Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Czy możemy spodziewać się spadków cen paliwa? Eksperci nie mają złudzeń
      Pszenica tańsza nawet o 70 zł/t. Co z innymi gatunkami?
      Z ostatniej chwili. Magazyny pełne. Skupy zbóż nie przyjmują
      Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ta sprawa dotyczy wielu rolników. Czy prezydent podpisze ustawę?
      WPR 2023–2027: 70% refundacji składki dla hodowców. Kto skorzysta?
      Te zmiany dla sporej grupy rolników to rewolucja. "Nie wszyscy sobie poradzą"
      Ta przegrana może spowodować lawinę spraw o odszkodowania przeciwko hodowcom
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      3 tys. zł na gospodarstwo. Znamy już pełne dane z ARiMR
      Jaka sytuacja na plantacjach buraka cukrowego? Jakie działania należy podjąć?
      Rolnicy nie są w stanie regulować zobowiązań. Domagają się wakacji kredytowych
      Jak przebiegają żniwa w połowie sierpnia? Jakie plony pszenicy i rzepaku?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Korzystasz z pomocy de minimis w rolnictwie? Przygotuj się na zmiany
      Straciłeś plony? Sprawdź, co musisz zrobić, by nie utracić również dopłat
      Manifestacja rolników pod posterunkiem policji. W tle kłótnia o grunty
      Masz 1 ha? Możesz ubiegać się o tę dotację rolniczą. Gdzie i na jakich warunkach?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Od jej kwiatów ciężko oderwać wzrok. To pnącze będzie największą ozdobą ogrodu
      Wyjmij z lodówki i przekrój. Sprawdzony trik pozwoli przepędzić osy
      Ile kosztuje miód w 2025 roku? Orientacyjne ceny w sierpniu
      Zatrzymaj lato w ogrodzie. Posadź te kwiaty teraz, a będą kwitły do przymrozków
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Likwidacja produkcji mięsa przez Unię Europejską. "To dezinformacja"

Likwidacja produkcji mięsa przez Unię Europejską. "To dezinformacja"

Newsy 14 grudnia 2024 20:33 Aktualizacja: 14 grudnia 2024 20:58
Pojawiła się nowa publikacja, która dotyka tematu debaty medialnej o rolnictwie
Pojawiła się nowa publikacja, która dotyka tematu debaty medialnej o rolnictwie
Niemiecki spisek przeciwko polskiemu rolnictwu, likwidacja produkcji mięsa przez Unię Europejską czy obowiązek zmniejszenia zużycia pestycydów o 50% do 2030 roku to jedne z najczęściej pojawiających się dezinformacji według Pauliny Sobiesiak-Penszko i Katarzyny Banul-Wójcikowskiej, autorek publikacji "Wielkie nieporozumienie. Narracje o rolnikach, rolnictwie i bezpieczeństwie" wydanej w ostatnim czasie przez Instytut Spraw Publicznych.
Spis treści:

    Zgodnie z tym monitoringiem "rozbieżność między narracjami i wyobrażeniami dotyczącymi rolnictwa, rolników, żywności oraz bezpieczeństwa żywnościowego a konsensusem naukowym oraz faktami o funkcjonowaniu współczesnego systemu produkcji żywności jest alarmująca". 

    "Jeśli dodać do tego instrumentalne wykorzystanie rolnictwa i rolników w politycznych dyskusjach i sporach oraz brak głosu obywatelskiego w dyskusji o żywności, przyszłość tego sektora, jego pracowników i nas wszystkich jako konsumentów nie jawi się zbyt optymistycznie" - czytamy we wstępie do publikacji. 

    Brakuje pytań o związki między sposobem produkcji żywności a jej jakością

    Autorki publikacji twierdzą, że konsumenci pozostają zakładnikami wyobrażeń i mitów o rolnikach, rolnictwie i bezpieczeństwie żywnościowym, które nie przystają ani do rzeczywistości, ani do wyzwań, przed którymi stoją. Dalej piszą, że opinia publiczna karmiona jest opowieściami o rolnictwie chroniącym i stojącym na straży przyrody oraz zdrowym jedzeniu, które trafia na nasze stoły. Wyjaśniają, że "w świecie, w którym każdy z nas marnuje rocznie ponad 100 kilogramów żywności, w opowieściach wciąż utożsamiamy bezpieczeństwo żywnościowe z ilością, a nie jakością żywności. Media podejmują dyskusje o żywności, dietach, zdrowiu bez stawiania podstawowych pytań o związki między sposobem produkcji żywności a jej jakością i zdrowiem publicznym".

    "Nasz język nie nadąża za tym, co wydarzyło się w rolnictwie i w sektorze produkcji żywności w ostatnich dekadach (modernizacja i intensyfikacja rolnictwa, rozwój i konsolidacja rynku spożywczego, degradacja roli rolnika w łańcuchu wartości, zmiana klimatu i zanik bioróżnorodności, rozwój hodowli przemysłowej)" - komentują autorki. 

    Zgodnie publikacją "Wielkie nieporozumienie. Narracje o rolnikach, rolnictwie i bezpieczeństwie" społeczeństwo nie zwraca uwagi koszty środowiskowe i społeczne intensywnego modelu produkcji żywności – zużycia i zanieczyszczenia wody, wylesiania, utraty różnorodności biologicznej i emisji gazów cieplarnianych. 

    "Nie reagujemy na problem coraz większej koncentracji w sektorze rolno-spożywczym, na którym tracą zarówno rolnicy, jak i konsumenci. Nie zadajemy wreszcie fundamentalnych pytań o wizję i przyszłość rolnictwa w coraz bardziej zdegradowanym środowisku i mniej bezpiecznym świecie. Nie łączymy faktów, reagując na kryzysy w rolnictwie, ale nie próbując ich rozwiązywać u źródła. Jesteśmy technooptymistami, szukającymi ratunku w innowacjach, pomijając najtańsze rozwiązania oparte na przyrodzie" - czytamy we wstępie do publikacji. 

    Będzie zwiększona kwota pomocy de minimis dla rolników. O ile?

    Nieprawdziwe informacje o rolnictwie

     Z jakimi najczęściej dezinformacjami spotyka się opinia publiczna?
    •       obowiązkowe ugorowanie 4% użytków rolnych,
    •       zalewanie pól uprawnych w ramach prawa o odbudowie przyrody,
    •       obowiązek zmniejszenia zużycia pestycydów o 50% do 2030 roku,
    •       likwidacja produkcji mięsa przez Unię Europejską,
    •       niemiecki spisek przeciwko polskiemu rolnictwu.

    "Jesteśmy uprzedzeni: te same praktyki rolne propagowane przez biznes są opisywane jako innowacyjne i zrównoważone, a rekomendowane i dotowane przez Europejski Zielony Ład często budzą dystans i kontrowersje. Nasz język nie oddaje zróżnicowania rolnictwa. Mały, średni, wielkoobszarowy rolnik, hodowca zwierząt futerkowych – ich wszystkich nazywamy po prostu rolnikami, w konsekwencji zamazując różnice w sytuacji i interesach tych grup" - stwierdzają Paulina Sobiesiak-Penszko i Katarzyna Banul-Wójcikowska, autorki publikacji "Wielkie nieporozumienie. Narracje o rolnikach, rolnictwie i bezpieczeństwie". 

    W monitoringu możemy jednak znaleźć również wniosek dotyczący tego, że w postrzeganiu rolnictwa zyskuje przewagę coraz bardziej nie ilość, ale jakość żywności i nie globalny, lecz lokalny wymiar rolnictwa i produkcji żywności. 

    "Uświadamiamy sobie lepiej, że to nie międzynarodowe korporacje, ale rolnictwo i rolnicy są fundamentem naszego bezpieczeństwa. To jakość żywności powinna być przede wszystkim propagowana i wspierana przez władze publiczne wszystkich szczebli. Ona również może stać się fundamentem siły i przewagi konkurencyjnej polskiego rolnictwa" - czytamy we wstępie do publikacji.  

    Czego brakuje w debacie medialnej w kontekście rolnictwa?

    Są tematy, których szczególnie, według autorek publikacji, brakuje w debacie medialnej o rolnictwie. Sa to:

    •       różnorodna struktura polskiego rolnictwa,
    •       negatywny wpływ rolnictwa na środowisko i klimat,
    •       wpływ zmiany klimatu na rolnictwo,
    •       dbanie o środowisko (usługi ekosystemowe) i klimat jako część
    •       budowania bezpieczeństwa żywnościowego,
    •       dominacja koncernów spożywczych nad rolnikami,
    •       rola konsumentów i jakość żywności,
    •       powiązanie jakości żywności ze sposobem jej produkcji, praktykami rolniczymi oraz zdrowiem publicznym.

    Rozwiązaniem kryzysu zdrowotnego i zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego można szukać, według autorek monitoringu inwestując w lokalne zrównoważone uprawy oraz rozwijając krótkie łańcuchy dostaw. 

    "Lokalne polityki żywnościowe mogą pomóc w przywróceniu równowagi na rynku spożywczym i zmniejszeniu zależności od globalnych i podatnych na kryzysy łańcuchów dostaw. A przyroda może stać się naszym kluczowym sprzymierzeńcem w radzeniu sobie z nasilającymi się ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi. (…) Nadszedł czas, by w Polsce rozpocząć poważną debatę na temat żywności, uwzględniając jej jakość, sposób produkcji oraz długofalowy wpływ na zdrowie i środowisko" - dodają autorki "Wielkiego nieporozumienia". 

    Na przekór dużym sieciom handlowym. Towar do ich sklepów w Warszawie przywożą rolnicy:

    Źródło: Instytut Spraw Publicznych
    • Tagi:
    • rolnictwo
    • środowisko
    • produkcja mięsa
    • dezinformacja medialna
    Dorota Andrzejewska
    Dziennikarka magazynu „Wieści Rolniczych”, portalu wiescirolnicze.pl i Wieści Rolnicze TV. Masz pytania lub wątpliwości - napisz: [email protected]
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Przepisy

    ARiMR stworzy rejestr aktywnych rolników. Znamy zasady, by dostać unijne dopłaty

    12 sierpnia 2025
    Uprawy

    Przełom w ochronie upraw. Rolnikom pomoże sztuczna inteligencja

    8 sierpnia 2025
    Przepisy

    Mandaty dla rolników za pracę w polu w nocy lub w niedzielę? Przepisy są jasne

    7 sierpnia 2025
    Uprawy

    Czy można ograniczyć chemizację i mieć dobre plony? Zadbaj o glebę

    7 sierpnia 2025
    Newsy

    Nowy prezydent zaprzysiężony. Padły zdecydowane słowa. Chodzi także o rolników

    6 sierpnia 2025
    Pomoc unijna

    Zgłoszenie 30 dni przed siewem jest konieczne. Inaczej rolnicy stracą dopłaty

    5 sierpnia 2025
    Bydło i mleko

    Dotacja na poprawę genetyki stada – sprawdź warunki pomocy

    5 sierpnia 2025
    Hodowla

    Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny

    2 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Inne hodowle
    Halę na maszyny przerobili na stajnię. Dziś jest tu już kilka czempionów [VIDEO]
    17 sierpnia 2025
    Zboża
    Ceny zbóż lecą w dół! Prezes WIR: Są na poziomie sprzed 20 lat
    17 sierpnia 2025
    Newsy
    Powtórki z "piątki dla zwierząt" nie będzie. Jak minister obroni polską żywność?
    17 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Powtórki z "piątki dla zwierząt" nie będzie. Jak minister obroni polską żywność?
    17 sierpnia 2025
    Newsy
    Nowy kierunek na SGGW: sztuczna inteligencja i inżynieria uczenia maszynowego
    16 sierpnia 2025
    Newsy
    Czy grunty wchodzące w skład OPR-ów mogą być rozparcelowane?
    15 sierpnia 2025
    Newsy
    Rolnicy przyczynili się do zamknięcia popularnego kąpieliska w Wielkopolsce?
    13 sierpnia 2025
    Newsy
    14. emerytura dla rolników już we wrześniu. KRUS podał szczegóły
    13 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności