Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną

składniki:
- 2 pstrągi patroszone
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- olej
- sól morska
- pieprz kolorowy mielony
Jeżeli grillujemy rybę w folii aluminiowej, nakłujmy ją w kilku miejscach, żeby para wodna miała ujście. Trzeba jednak pamiętać, że aluminium źle reaguje w towarzystwie kwaśnych składników - np. pomidorów.
wykonanie:
Umyte i oczyszczone z łusek pstrągi osuszam ręcznikiem papierowym. Z zewnątrz i od środka posypuję solą, świeżo mielonym pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Natkę pietruszki siekam i wkładam do środka ryby oraz posypuję ją z wierzchu. Cytrynę szoruję i parzę wrzątkiem, kroję w cienkie plasterki. Układam je do środka i na rybie. Pstrągi skrapiam olejem. Grilluję około 20 minut.
Przy grillowaniu ryb najlepiej używać specjalnego rusztu zapobiegającemu ich rozpadaniu.
Jaką przygotować marynatę do grillowanej ryby?
Tu sprawdzi się lekka marynata ze skórką z cytryny, natką pietruszki czy szczyptą soli, tak, aby smak marynaty nie zagłuszył delikatnego smaku ryby.
Jak przyrządzać rybę z grilla?
Najlepsze na grilla są filety z łososia, pstrągi, sandacze i dorady. Do ich pieczenia warto użyć specjalnej stalowej siatki do grillowania, ewentualnie folii aluminiowej posmarowanej oliwą lub masłem. Grillowanie ryby wymaga zaledwie kilkunastu minut i nie ma potrzeby jej przewracania. Do jej przyprawienia należy dodać odrobinę soku z cytryny lub limonki. Pstrąga najlepiej przyprawić koperkiem lub natką pietruszki. Z kolei dorada świetnie komponuje się z kolendrą, czosnkiem i czerwonym pieprzem. Zioła najlepiej włożyć do środka ryby, ale dobrym sposobem jest też ułożenie mięsa na pokrojonych warzywach: marchewce czy pietruszce - wtedy skóra ryby nie przyklei się do rusztu.