25 maja - Światowy Dzień Mleka
Światowy Dzień Mleka utworzony przez Organizację do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) jest obchodzony od 2001 roku i ma na celu popularyzację tego produktu i jego walorów zdrowotnych.
Mleko jest substancją bardzo złożoną, w jego skład wchodzi ponad 250 różnych składników. Podstawowymi składnikami mleka są: tłuszcz, białko, laktoza, skłaniki mineralne, witaminy i substancje biologicznie czynne.
Produkcja mleka jest procesem bardzo złożonym, wymagającym od krowy dużego wysiłku i sprawności całego organizmu. W przeciągu roku może ona wyprodukować 10-20 razy tyle mleka, ile wynosi jej masa ciała, a w tym 300-400 kg tłuszczu, 250-300 kg białka i 500 kg laktozy.
Na wyprodukowanie 1 litra mleka przez gruczoł mleczny musi przepłynąć 400-500 litrów krwi.
Użytkowanie mleczne rozpoczyna się z chwilą pierwszego wycielenia i trwa praktycznie do końca życia krowy. W tym okresie występują u niej cykle produkcyjne (laktacje), okresy zasuszenia i kolejne ocielenia.
Mleko zdrowej krowy zawiera kilka tysięcy bakterii w jednym mililitrze. Błędy w higienie jego pozyskiwania, przechowywaniu i transporcie powodują, że często odstawiane do mleczarni jest 50-100 razy bardziej zakażone niż pozyskiwane od krów. Dlatego warunkom doju i postępowania z mlekiem trzeba poświęcać dużo uwagi.
Czytaj także: 90 groszy za litr mleka KLIK