Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Co dzieje się z cenami ziemniaków na Broniszach?
      Żniwa 2025. Rolnicy muszą być czujni. Wszystko rozstrzygnie się w ciągu tygodnia
      Ile kosztują ogórki? Dlaczego jest tak drogo?
      Analiza rynku świń w lipcu. Na horyzoncie podwyżki cen. "Ruszy krajowy handel"
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób
      Starasz się o ten zwrot? ARiMR przypomina: zaświadczenie wciąż trzeba dołączyć
      Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny
      Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Mleko z ziemniaka? Rolnictwo molekularne otwiera nowe rynki dla plantatorów
      Artykuł sponsorowany Co na rozkład resztek pożniwnych? [VIDEO]
      Rolnikom są potrzebne nowe odmiany. Czy materiał siewny będzie droższy? [WYWIAD]
      Kradzione żniwa. Co się zacznie, to trzeba przerwać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      W ZUS są lepsze i gorsze terminy przejścia na emeryturę. W KRUS też tak jest?
      Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne
      Nowe ograniczenia eksportowe dla polskiej wieprzowiny i pasz
      Ważne dla rolników daty, które warunkują przyznanie płatności
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Duże kary za szopę w ogrodzie. Ważna wielkość i odległość od granicy działki
      Wykorzystaj ten popularny chwast. Oprysk uratuje pomidory, brzoskwinie i jabłonie
      Rozstaw w miseczkach wokół tarasu. Komary dadzą ci spokój
      Stary-nowy hit balkonowy znów wraca do łask. Pachnie kamforą i odstrasza komary
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Mikrobiogazownia w Dłoni. Produkują energię z obornika

Mikrobiogazownia w Dłoni. Produkują energię z obornika

i-eko i-logicznie 21 grudnia 2023 19:00 Adrianna Grygiel Aktualizacja: 22 grudnia 2023 09:48
Mikrobiogazownia w Dłoni. Produkują energię z obornika
Źródło: BK
W Dłoni otwarto biogazownię, w której biogaz, energia i ciepło są produkowane z obornika.
Spis treści:

    Rolnicze Gospodarstwo Doświadczalne Dłoń należy do Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. 

     - Gospodarujemy na 630 ha. Mamy dwie gałęzie produkcji - zwierzęcą, która obejmuje  produkcję mleka i bydła mięsnego oraz roślinną - podstawowe rośliny, buraki cukrowe, rzepak, pszenica, jęczmień i kukurydza na kiszonkę. Posiadamy stado 200 krów mlecznych. Całkowita ilość bydła to około 550/580 sztuk - wyjaśnia dr Witold Skrzypczak, Dyrektor Rolniczego Gospodarstwa Doświadczalnego w Dłoni. 

    Taka ilość bydła mlecznego produkuje rocznie tysiące ton obornika. Od listopada wykorzystuje się go jako substrat do wytwarzania energii i ciepła. 

    Skąd wziął się pomysł na to, żeby postawić tutaj taką biogazownię?

    - Tak naprawdę zainspirowała mnie inwestycja u kolegi w gospodarstwie, gdzie postawił taką samą biogazownię, ale na gnojowicę. Była chęć pozyskania taniej energii, bo - jak wiemy -  w zeszłym roku ceny wyskoczyły bardzo mocno do góry - opowiada dr inż. Witold Skrzypczak.

    Mikrobiogazownia na obornik i odpady suche - wszystko, co musisz wiedzieć 

    Większość funkcjonujących w Europie biogazowni wykorzystuje jako substrat rośliny uprawowe np. kukurydzę. Technologia stosowana w Dłoni jest bardziej proekologiczna. 

    - Jest to technologia przyszłości, sposób na pozyskiwanie zielonej energii.  Z fermentacji obornika produkowany jest biogaz, a z niego produkowana jest energia elektryczna i jednocześnie ciepło, które służy do ogrzewania obiektów w gospodarstwie. Dodatkowo materia - ten obornik po przefermentowaniu zachowuje w dużym stopniu bardzo dobre właściwości nawozowe i powtórnie może być wykorzystany do zasilania produkcji roślinnej. Mamy tutaj do czynienia z bardzo efektywną gospodarką materii organicznej - zaznacza prof. Krzysztof Szoszkiewicz.

    W tym gospodarstwie zamontowaliśmy mikrobiogazownię o mocy 40 kW, a więc mikrobiogazownie, która jest zasilana tylko i wyłącznie substratem w formie obornika,  który prosto z obory może trafić do fermentacji. 

    - Jest to tak zwana fermentacja sucha perkolacyjna,  czyli poddawany fermentacji jest materiał suchy - obornik, który przelewany jest pergolatem - to jest taka mieszanina cieczy (gnojowica, woda, bakterie metanowe). Dzięki temu w czterech komorach fermentacyjnych powstaje biogaz, który jest spalany w układzie kogeneracyjnym. Biogazownia karmiona jest raz na tydzień ilością około 40 ton obornika. W skali roku taka biogazownia zużywa od 2,5 do 3 tysięcy ton obornika - informuje Adam Orzech, Prezes Zarządu NATURALNA ENERGIA.plus i dodaje - Energia jest wytwarzana przez układ kogeneracyjny napędzany biogazem, który ma zawartość metanu około 60%. Metan spalany jest w silnikach kogeneracyjnych, które z kolei napędzają generator energii elektrycznej. Natomiast z bloku silnika i ze spalin odzyskiwane jest ciepło, przekazywane do użytku inwestora.

    W trakcie procesu produkcji energii elektrycznej w biogazowni wytwarzane jest ciepło. W innej biogazowni Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu ciepło ogrzewa gospodarstwo w Przybrodzie i trzy okoliczne bloki.

    - Ciepło wykorzystamy do ocieplania budynków mieszkaniowych, znajdujących się na terenie gospodarstwa. Biogazownia wyprodukuje około 300 tys. kW rocznie. Nasze zapotrzebowanie jest na poziomie około 200 tys. więc te 100 tys. powinniśmy sprzedać - przyznaje Witold Skrzypczak. 

    Technologię, którą powstała w Dłoni można wykorzystywać jeśli w gospodarstwie powstają odpady o niższej zawartości wody. Jak duże musi być takie gospodarstwo?

    - Technologię fermentacji suchej, perkolacyjnej możemy wykorzystać w gospodarstwach, które po pierwsze posiadają obornik, a po drugie w skali od 50 krów bądź 1000 tuczników w górę. Wtedy można zainstalować instalację o mocy 8 kW mocy elektrycznej. W przypadku instalacji 40 kW mocy musielibyśmy dysponować obornikiem przynajmniej od 150 krów bądź od czterech tysięcy tuczników. Mamy także rozwiązania w skali pośredniej, więc uważam, że dla każdego gospodarstwa pomiędzy 50 a 200 czy 300 krów znajdziemy zastosowanie tego typu biogazowni - informuje Adam Orzech.

    Mikrobiogazownia,  która powstała w Gospodarstwie Doświadczalnym w Dłoni kosztowała 2 miliony złotych. 

    - Natomiast inwestycja rozpoczęła się w 2022 roku. Ceny troszeczkę się zmieniły. W tej chwili możemy mówić o nakładzie rzędu 2, 2 mln zł netto i to jest w formule pod klucz - od projektu po rozruch - zaznacza Adam Orzech. 

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu wspiera nowoczesne technologie

    Jak taka biogazownia oddziałuje na społeczeństwo? Często ludzie utwierdzają się w przekonaniu, że razem z biogazownią pojawia się nieprzyjemny zapach.

    - Nieprzyjemny zapach biogazowni niestety spowodowany jest w większości niewłaściwą  eksploatacją. Sama biogazownia nie ma prawa śmierdzieć ze względu na to, że proces fermentacyjny odbywa się w zamkniętych, szczelnych zbiornikach fermentacyjnych. W związku z tym nic nie może się dostawać do środka ani też nie powinno się też wydostawać - wyjaśnia dr Andrzej Lewicki z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

    Przeczytaj także: Rolnicy ekologiczni w Barzkowicach

    • Tagi:
    • Rolnicze Gospodarstwo Doświadczalne
    • biogazownia
    Adrianna Grygiel
    Podobne artykuły
    i-eko i-logicznie

    Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej

    15 lipca 2025
    Hodowla

    Biogazownia to nie jest kosz na śmieci

    17 czerwca 2025
    Przepisy

    Silos na kiszonkę to budynek czy budowla? Jakim podatkiem powinien być objęty?

    10 czerwca 2025
    Hodowla

    Zwierzęce odchody mogą produkować tanią i łatwo dostępną energię. Jak?

    28 lutego 2025
    Odnawialne źródła energii

    Produkcja mleka z wykorzystaniem OZE

    26 lutego 2025
    Bydło i mleko

    Czeskie gospodarstwo: Jak łączą produkcję mleka z zieloną energią? [VIDEO]

    23 lutego 2025
    Trzoda chlewna

    Jak tuczniki mogą napędzać biogazownię [VIDEO]

    9 lutego 2025
    Newsy

    Ruszył nowy nabór dla rolników. Od dziś można składać wnioski

    3 lutego 2025
    Warto wiedzieć
    Inne
    Ogromny pożar strawił budynek gospodarczy. Załamana rodzina potrzebuje pomocy
    7 sierpnia 2025
    Sylwetki
    Własne mleko od krowy i wędliny z własnej świni. U nich to tradycja
    7 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna
    W tym naborze można było dostać 200 tys. zł. Ile wniosków wpłynęło?
    7 sierpnia 2025
    Najnowsze
    i-eko i-logicznie
    Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
    26 lipca 2025
    i-eko i-logicznie
    Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
    15 lipca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
    26 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
    24 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii
    To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
    19 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności