Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jakie środki biobójcze są skuteczne na wirusa pryszczycy? Porady weterynarza
      Nielegalny przemyt cieląt ze Słowacji i Węgier nadal trwa? "Skala jest wysoka"
      Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
      Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
      Kwitnie aż do jesieni. Poradzą sobie nawet ogrodnicy zapominający o podlewaniu
      Rzepak vs przymrozki. Czy rośliny mocno ucierpiały? Rolnicy oceniają plantacje
      Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Będzie wsparcie dla młodych rolników. Unia chce zatrzymać młodych na wsi
      Dziś mija ważny termin dla rolników. Urzędy czekają na pieniądze
      Kiedy można wykopać staw bez pozwolenia? Przepisy mówią jasno
      2 tys. zł za hektar i 200 tys. na rozwój? Wielkie zmiany dla małych gospodarstw
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pogoda będzie zaskakiwać. Co z ciepłem i deszczem? Nowa prognoza na 5 tygodni
      Ta roślina zachwyca oryginalnymi kwiatami. Może rosnąć w ogrodzie i w donicy
      Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
      Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Mikrobiogazownia w Dłoni. Produkują energię z obornika

Mikrobiogazownia w Dłoni. Produkują energię z obornika

i-eko i-logicznie 21 grudnia 2023 19:00 Adrianna Grygiel Aktualizacja: 22 grudnia 2023 09:48
Mikrobiogazownia w Dłoni. Produkują energię z obornika
Źródło: BK
W Dłoni otwarto biogazownię, w której biogaz, energia i ciepło są produkowane z obornika.
Spis treści:

    Rolnicze Gospodarstwo Doświadczalne Dłoń należy do Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. 

     - Gospodarujemy na 630 ha. Mamy dwie gałęzie produkcji - zwierzęcą, która obejmuje  produkcję mleka i bydła mięsnego oraz roślinną - podstawowe rośliny, buraki cukrowe, rzepak, pszenica, jęczmień i kukurydza na kiszonkę. Posiadamy stado 200 krów mlecznych. Całkowita ilość bydła to około 550/580 sztuk - wyjaśnia dr Witold Skrzypczak, Dyrektor Rolniczego Gospodarstwa Doświadczalnego w Dłoni. 

    Taka ilość bydła mlecznego produkuje rocznie tysiące ton obornika. Od listopada wykorzystuje się go jako substrat do wytwarzania energii i ciepła. 

    Skąd wziął się pomysł na to, żeby postawić tutaj taką biogazownię?

    - Tak naprawdę zainspirowała mnie inwestycja u kolegi w gospodarstwie, gdzie postawił taką samą biogazownię, ale na gnojowicę. Była chęć pozyskania taniej energii, bo - jak wiemy -  w zeszłym roku ceny wyskoczyły bardzo mocno do góry - opowiada dr inż. Witold Skrzypczak.

    Mikrobiogazownia na obornik i odpady suche - wszystko, co musisz wiedzieć 

    Większość funkcjonujących w Europie biogazowni wykorzystuje jako substrat rośliny uprawowe np. kukurydzę. Technologia stosowana w Dłoni jest bardziej proekologiczna. 

    - Jest to technologia przyszłości, sposób na pozyskiwanie zielonej energii.  Z fermentacji obornika produkowany jest biogaz, a z niego produkowana jest energia elektryczna i jednocześnie ciepło, które służy do ogrzewania obiektów w gospodarstwie. Dodatkowo materia - ten obornik po przefermentowaniu zachowuje w dużym stopniu bardzo dobre właściwości nawozowe i powtórnie może być wykorzystany do zasilania produkcji roślinnej. Mamy tutaj do czynienia z bardzo efektywną gospodarką materii organicznej - zaznacza prof. Krzysztof Szoszkiewicz.

    W tym gospodarstwie zamontowaliśmy mikrobiogazownię o mocy 40 kW, a więc mikrobiogazownie, która jest zasilana tylko i wyłącznie substratem w formie obornika,  który prosto z obory może trafić do fermentacji. 

    - Jest to tak zwana fermentacja sucha perkolacyjna,  czyli poddawany fermentacji jest materiał suchy - obornik, który przelewany jest pergolatem - to jest taka mieszanina cieczy (gnojowica, woda, bakterie metanowe). Dzięki temu w czterech komorach fermentacyjnych powstaje biogaz, który jest spalany w układzie kogeneracyjnym. Biogazownia karmiona jest raz na tydzień ilością około 40 ton obornika. W skali roku taka biogazownia zużywa od 2,5 do 3 tysięcy ton obornika - informuje Adam Orzech, Prezes Zarządu NATURALNA ENERGIA.plus i dodaje - Energia jest wytwarzana przez układ kogeneracyjny napędzany biogazem, który ma zawartość metanu około 60%. Metan spalany jest w silnikach kogeneracyjnych, które z kolei napędzają generator energii elektrycznej. Natomiast z bloku silnika i ze spalin odzyskiwane jest ciepło, przekazywane do użytku inwestora.

    W trakcie procesu produkcji energii elektrycznej w biogazowni wytwarzane jest ciepło. W innej biogazowni Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu ciepło ogrzewa gospodarstwo w Przybrodzie i trzy okoliczne bloki.

    - Ciepło wykorzystamy do ocieplania budynków mieszkaniowych, znajdujących się na terenie gospodarstwa. Biogazownia wyprodukuje około 300 tys. kW rocznie. Nasze zapotrzebowanie jest na poziomie około 200 tys. więc te 100 tys. powinniśmy sprzedać - przyznaje Witold Skrzypczak. 

    Technologię, którą powstała w Dłoni można wykorzystywać jeśli w gospodarstwie powstają odpady o niższej zawartości wody. Jak duże musi być takie gospodarstwo?

    - Technologię fermentacji suchej, perkolacyjnej możemy wykorzystać w gospodarstwach, które po pierwsze posiadają obornik, a po drugie w skali od 50 krów bądź 1000 tuczników w górę. Wtedy można zainstalować instalację o mocy 8 kW mocy elektrycznej. W przypadku instalacji 40 kW mocy musielibyśmy dysponować obornikiem przynajmniej od 150 krów bądź od czterech tysięcy tuczników. Mamy także rozwiązania w skali pośredniej, więc uważam, że dla każdego gospodarstwa pomiędzy 50 a 200 czy 300 krów znajdziemy zastosowanie tego typu biogazowni - informuje Adam Orzech.

    Mikrobiogazownia,  która powstała w Gospodarstwie Doświadczalnym w Dłoni kosztowała 2 miliony złotych. 

    - Natomiast inwestycja rozpoczęła się w 2022 roku. Ceny troszeczkę się zmieniły. W tej chwili możemy mówić o nakładzie rzędu 2, 2 mln zł netto i to jest w formule pod klucz - od projektu po rozruch - zaznacza Adam Orzech. 

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu wspiera nowoczesne technologie

    Jak taka biogazownia oddziałuje na społeczeństwo? Często ludzie utwierdzają się w przekonaniu, że razem z biogazownią pojawia się nieprzyjemny zapach.

    - Nieprzyjemny zapach biogazowni niestety spowodowany jest w większości niewłaściwą  eksploatacją. Sama biogazownia nie ma prawa śmierdzieć ze względu na to, że proces fermentacyjny odbywa się w zamkniętych, szczelnych zbiornikach fermentacyjnych. W związku z tym nic nie może się dostawać do środka ani też nie powinno się też wydostawać - wyjaśnia dr Andrzej Lewicki z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

    Przeczytaj także: Rolnicy ekologiczni w Barzkowicach

    • Tagi:
    • Rolnicze Gospodarstwo Doświadczalne
    • biogazownia
    Adrianna Grygiel
    Podobne artykuły
    Hodowla

    Zwierzęce odchody mogą produkować tanią i łatwo dostępną energię. Jak?

    28 lutego 2025
    Odnawialne źródła energii

    Produkcja mleka z wykorzystaniem OZE

    26 lutego 2025
    Bydło i mleko

    Czeskie gospodarstwo: Jak łączą produkcję mleka z zieloną energią? [VIDEO]

    23 lutego 2025
    Trzoda chlewna

    Jak tuczniki mogą napędzać biogazownię [VIDEO]

    9 lutego 2025
    Newsy

    Ruszył nowy nabór dla rolników. Od dziś można składać wnioski

    3 lutego 2025
    Budownictwo

    Biogazownia rolnicza będzie objęta podatkiem rolnym, a nie od nieruchomości?

    14 września 2024
    Odnawialne źródła energii

    Biogazownia rolnicza szyta na miarę

    1 września 2024
    Odnawialne źródła energii

    Ma 3.600 świń. Bez dofinansowania wybudował biogazownię za 2 mln zł [WIDEO]

    18 sierpnia 2024
    Warto wiedzieć
    Uprawa gleby
    Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
    15 maja 2025
    Pomoc unijna
    Będzie wsparcie dla młodych rolników. Unia chce zatrzymać młodych na wsi
    15 maja 2025
    Bydło i mleko
    Jakie środki biobójcze są skuteczne na wirusa pryszczycy? Porady weterynarza
    15 maja 2025
    Najnowsze
    i-eko i-logicznie
    Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
    14 kwietnia 2025
    Odnawialne źródła energii
    Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
    27 marca 2025
    Materiał promocyjny
    Odnawialne źródła energii
    Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
    19 marca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
    16 marca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Produkcja mleka z wykorzystaniem OZE
    26 lutego 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy