Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ponad 5 tys. rolników i 1 tys. traktorów. Rolnicy szykują się do protestu
      Ten dodatek można pobierać do emerytury z KRUS. Niewiele osób o nim wie
      Co nas czeka po wejściu w życie umowy UE-Mercosur? Trwa ważna debata
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Koniec listopada to ostatni dzwonek. Inaczej iglaki wpadną w zimową pułapkę
      Kwitnie, zanim inne kwiaty obudzą się do życia. Idealny na Boże Narodzenie
      Palniki gazowe będą lśnić jak nowe. Wystarczą dwa bazowe składniki
      Cena drewna opałowego zaskoczyła. Tyle zapłacisz w nadleśnictwach
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Nawożenie
  • Żniwa 2025. Słoma zbyt cenna, żeby ją sprzedawać?

Żniwa 2025. Słoma zbyt cenna, żeby ją sprzedawać?

Uprawy - Nawożenie 1 lipca 2025 06:04 Marianna Kula
Słoma jest zbyt cenna, by ją sprzedawać?
Słoma jest zbyt cenna, by ją sprzedawać?
Źródło: Canva
Słoma to nie tylko pozostałość po zbiorach, ale prawdziwa skarbnica składników pokarmowych dla gleby. Lepiej ją właściwie zagospodarować niż sprzedawać. Dlaczego? Specjaliści wyjaśniają.
Spis treści:

    O podzielenie się swoją wiedzą na temat rozkładu resztek pożniwnych i korzyści z tego płynących poprosiliśmy ekspertów z firm.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Resztki pożniwne = cenny nawóz

    Resztki pożniwne to pozostałości po zbiorach, takie jak np.: słoma, liście, łodygi czy korzenie, które stanowią podstawę do dalszego budowania efektywnego plonu w uprawie rośliny następczej. Przez to też noszą miano “złota dla rolników”. - Niestety, żeby „wydobyć to złoto”, trzeba włożyć trochę pracy w polu. Samo wymieszanie słomy z glebą nie pomoże nam wyprodukować mikro i makroelementów, a co najważniejsze próchnicy, która jest uboga na polskich glebach. Rolnik musi włożyć trochę trudu, by słoma stała się „złotem” - mówi Paweł Cierlaczyk, doradca agrotechniczny Hurtowni Rolno-Ogrodniczej Janiak/Plantini. Efektywna mineralizacja resztek pożniwych zależy, na co wskazuje z kolei Wojciech Samela - doradca rolniczy w firmie Ergoplon, od trzech czynników: azotu, który równoważy wysoki stosunek węgla do azotu (C:N) w słomie; obecności mikroorganizmów celulolitycznych i ligninolitycznych, rozkładających celulozę i ligninę,  oraz odpowiedniego pH gleby – najlepiej lekko kwaśnego lub obojętnego.

    Czytaj też:
    Będzie upalnie w tym tygodniu. Bez dwóch zdań. Małe żniwa ruszą pełną parą? 

    Która słoma najcenniejsza? - Zawartość składników pokarmowych w słomie zależy od gatunku rośliny, a także od agrotechniki. Większą wartość nawozową ma słoma rzepaku, kukurydzy, roślin strączkowych, natomiast spośród zbóż - słoma jęczmienia i owsa, natomiast w każdym przypadku dominujący jest potas, którego zostaje najwięcej w resztkach pożniwnych - mówi Marta Wyganowska, ekspertka z firmy NaturalCrop. Zwraca jednocześnie uwagę na następującą sprawę w tym względzie: - Planując nawożenie mineralne, należy zbilansować wprowadzanie podstawowych makroelementów -  azotu (N), potasu (K), fosforu (P), wapnia (Ca), magnezu (Mg) jak również mikroelementów, ponieważ możemy wówczas zmniejszyć dawki nawozów mineralnych.

    Czy sprzedaż słomy się więc opłaca?

    Często spotykaną praktyką jest wymiana słomy za obornik lub jej sprzedaż. -  Druga opcja pomimo wielu korzyści, w tym wynagrodzenia za słomę czy łatwiejszej uprawy, wiąże się z obniżaniem jakości gleby - mówi Monika Figlewska, ekspertka z firmy Chemirol. Na ten aspekt uczula także Marta Wyganowska. - Sprzedaż słomy to zysk krótkoterminowy. Taka praktyka prowadzi do degradacji, zubożenia i przesuszania gleby, dlatego nie warto jej sprzedawać. Najlepszym rozwiązaniem jest jej zagospodarowanie po żniwach – rozdrobnienie resztek i zaaplikowanie preparatu, który, zwłaszcza na glebach ciężkich, będzie wspomagał proces tworzenia  próchnicy glebowej, wspierał wykorzystywanie wprowadzonych razem z resztkami składników pokarmowych, a także regulował stosunki powietrzno-wodne. Tak zagospodarowana/rozdrobniona słoma będzie również ograniczała parowanie wody - uważa ekspertka z firmy NaturalCrop.

    Czy sprzedaż słomy się opłaca? To pytanie skierowaliśmy także do Pawła Cierlaczyka. Ekspert jest podobnego zdania, jak jego przedmówczynie. - Jeżeli nie mamy możliwości wymiany słomy za obornik, jedyną słuszną decyzją,  jest rozdrobnienie jej, ale pod warunkiem że później odpowiednio ją wzbogacimy odpowiednimi „wspomagaczami resztek pożniwnych - twierdzi Pawła Cierlaczyk. 

    Przeciwniczką sprzedawania słomy jest Paulina Gregorowicz opiekun produktów mikrobiologicznych w firmie Elvita. - Zamiast sprzedawać słomę, warto ją rozdrobnić i przyorać, traktując jako zielony nawóz. Dostarcza ona m.in. potasu, fosforu i siarki, poprawia strukturę gleby, wspiera zatrzymywanie wody i rozwój życia biologicznego. Żeby jednak efektywnie z niej skorzystać, potrzebny jest szybki i pełny rozkład - mówi Gregorowicz.

    Czytaj też:
    Zbiory zbóż 2025. Będzie płacz?
    • Tagi:
    • żniwa 2025
    • resztki pożniwne
    • słoma
    Marianna Kula
    Marianna Kula - redaktor działu "Uprawy" ogólnopolskiego miesięcznika "Wieści Rolnicze", portalu wiescirolnicze.pl i wiodącego kanału YT pod tą samą nazwą. Z redakcją związana od ponad 10 lat. Uczestniczy w konferencjach naukowych i śledzi innowacje w firmach związanych z rolnictwem.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Newsy

    Ogromny pożar stogu słomy. Kilkugodzinna akcja strażaków

    16 września 2025
    Uprawy

    Sezon 2025. Słomy lepiej nie sprzedawać. Obornika także

    8 września 2025
    Zboża

    Jak przebiegają żniwa w połowie sierpnia? Jakie plony pszenicy i rzepaku?

    12 sierpnia 2025
    Artykuł sponsorowany Uprawa gleby

    Co na rozkład resztek pożniwnych? [VIDEO]

    3 sierpnia 2025
    Uprawy

    Kradzione żniwa. Co się zacznie, to trzeba przerwać

    30 lipca 2025
    Uprawy

    Dramat na polach. Pszenice z dnia na dzień czernieją

    29 lipca 2025
    Nawożenie

    Żniwa 2025. Czy opłaca się sprzedawać słomę?

    28 lipca 2025
    Analizy rynkowe

    Żniwa 2025. Jakie ceny słomy w balotach?

    24 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
    23 listopada 2025
    Przepisy
    Kontrowersyjny obowiązek dla rolników przesunięty, ale tylko na rok. A co dalej?
    23 listopada 2025
    Inne uprawy
    Druga dawka azotu precyzyjnie pod wschodzące ziemniaki
    23 listopada 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
    23 listopada 2025
    Uprawy
    Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
    22 listopada 2025
    Uprawy
    RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
    21 listopada 2025
    Uprawy
    To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
    20 listopada 2025
    Uprawy
    To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
    20 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności