Lista produktów objętych embargiem
Rosyjskie embargo na unijną żywność. Sankcje będą dotyczyły owoców, warzyw, mięsa, ryb, mleka, nabiału.
Prezydent Władimir Putin 6 sierpnia podpisał dekret, który zakazuje lub ogranicza wwóz do Federacji Rosyjskiej niektórych produktów z krajów, które objęły Rosję sankcjami. Dekret ten począwszy od dnia 7 sierpnia na rok zakazuje się lub ogranicza prowadzenie operacji handlowych, przewidujących wwóz na terytorium Federacji Rosyjskiej poszczególnych rodzajów produkcji rolnej, surowców i artykułów spożywczych pochodzących z krajów, które podjęły decyzje o wprowadzeniu sankcji gospodarczych oraz tych, które przyłączyły się do takiej decyzji – tym samym decyzja ta uderza przede wszystkim w państwa unijne i Stany Zjednoczone, Australię, Kanadę oraz Norwegię.
-
wołowiny świeżej, schłodzonej i mrożonej;
-
wieprzowiny świeżej, schłodzonej i mrożonej;
-
mięsa drobiu świeżego, schłodzonego i mrożonego;
-
ryb i skorupiaków;
-
mleka i wyrobów mlecznych;
-
świeżych warzyw w tym: ziemniaki, pomidory, warzywa cebulowe (czosnek i cebula), warzywa kapustne, sałaty i endywia, warzyw korzeniowe, ogórki, warzywa strączkowe,
-
świeżych owoców i orzechów; w tym: banany, owoce pestkowe, cytrusy, winogrona, arbuzy i melony, jabłka i gruszki, ananasy, awokado, figi, owoce miękkie,
-
przetworów owocowo-warzywnych w tym: mrożonki owoce i warzywne, owoce suszone, warzywa zakonserwowane tymczasowo, warzywa suszone oraz warzywa strączkowe suszone
-
kiełbas i wyrobów mięsnych oraz półproduktów do ich produkcji;
-
artykułów spożywczych na bazie tłuszczów roślinnych (np. margaryna).
Z embarga wyłączone są alkohole oraz żywność dla dzieci.
W minionym roku Polska wyeksportowała w sumie 1495,4 tys. ton produktów rolno-spożywczych w tym w eksporcie dominowały świeże owoce i warzywa – po około 740,7 tys. ton oraz 201,5 tys. ton, a także ponad 182,0 tys. ton przetworów warzywnych, 60,2 tys. ton przetworzonych owoców, 52,7 tys. ton mięsa czerwonego głównie wieprzowiny). W 2013 r. Rosja zwiększyła w roku 2013 wartość polskiego importu rolno-spożywczego o 19% do 1,25 mld EUR, stając się tym samym trzecim odbiorcą towarów rolno-spożywczych z Polski w ogóle.