jak w chlewiku po świniobiciu"? Krajewski zaskakuje
    21 grudnia 2025
    Drób
    Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
    21 grudnia 2025
    Newsy
    Jak usmażyć idealnego karpia? Będzie chrupiący, soczysty i bez przykrego zapachu
    21 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Tyle dzików odstrzelono w ostatnim czasie. Te dane mogą zaskoczyć
    21 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności