Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ponad 5 tys. rolników i 1 tys. traktorów. Rolnicy szykują się do protestu
      Ten dodatek można pobierać do emerytury z KRUS. Niewiele osób o nim wie
      Co nas czeka po wejściu w życie umowy UE-Mercosur? Trwa ważna debata
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Koniec listopada to ostatni dzwonek. Inaczej iglaki wpadną w zimową pułapkę
      Kwitnie, zanim inne kwiaty obudzą się do życia. Idealny na Boże Narodzenie
      Palniki gazowe będą lśnić jak nowe. Wystarczą dwa bazowe składniki
      Cena drewna opałowego zaskoczyła. Tyle zapłacisz w nadleśnictwach
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Blisko 1/3 Polaków marnuje żywność!

Blisko 1/3 Polaków marnuje żywność!

Newsy 11 listopada 2016 07:00 oprac. (mp)
Blisko 1/3 Polaków marnuje żywność!
Źródło: highwaystarz - fotolia.com
Niemal 1/3 naszych rodaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. Jakie produkty lądują w koszu najczęściej? Dlaczego? Zapoznaj się raportem Federacji Polskich Banków Żywności.
Spis treści:

    Niemal 1/3 naszych rodaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. To dane z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Z raportu wynika, że badani Polacy wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: wędliny (43%), pieczywo (36%), warzywa (32%), owoce (27%), jogurty (23%), ziemniaki (20%), mięso (17%), mleko (17 %), ser (12%), ryby (8%), dania gotowe (8%) i jaja (4%).

    Natomiast wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są: przegapienie terminu przydatności do spożycia - 38%, zbyt duże zakupy - 15%, zbyt duże porcje posiłków - 13%, niewłaściwe przechowywanie żywności - 11%, zakup złego jakościowo produktu – 9%, produkt lub danie jest niesmaczne - 6%., brak pomysłów na wykorzystywania resztek - 3%, a brak listy zakupów - 2%. FPBŻ uważa, że przyczyną takiej sytuacji nie jest zła wola Polaków, ale ich nieświadomość dotycząca niemarnowania żywności.

    – Wyrzucanie jedzenia to bardzo ważny problem pojawiający na co dzień w każdym polskim domu. Chcemy uświadomić i edukować Polaków, jak w prosty sposób ograniczyć wyrzucanie wędlin, warzyw, owoców czy resztek z obiadu – zaznacza Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

    CBOS w tegorocznych badaniach pod hasłem „Deklaracje Polaków dotyczące marnowania żywności” wskazuje, że wyrzucanie żywności zdarza się częściej osobom bardziej zamożnym i zajmującym wysokie stanowiska. To w zdecydowanie mniejszym stopniu dotyczy starszych oraz tych o niższym poziomie dochodów. Poza tym nasi rodacy deklarują, że wyrzucają mniej jedzenia niż w 2005 roku, co może świadczyć o skuteczności realizowanych kampanii społecznych zachęcających do prawidłowego postępowania z żywnością.

    W naszym kraju o pełne wykorzystanie produktów spożywczych walczą Banki Żywności. Tworzą one system, w którym wszelkie nadwyżki, dzięki darczyńcom, mogą być ekspresowo przekazane najbardziej potrzebującym. Banki Żywności to także sztab ekspertów, którzy o zdrowym odżywianiu, ale i o smacznej kuchni wiedzą niemalże wszystko. 

    Czytaj także: Konferencja Polskie zboża - najlepsza i bezpieczna żywność

    Źródło: raport „Nie marnuj jedzenia 2016”, opracowany przez Federację Polskich Banków Żywności
    • Tagi:
    oprac. (mp)
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
    23 listopada 2025
    Przepisy
    Kontrowersyjny obowiązek dla rolników przesunięty, ale tylko na rok. A co dalej?
    23 listopada 2025
    Inne uprawy
    Druga dawka azotu precyzyjnie pod wschodzące ziemniaki
    23 listopada 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Żniwa w śniegu. Czy uda się zebrać plony?
    21 listopada 2025
    Newsy
    Nagrał wagony z odkrytą kukurydzą. Jest reakcja ministra
    21 listopada 2025
    Przepisy
    Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
    20 listopada 2025
    Newsy
    Wiescirolnicze.pl zapraszają na Targi FRUIT POLAND 2025!
    20 listopada 2025
    Newsy
    Zmiana tych przepisów może uderzyć w tysiące polskich gospodarstw
    19 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności