ASF zbiera kolejne żniwo

Główny Lekarz Weterynarii poinformował o kolejnym, 12. w tym roku, ognisku afrykańskiego pomoru świń.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
12. ognisko ASF u świń w Polsce
Główny Lekarz Weterynarii potwierdza, że 19 sierpnia 2025 roku stwierdzono dwunaste w tym roku ognisko afrykańskiego pomoru świń (ASF) u świń. Wyniki badań, które to potwierdzają, zostały przekazane przez Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach.
Gdzie wystąpiło 12. Ognisko ASF?
Ognisko ASF nr 2025/12 wyznaczono w gospodarstwie, w którym utrzymywano 4465 świń, położonym w miejscowości Suliborek, w gminie Recz, powiat choszczeński, województwo zachodniopomorskie, na obszarze objętym ograniczeniami wymienionym w części III załącznika I do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2023/594.
Inspekcja Weterynaryjna wdrożyła wszystkie środki związane z likwidacją choroby, zgodnie z procedurami wynikającymi z rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2020/687, w tym m.in. zabicie i utylizację świń, oczyszczanie i dezynfekcję, prowadzenie dochodzenia epidemiologicznego, wyznaczanie obszarów objętych ograniczeniami, tj. zapowietrzonego i zagrożonego w promieniu 10 km wokół ogniska.
Objawy ASF:
- Nagłe padnięcia świń mogą być pierwszym i jedynym objawem wystąpienia ASF w stadzie.
- Podwyższona temperatura ciała zwierząt (do 40,5-42°C), przy czym zwierzęta mogą zachowywać normalny apetyt i ruch.
- Sinica skóry szczególnie na uszach, brzuchu i bokach ciała.
- Drobne, liczne wybroczyny na skórze.
- Zaczerwienienie skóry końców uszu, ogona i kończyn.
- Duszność i pienisty wypływ z nosa.
- Wypływ z worka spojówkowego oczu.
- Biegunka, często z domieszką krwi.
- Wymioty oraz niedowład zadu.
- Objawy nerwowe, takie jak podniecenie, drgawki mięśniowe i skurcze mięśni.
- Choroba może przebiegać z utratą apetytu, szybkim i trudnym oddychaniem, zaleganiem wydalin z nosa i oczu oraz w końcu z wystąpieniem śpiączki i śmierci, zwykle od 1 do 7 dni od pojawienia się pierwszych objawów
Obostrzenia i środki bioasekuracji:
- Ograniczenie liczby osób mających kontakt z hodowlą do niezbędnego minimum.
- Zakaz pożyczania maszyn i sprzętu do obsługi zwierząt między gospodarstwami.
- Nie karmienie świń trawą z łąk śródleśnych i przyleśnych.
- Natychmiastowe zgłaszanie podejrzeń ASF do służb weterynaryjnych.
- Wydzielenie gospodarstwa na strefę czystą i brudną oraz przestrzeganie zasad higieny i dezynfekcji.
- Zakaz przemieszczania świń i produktów pochodzenia świńskiego z obszarów objętych restrykcjami.
- Świadomość, że wirus ASF jest przenoszony głównie przez ludzi oraz może utrzymywać się w środowisku przez wiele miesięcy, zwłaszcza w szczątkach padłych dzików.
- Tagi:
- trzoda chlewna
- ASF
- świnie
- GIW