Ten darmowy jesienny nawóz działa cuda. Jest idealny do hortensji, wrzosów i borówki

Szyszki drzew iglastych, np. sosny lub świerku można zebrać podczas spaceru po lesie. Są one źródłem fosforu i potasu, czyli pierwiastków potrzebnych roślinom do zdrowego rozwoju. Fosfor i potas to też główne składniki jesiennych nawozów. Pierwiastki poprawiają strukturę gleby, jej przepuszczalność i napowietrzenie. Dzięki temu rośliny lepiej znoszą trudne warunki atmosferyczne, a nawet zwiększa się ich odporność na choroby i szkodniki. Poza tym szyszki pomagają w zakwaszeniu gleby, przez co idealnie nadają się jako nawóz do roślin kwasolubnych, właśnie takich jak hortensje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Do jakich roślin można stosować nawóz z szyszek?
Hortensje najlepiej rosną i kwitną w podłożu o pH między 4,5 a 6,0. Jeśli zadbamy należycie o ich nawożenie w sezonie jesiennym, odwdzięczą się nam bujnym kwitnieniem w kolejnym roku i lepiej zniosą zimowe mrozy. Nawóz z szyszek docenią również inny rośliny, które preferują kwaśną glebę. Mowa, chociażby o borówce, rododendronach czy wrzosach. Dzięki zakwaszeniu gleby są one w stanie lepiej przyswajać składniki odżywcze potrzebne do wzrostu i rozwoju.

Chcesz przesadzić i rozmnożyć liliowce? Zrób to w tym terminie, a szybko rozwiną korzenie
Nawóz z szyszek sprawdzi się też w przypadku niektórych warzyw. Można stosować go m.in. do pomidorów, ogórków i cukinii. Cenne składniki mają pozytywny wpływ na kwitnienie oraz owocowanie. W przypadku warzyw mieszankę należy stosować w okresie wegetacji, najlepiej co 2 tygodnie. Jeśli chodzi o rośliny kwasolubne, nawóz szyszek stosujemy w okresie jesiennym – we wrześniu i październiku, również co 2 tygodnie.
Jak przygotować nawóz z szyszek?
Przygotowanie nawozu z szyszek jest banalne. Warto dodać, że jest to metoda w pełni ekologiczna i darmowa. Zaczynamy od zebrania małego wiaderka szyszek. Najlepiej poszukać ich w miejscu, które jest oddalone od dróg oraz innych źródeł zanieczyszczeń. Co dalej?
W kolejnym etapie czyścimy szyszki np. za pomocą suchej ścierki lub szczotki.
Następnie przekładamy je do garnka (można wcześniej je pokruszyć, aby zajmowały mniej miejsca) i zalewamy wodą do momentu, aż przykryje zawartość.
Mieszankę gotujemy na małym ogniu przez 20–30 minut.
Na koniec zostawiamy wywar do przestygnięcia, potem przecedzamy i przelewamy do kilku słoików.
Wywar należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Zanim podlejemy nim rośliny, trzeba rozcieńczyć mieszankę. Na 1 l wody wystarczy 50 ml nawozu. Zanim zastosujemy mieszankę, musimy podlać krzewy. Nawóz nie powinien być aplikowany na suche podłoże.
Czytaj też: Chcesz, by borówka za rok obrodziła owocami? Zacznij od jednej, prostej rzeczy
Jest jeszcze jedna metoda przygotowania preparatu. Zamiast gotować szyszki, można zalać je zimną wodą, przykryć gazą i odstawić w ciemne miejsce na 3 tygodnie. Na końcu wystarczy odcedzić mieszankę.
W jaki sposób można jeszcze wykorzystać szyszki w ogrodzie?
Szyszki drzew iglastych nadają się nie tylko do przygotowania nawozu, ale również do ściółkowania podłoża wokół roślin kwasolubnych. Jest to skuteczny sposób na zakwaszenie gleby, ochronę przed nadmiernym parowaniem wody oraz przed chwastami. Poza tym warstwa ściółki chroni korzenie przed przemarzaniem w sezonie zimowym. Warto wspomnieć również o tym, że szyszki rozrzucone wokół krzewów ładnie się prezentują.
Jeśli chcemy wykorzystać szyszki do ściółkowania, najlepiej je pokruszyć i następnie usypać z nich około 5-centymetrową warstwę. Tak przygotowana ściółka nie powinna dotykać łodyg roślin. Jeszcze inną opcją wykorzystania tego cennego daru lasu jest dodanie szyszek do kompostu w celu poprawy jego struktury i wzbogacenia o dodatkowe składniki odżywcze.