Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
      Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
      Zapowiedziano likwidację setek tysięcy zwierząt. Choroba nie chce wyhamować
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
      Samoodnawialne warzywo z potencjałem. To nie jest zwykła bulwa
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy narażeni na skrajne ubóstwo. Najnowsze dane GUS
      236 mld euro dla gospodarstw rolnych. Unia Europejska stawia na młodych rolników
      Nawet 2380 zł do hektara. Na horyzoncie nowa dopłata dla rolników
      Umowa z Mercosur będzie podpisana 12 stycznia? KE nie odpuszcza
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Najlepsza alternatywa dla żywopłotu z tui? Te iglaki nie brązowieją i szybko rosną
      Ten tani składnik sprawi, że stare firanki odzyskają śnieżną biel. Będą jak nowe
      Twój ogród wcale nie musi spać zimą. Te rośliny kwitną od grudnia do marca
      Ta roślina to zimowy fenomen w ogrodzie. Przetrwa nawet -30 stopni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną

Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną

Dla domu - Hotblog 30 maja 2025 07:00 Aktualizacja: 9 czerwca 2025 23:18
Pstrąg z grilla z pietruszką i cytryną
Pstrąg z grilla z pietruszką i cytryną
Źródło: Adobe Stock
Grillowany pstrąg to pyszne i lekkie danie - nie drogie i łatwe w przygotowaniu.
Spis treści:

    składniki:

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    • 2 pstrągi patroszone
    • 1 cytryna
    • 2 ząbki czosnku
    • natka pietruszki
    • olej
    • sól morska
    • pieprz kolorowy mielony

    Jeżeli grillujemy rybę w folii aluminiowej, nakłujmy ją w kilku miejscach, żeby para wodna miała ujście. Trzeba jednak pamiętać, że aluminium źle reaguje w towarzystwie kwaśnych składników - np. pomidorów.

    wykonanie:

    Umyte i oczyszczone z łusek pstrągi osuszam ręcznikiem papierowym. Z zewnątrz i od środka posypuję solą, świeżo mielonym pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Natkę pietruszki siekam i wkładam do środka ryby oraz posypuję ją z wierzchu. Cytrynę szoruję i parzę wrzątkiem, kroję w cienkie plasterki. Układam je do środka i na rybie. Pstrągi skrapiam olejem. Grilluję około 20 minut.

    Przy grillowaniu ryb najlepiej używać specjalnego rusztu zapobiegającemu ich rozpadaniu.

    Jaką przygotować marynatę do grillowanej ryby?

    Tu sprawdzi się lekka marynata ze skórką z cytryny, natką pietruszki czy szczyptą soli, tak, aby smak marynaty nie zagłuszył delikatnego smaku ryby.

    Jak przyrządzać rybę z grilla?

    Najlepsze na grilla są filety z łososia, pstrągi, sandacze i dorady. Do ich pieczenia warto użyć specjalnej stalowej siatki do grillowania, ewentualnie folii aluminiowej posmarowanej oliwą lub masłem. Grillowanie ryby wymaga zaledwie kilkunastu minut i nie ma potrzeby jej przewracania. Do jej przyprawienia należy dodać odrobinę soku z cytryny lub limonki. Pstrąga najlepiej przyprawić koperkiem lub natką pietruszki. Z kolei dorada świetnie komponuje się z kolendrą, czosnkiem i czerwonym pieprzem. Zioła najlepiej włożyć do środka ryby, ale dobrym sposobem jest też ułożenie mięsa na pokrojonych warzywach: marchewce czy pietruszce - wtedy skóra ryby nie przyklei się do rusztu. 

    • Tagi:
    • ryba
    • pstrąg
    • natka
    • warzywa
    • majówka
    • mięso
    • lato
    • Hotka
    • cytryna
    • grill
    • porady
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Makowiec dla leniuszków

    17 grudnia 2025
    Hotblog

    Staropolska szynka pieczona

    14 grudnia 2025
    Kulinaria

    Ekspresowy piernik - obłędnie wilgotny i banalnie prosty

    10 grudnia 2025
    Ceny rolnicze

    W Broniszach pojawiła się konkurencja dla polskich ziemniaków

    9 grudnia 2025
    Owoce i warzywa

    Ostatnia chwila na przedzimowy siew marchwi i kopru. Świeże warzywa będą już wiosną

    8 grudnia 2025
    Hotblog

    Pieczarki faszerowane rybą

    7 grudnia 2025
    Kulinaria

    Kuźnia pachnąca... domowym chlebem

    5 grudnia 2025
    Hotblog

    Pomarańczowy sernik w świątecznym wydaniu

    4 grudnia 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Umowa z Mercosur będzie podpisana 12 stycznia? KE nie odpuszcza
    20 grudnia 2025
    Newsy
    Końcówka roku będzie gorąca. Jeszcze w grudniu kolejne protesty rolników
    20 grudnia 2025
    Drób
    Do rolników wysyłane są ważne pisma. Czas na odpowiedź mija już w styczniu
    20 grudnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Najlepsza alternatywa dla żywopłotu z tui? Te iglaki nie brązowieją i szybko rosną
    20 grudnia 2025
    Dla domu
    Ten tani składnik sprawi, że stare firanki odzyskają śnieżną biel. Będą jak nowe
    19 grudnia 2025
    Dla domu
    Twój ogród wcale nie musi spać zimą. Te rośliny kwitną od grudnia do marca
    19 grudnia 2025
    Dla domu
    Ta roślina to zimowy fenomen w ogrodzie. Przetrwa nawet -30 stopni
    18 grudnia 2025
    Hotblog
    Makowiec dla leniuszków
    17 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności