Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
      Ile kosztują orzechy? Różnice cen w stosunku do ubiegłorocznych, zaskakują
      Spadki cen pszenicy na Matif, a co w krajowych skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      80 mln zł na pierwszą w Polsce suszarnię parową wysłodków
      Za tę pszenicę firmy płacą więcej
      Ziemniaczny kłopot i jego skutki. Grozi nam kolejny kryzys?
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Wnioski od dziś! Ten nabór właśnie się rozpoczął. ARiMR przypomina
      Prześwietlono sprawę rzekomej zmowy cenowej. UOKiK nie ma wątpliwości
      Za chwilę kolejna zmiana czasu 2025. Czy to już w ten weekend?
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Czym zastąpić chryzantemy? Coraz częściej wybieramy na cmentarz te kwiaty
      Zapomnij o tulipanach. To ona może być królową wiosennego ogrodu
      Cień w ogrodzie to nie problem! Zasadź je już teraz, a wiosną cię zachwycą
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną

Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną

Dla domu - Hotblog 30 maja 2025 07:00 Aktualizacja: 9 czerwca 2025 23:18
Pstrąg z grilla z pietruszką i cytryną
Pstrąg z grilla z pietruszką i cytryną
Źródło: Adobe Stock
Grillowany pstrąg to pyszne i lekkie danie - nie drogie i łatwe w przygotowaniu.
Spis treści:

    składniki:

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    • 2 pstrągi patroszone
    • 1 cytryna
    • 2 ząbki czosnku
    • natka pietruszki
    • olej
    • sól morska
    • pieprz kolorowy mielony

    Jeżeli grillujemy rybę w folii aluminiowej, nakłujmy ją w kilku miejscach, żeby para wodna miała ujście. Trzeba jednak pamiętać, że aluminium źle reaguje w towarzystwie kwaśnych składników - np. pomidorów.

    wykonanie:

    Umyte i oczyszczone z łusek pstrągi osuszam ręcznikiem papierowym. Z zewnątrz i od środka posypuję solą, świeżo mielonym pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Natkę pietruszki siekam i wkładam do środka ryby oraz posypuję ją z wierzchu. Cytrynę szoruję i parzę wrzątkiem, kroję w cienkie plasterki. Układam je do środka i na rybie. Pstrągi skrapiam olejem. Grilluję około 20 minut.

    Przy grillowaniu ryb najlepiej używać specjalnego rusztu zapobiegającemu ich rozpadaniu.

    Jaką przygotować marynatę do grillowanej ryby?

    Tu sprawdzi się lekka marynata ze skórką z cytryny, natką pietruszki czy szczyptą soli, tak, aby smak marynaty nie zagłuszył delikatnego smaku ryby.

    Jak przyrządzać rybę z grilla?

    Najlepsze na grilla są filety z łososia, pstrągi, sandacze i dorady. Do ich pieczenia warto użyć specjalnej stalowej siatki do grillowania, ewentualnie folii aluminiowej posmarowanej oliwą lub masłem. Grillowanie ryby wymaga zaledwie kilkunastu minut i nie ma potrzeby jej przewracania. Do jej przyprawienia należy dodać odrobinę soku z cytryny lub limonki. Pstrąga najlepiej przyprawić koperkiem lub natką pietruszki. Z kolei dorada świetnie komponuje się z kolendrą, czosnkiem i czerwonym pieprzem. Zioła najlepiej włożyć do środka ryby, ale dobrym sposobem jest też ułożenie mięsa na pokrojonych warzywach: marchewce czy pietruszce - wtedy skóra ryby nie przyklei się do rusztu. 

    • Tagi:
    • ryba
    • pstrąg
    • natka
    • warzywa
    • majówka
    • mięso
    • lato
    • Hotka
    • cytryna
    • grill
    • porady
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Podwyżki nawet o 300%. Ceny wywindowały, bo kończy się sezon

    15 października 2025
    Ceny rolnicze

    Rolnicy nie inwestują w dobre maszyny i dlatego nie zarabiają?

    15 października 2025
    Hotblog

    Sok malinowy z nutką mięty. Idealny na lato i zimę

    12 października 2025
    Prawo i finanse

    Szykują się zmiany w przepisach. Mają usprawnić eksport naszych warzyw i owoców

    10 października 2025
    Newsy

    Drastyczna sytuacja części rolników. Zbadają wątek zmowy cenowej

    9 października 2025
    Hotblog

    Malinowe kostki lodu - idealne na upalne dni i do drinków

    9 października 2025
    Newsy

    Nadprodukcja czy zwiększony import warzyw?

    7 października 2025
    Hotblog

    Jogurtowy deser z malinami

    4 października 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Prześwietlono sprawę rzekomej zmowy cenowej. UOKiK nie ma wątpliwości
    20 października 2025
    Uprawy
    Za tę pszenicę firmy płacą więcej
    20 października 2025
    Prawo i finanse
    Wnioski od dziś! Ten nabór właśnie się rozpoczął. ARiMR przypomina
    20 października 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Czym zastąpić chryzantemy? Coraz częściej wybieramy na cmentarz te kwiaty
    20 października 2025
    Dla domu
    Zapomnij o tulipanach. To ona może być królową wiosennego ogrodu
    20 października 2025
    Dla domu
    Cień w ogrodzie to nie problem! Zasadź je już teraz, a wiosną cię zachwycą
    19 października 2025
    Dla domu
    Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
    15 października 2025
    Hotblog
    Sok malinowy z nutką mięty. Idealny na lato i zimę
    12 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności