Bezpieczne gospodarstwo 2018 z nowym ciągnikiem [ZDJĘCIA]
Organizatorami konkursu byli: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Państwowa Inspekcja Pracy oraz Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Realizację Konkursu wspierały samorządy terytorialne, jednostki ochotniczej straży pożarnej, policji, izby rolnicze, ośrodki doradztwa rolniczego, organizacje zawodowe i społeczne rolników oraz producenci środków produkcji dla rolnictwa.
Celem Konkursu była promocja zasad ochrony zdrowia i życia w gospodarstwach rolnych.
Udział w nim brały osoby pełnoletnie prowadzące produkcyjną działalność rolniczą i ubezpieczone w KRUS. Konkurs przebiegał w trzech etapach: regionalnym, wojewódzkim i centralnym. Według danych przekazanych przez Oddziały Regionalne KRUS, do udziału w XVI edycji zgłoszono 1 087 gospodarstw indywidualnych
(o 66, tj. o 6,5% więcej niż w roku ubiegłym). Większość stanowią gospodarstwa rolne o powierzchni
0-50 ha (było ich 824, tj. 77,5% ogółu zgłoszonych), w tym mieszany profil produkcji prowadzi 453 gospodarstw, tj. 41,7%. W finale uczestniczyło: 10 z produkcją roślinną, z czego w 3 uprawiano warzywa, a w 1 prowadzono produkcję sadowniczą; 2 z hodowlą trzody chlewnej; 2 z hodowlą drobiu; 1 z hodowlą bydła mięsnego
i 1 z hodowlą owiec.
Zgodnie z regulaminem Konkursu, Komisje Konkursowe sprawdziły:
- organizację obejścia i podwórza gospodarstwa;
- ład i porządek w obrębie podwórza, zabudowań i stanowisk pracy;
- stan techniczny budynków inwentarskich i gospodarczych;
- stan techniczny maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w gospodarstwie rolnym;
- warunki obsługi i bytowania zwierząt gospodarskich;
- wyposażenie w ubrania robocze i środki ochrony osobistej;
- przechowywanie środków ochrony roślin i innych substancji niebezpiecznych;
- estetykę gospodarstw;
- zastosowane rozwiązania organizacyjne, technologiczne i techniczne wpływające
na bezpieczeństwo osób pracujących i przebywających w gospodarstwie rolnym