Blisko 1/3 Polaków marnuje żywność!
Niemal 1/3 naszych rodaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. To dane z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności.
Z raportu wynika, że badani Polacy wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: wędliny (43%), pieczywo (36%), warzywa (32%), owoce (27%), jogurty (23%), ziemniaki (20%), mięso (17%), mleko (17 %), ser (12%), ryby (8%), dania gotowe (8%) i jaja (4%).
Natomiast wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są: przegapienie terminu przydatności do spożycia - 38%, zbyt duże zakupy - 15%, zbyt duże porcje posiłków - 13%, niewłaściwe przechowywanie żywności - 11%, zakup złego jakościowo produktu – 9%, produkt lub danie jest niesmaczne - 6%., brak pomysłów na wykorzystywania resztek - 3%, a brak listy zakupów - 2%. FPBŻ uważa, że przyczyną takiej sytuacji nie jest zła wola Polaków, ale ich nieświadomość dotycząca niemarnowania żywności.
– Wyrzucanie jedzenia to bardzo ważny problem pojawiający na co dzień w każdym polskim domu. Chcemy uświadomić i edukować Polaków, jak w prosty sposób ograniczyć wyrzucanie wędlin, warzyw, owoców czy resztek z obiadu – zaznacza Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
CBOS w tegorocznych badaniach pod hasłem „Deklaracje Polaków dotyczące marnowania żywności” wskazuje, że wyrzucanie żywności zdarza się częściej osobom bardziej zamożnym i zajmującym wysokie stanowiska. To w zdecydowanie mniejszym stopniu dotyczy starszych oraz tych o niższym poziomie dochodów. Poza tym nasi rodacy deklarują, że wyrzucają mniej jedzenia niż w 2005 roku, co może świadczyć o skuteczności realizowanych kampanii społecznych zachęcających do prawidłowego postępowania z żywnością.
W naszym kraju o pełne wykorzystanie produktów spożywczych walczą Banki Żywności. Tworzą one system, w którym wszelkie nadwyżki, dzięki darczyńcom, mogą być ekspresowo przekazane najbardziej potrzebującym. Banki Żywności to także sztab ekspertów, którzy o zdrowym odżywianiu, ale i o smacznej kuchni wiedzą niemalże wszystko.
Czytaj także: Konferencja Polskie zboża - najlepsza i bezpieczna żywność
- Tagi: