Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Potężny wzrost cen tego warzywa. Pierwsze krajowe zbiory będą za ok. dwa tygodnie
      Rynek bydła. Od jutra zmiany
      Czy ceny zbóż mogą być jeszcze niższe? Ekspert ujawnia, co czeka rynek
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ważna data dla polskich hodowców bydła mlecznego
      To może zagrozić tucznikom - będą wolniej przyrastać i generować straty
      Kluczowa informacja w sprawie ceł. To będzie wpływać na ceny tuczników.
      Główny Lekarz Weterynarii ostrzega: nie ruszaj przynęt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Jak zaoszczędzić na nawozach? Jest na to prosty sposób. Porada z dnia pola
      Imponujące poletka demonstracyjne
      Jak efektywnie zarządzać uprawą rzepaku? Radzili rolnicy
      Artykuł partnera Jakość gleb uprawnych coraz gorsza [FILM]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe kierunki dla rynków rolno-spożywczych. Zobacz, co planuje SPRH
      Prognozy dla zbóż. Czy to dobry moment na sprzedaż pszenicy?
      Zapasy ziarna większe niż rok temu. Co to oznacza dla rolników?
      Wiadomo, ile wyniosą emerytury w 2026. Informacje dla rolników nie są tak dobre
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wygląda jak chmary motyli. Będzie ozdobą ogrodu przez kilka miesięcy
      Mało znana alternatywa dla pelargonii. Pięknie stroi balkony i łatwo ją uprawiać
      Rozsyp wokół jukki karolińskiej. Zakwitnie majestatycznymi kwiatami
      Stosuj na ogórki, pomidory i porzeczki. Jak zrobić domowy oprysk z jodyny?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Minister Romanowski debatował - żywność nabiera bardzo konkretnej wartości.

Minister Romanowski debatował - żywność nabiera bardzo konkretnej wartości.

Newsy 28 stycznia 2023 13:26 Marcin Bartczak Aktualizacja: 28 stycznia 2023 13:47
Minister Romanowski debatował - żywność nabiera bardzo konkretnej wartości.
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Forum Sektora Wołowiny, tzw. Beef Forum, odbyło się już po raz dziewiąty. Tematem tegorocznego spotkania była rola Wspólnej Polityki Rolnej oraz Krajowych Planów Strategicznych dla WPR w transformacji sektora wołowiny w bardziej zrównoważonym kierunku.
Spis treści:

    Forum Sektora Wołowiny, tzw. Beef Forum, odbyło się już po raz dziewiąty. Tematem tegorocznego spotkania była rola Wspólnej Polityki Rolnej oraz Krajowych Planów Strategicznych dla WPR w transformacji sektora wołowiny w bardziej zrównoważonym kierunku.

    W debacie wzięli udział sekretarze stanu Lech Kołakowski oraz Rafał Romanowski oraz komisarz UE ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski, reprezentanci organizacji rolniczych polskich i zagranicznych, naukowcy, przedstawiciele instytucji podległych MRiRW i z nim współpracujących, a także przedstawiciele branży wołowiny.

    Polska wołowina bardzo dobrym produktem eksportowym

    Jak informuje ministerstwo rolnictwa, Sekretarz stanu Lech Kołakowski podczas wystąpienia otwierającego dyskusję podkreślił, że chów zwierząt to dziedzina polskiego rolnictwa, która ma dać mu stabilizację i zapewnić właściwy byt ekonomiczny gospodarstwom rolnym.

    - Nasza wołowina jest bardzo dobrym produktem eksportowym. Polskie mięso wołowe ma doskonałe walory smakowe i  jest poszukiwane na wielu rynkach - powiedział wiceminister Kołakowski, mówiąc o roli wołowiny w polskim eksporcie żywności.

    Wiceminister Kołakowski przypomniał, że Włochy, Niemcy, Francja, Holandia, Izrael i Wielka Brytania to najważniejsi odbiorcy naszej wołowiny w UE. Zauważył też, że nasze mięso wołowe jest poszukiwane na rynkach Bliskiego Wschodu, a rynki Dalekiego Wschodu (chiński, wietnamski czy filipiński) to szansa na rozwój eksportu.

    - Polska jest szóstym co do wielkości produkcji producentem wołowiny w Unii Europejskiej - poinformował sekretarz stanu.

    Wiceminister przypomniał, że poprzez ekoschematy, realizowane w ramach WPR, rolnicy są zachęcani do działań dla zwiększenia dobrostanu zwierząt.

    Zdaniem Romanowskiego, żywność nabiera konkretnej wartości

    Rola Wspólnej Polityki Rolnej w zrównoważonej transformacji to temat panelu, w którym uczestniczył sekretarz stanu Rafał Romanowski.

    - Bezpieczeństwo żywnościowe w Unii Europejskiej musimy podnieść do wyższej rangi. Musimy pamiętać o tym, jak diametralny na nie wpływ ma sytuacja geopolityczna, która ma miejsce od lutego 2022 r. - zaznaczył wiceminister Romanowski.

    Sekretarz stanu zwrócił uwagę, że żywność nabiera bardzo konkretnej wartości.

    - Jeśli polityka bezpieczeństwa żywnościowego nie byłaby odpowiednio zaakcentowana w naszym kraju, to w wielu częściach świata stałaby się ona elementem zaangażowania Rosji, jak np. na terenie Bliskiego Wschodu czy  Afryki. O tym musimy zdecydowanie pamiętać i musimy uczestniczyć, jako Polska i jako UE w budowaniu poczucia bezpieczeństwa żywnościowego – podkreślił wiceminister Romanowski i dodał - Musimy też pamiętać o tym, że od chwili napaści Rosji na Ukrainę Unia Europejska wzięła na siebie zobowiązanie, polegające na tzw. korytarzach solidarnościowych.

    Sekretarz stanu zwrócił uwagę, że postanowienie Komisji Europejskiej dotyczące zabezpieczenia  takich, które nie jest skutecznie realizowane, ma ogromny wpływ na to co się dzieje w naszym kraju, a także na to co się dzieje w Słowacji, Czechach, Bułgarii i Rumunii.

    - To jest zachwianie konkurencji. Niekojarzenie tego z tranzytem, który miał zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe w różnych częściach świata, gdzie jest oczekiwane, tworzy konkretny element do dyskusji, która powinna odbyć się na forum UE - mówił wiceszef resortu rolnictwa.

    Zaznaczył też, że na poczucie bezpieczeństwa żywnościowego nie możemy patrzeć tylko z perspektywy UE, ale także państw wokół UE.

    - To dopiero daje gwarancję budowy rynku wewnątrzunijnego, który powinien pozostać niezachwiany poprzez wzrost niekontrolowanej konkurencji. A co najważniejsze, pozwoli nam na kreowanie polityki w sprawach WPR i oddziaływanie na produkcję żywności w wielu częściach świata - mówił wiceminister Romanowski.

    Polska jako jeden z pierwszych krajów

    Sekretarz stanu poinformował, że jako jeden z pierwszych krajów UE będziemy przygotowani na realizację Krajowego Planu Strategicznego i dodał, że prace legislacyjne są już bardzo zaawansowane.

    Według wiceministra Romanowskiego oczekiwania wobec produkcji żywności w innych krajach świata są zdecydowanie mniejsze.

    - I tu pojawia się problem, bo tam są zdecydowanie niższe koszty i nasza konkurencyjność będzie malała, jeśli nie będzie zdrowego podejścia do polityki - podkreślił wiceszef resortu rolnictwa.

    Wiceminister Romanowski przypomniał, że weszliśmy do UE w 2004 r. i jesteśmy już pełnoletnim jej członkiem. Mamy swoje oczekiwania, swoje plany  i jeśli chcemy, nakłaniać producentów do produkowania żywności nastawionej na jakość, to musimy im zmniejszać bariery.

    Przede wszystkim musimy stwarzać swoistą ochronę przed skutkami różnych kryzysów. Nie tylko takich jak teraz, wynikających ze skutków wojny, ale i innych - zwrócił uwagę wiceminister i zaznaczył, że musimy pamiętać o zdarzających się coraz częściej niekorzystnych zjawiskach atmosferycznych, które też będą oddziaływały na naszych rolników i na tych z Europy Zachodniej.

    - Nasz konsument europejski musi mieć pewność, że na półkach sklepowych będzie miał dostęp do żywności o europejskich standardach, a nie do tej wyprodukowanej w innych, niższych - podkreślił sekretarz stanu Rafał Romanowski.

    Czy bydło jest głownym źródłem emisji gazów cieplarnianych?

    Tegoroczne forum dotyczyło roli WPR oraz Krajowych Planów Strategicznych dla WPR w transformacji sektora wołowiny w kierunku bardziej zrównoważonym. Uczestnicy zmierzyli się w powtarzanym w obiegowej opinii i utrwalanym przez media społecznościowe stereotypem mówiącym, że bydło jest głównym źródłem emisji gazów cieplarnianych. Podczas dyskusji jej uczestnicy wykazywali, że obwinianie bydła i wołowiny jest zbyt daleko idące i niezgodne ze stanem wiedzy naukowej. Do dyskusji zostali zaproszeni naukowcy – autorzy deklaracji dublińskiej.

    Debaty w ramach forum dotyczyły następujących zagadnień:

    • rola społeczna zwierząt gospodarskich;
    • próba sfomułowania definicji zrównoważonej produkcji bydła mięsnego, żywca wołowego – punktem wyjścia był tekst propozycji opracowany przez COPA COGECA; ta inicjatywa jest podjęta w związku z pracami Komisji Europejskiej, która w tym roku ma opublikować definicję zrównoważonej produkcji;
    • omówienie inicjatywy Komisarza ds. Zdrowia, której celem jest przyjęcie nowych minimalnych warunków dobrostanu zwierząt;
    • innowacje w rolnictwie i w otoczeniu rolnictwa;
    • dyskusja nt. roli WPR oraz Krajowych Planów Strategicznych dla WPR w transformacji sektora wołowiny w kierunku bardziej zrównoważonym.

    Podczas Forum jego  uczestnicy mieli też okazję spróbować potraw przygotowywanych na bazie polskiej wołowiny.  Dzisiejsze wydarzenie zakończyła ceremonia wręczenia nagród laureatom konkursu Producent Bydła.


    Masz pytania lub wątpliwości dotyczące tego artykułu?

    Napisz wiadomość: [email protected]

    Czekamy na kontakt z Tobą, Twój głos jest dla nas ważny.

    ARiMR dzwoni do rolników i prosi o informacje dotyczące zbóż -  tym przeczytasz klikając tutaj.

    Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
    • Tagi:
    • ministerstwo rolnictwa
    Marcin Bartczak
    Podobne artykuły
    Newsy

    Minister przejął kolejne szkoły rolnicze. Zmiany już od nowego roku

    7 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Pryszczyca – aktualizacja komunikatu MRiRW na 19 kwietnia 2025 r.

    20 kwietnia 2025
    Pomoc unijna

    Ministerstwo rolnictwa opublikowało listę rankingową w sprawie dofinansowania

    11 marca 2025
    Uprawy

    Nowe stawki ubezpieczenia dla upraw. Projekt skierowany do konsultacji

    23 stycznia 2025
    Newsy

    MRIRW i KOWR - złożono zawiadomienia do prokuratury. Chodzi o duże pieniądze

    14 stycznia 2025
    Pomoc unijna

    Aktywny rolnik. Szykują się rewolucyjne zmiany. Oto proponowane kryteria

    13 stycznia 2025
    Newsy

    Wiceminister składa zawiadomienie do prokuratury. Chodzi o środki ochrony roślin

    15 listopada 2024
    Bydło i mleko

    Transport zwierząt. Będą zmiany w przepisach?

    1 listopada 2024
    Warto wiedzieć
    KRUS
    Wiadomo, ile wyniosą emerytury w 2026. Informacje dla rolników nie są tak dobre
    13 czerwca 2025
    Newsy
    Rolnictwo regeneratywne. Jakie korzyści dla rolnika?
    13 czerwca 2025
    Analizy rynkowe
    Zapasy ziarna większe niż rok temu. Co to oznacza dla rolników?
    13 czerwca 2025
    Najnowsze
    Newsy
    355 wystawców z 8 krajów na Opolagra 2025
    13 czerwca 2025
    Newsy
    Rolnictwo regeneratywne. Jakie korzyści dla rolnika?
    13 czerwca 2025
    Newsy
    Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025 z pokazami, poletkami i wystawcami [ZDJĘCIA]
    13 czerwca 2025
    Newsy
    Wiadomo, kiedy pogoda znów się popsuje. Oto najnowsza prognoza
    12 czerwca 2025
    Newsy
    Miał pomóc rolnikom, zamiast tego wypłacał sobie miliony złotych
    12 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy