Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku

W dawnych czasach wierzono, że bluszczyk kurdybanek ma magiczną moc i chroni przez złymi duchami. Ponadto chętnie stosowano go też w kuchni i doceniano jego wpływ na organizm. Z biegiem czasu zioło zostało wyparte przez inne, dzisiaj znacznie popularniejsze. Na szczęście jednak coraz częściej sobie o nim przypominamy.
Bluszczyk kurdybanek. Jak wygląda i gdzie rośnie?
Bluszczyk kurdybanek rośnie dziko w całej Polsce – głównie na łąkach, w lasach, parkach, a także w ogródkach, w których nierzadko uznawany jest za chwast. Najlepiej rośnie w półcieniu, na wilgotnym podłożu, warto więc szukać w miejscach spełniających te warunki, między innymi w rowach, zaroślach czy na poboczach.
Roślina zaczyna kwitnąć w kwietniu lub maju – aż do jesieni. Kwiatki są drobne, o fioletowej lub fioletowo-niebieskiej barwie. Liście kurdybanka są natomiast sercowate i grubo karbowane. To roślina z rodziny jasnotowatych – jest więc spokrewniona między innymi z melisą lub miętą. Co ciekawe, bluszczyk kurdybanek niezwykle szybko się rozprzestrzenia, przez co na jednej powierzchni może być jej naprawdę sporo. Warto to wykorzystać i udać się na zbiory. To doskonały czas, by wykorzystać tę roślinę w swojej kuchni.
Jak smakuje bluszczyk kurdybanek i do czego go używać?
Bluszczyk kurdybanek ma charakterystyczny korzenny, ziołowy smak, który może być nieco gorzki. Może przypominać połączenie tymianku z miętą. Choć dawniej był bardzo chętnie dodawany do potraw, a jego smak dopełniał choćby takie zupy jak rosół czy ziemniaczana, to z czasem jego miejsce zajęła pietruszka, która stała się znacznie popularniejsza. Kurdybanek dodawano nie tylko do zup, lecz także do tłustych potraw, jajecznicy czy twarogu.
Zioło to można z powodzeniem dodawać do masła ziołowego, omletów, ziemniaków, sałatek, pieczonych mięs czy past kanapkowych. Wspomaga trawienie, sprawdzi się więc w daniach ciężkostrawnych.
Czytaj też: Nie wyrzucaj skoszonej trawy. Trzy pomysły na wykorzystanie w ogrodzie
Jakie właściwości zdrowotne na bluszczyk kurdybanek?
Bluszczyk kurdybanek zawiera między innymi kwas rozmarynowy, witaminę C, składniki mineralne, olejki eteryczne, garbniki i flawonoidy. Może mieć pozytywny wpływ zarówno na układ krwionośny, jak i pokarmowy czy oddechowy.
Wskazuje się, że bluszczyk kurdybanek może pomóc między innymi w przypadku problemów z pracą układu pokarmowego – na przykład niestrawnością czy wolną przemianą materii. Uważa się, że roślina ta:
- pobudza wydzielanie soków trawiennych;
- ma dobry wpływ na regenerację wątroby;
- oczyszcza organizm z toksyn;
- zapobiega powstaniu kamieni żółciowych.
To jednak nie koniec zdrowotnych właściwości kurdybanka, może być też bowiem pomocny w przypadku przeziębień i stanów zapalnych ze względu na swoje działanie bakteriobójcze. Może wpłynąć pozytywnie na kaszel, usuwanie wydzieliny czy na ból gardła oraz duszności.
Źródła wskazują również, że bluszczyk kurdybanek może być stosowany przy zaburzeniach rytmu serca oraz zewnętrznie – na przykład przy ranach, oparzeniach czy nawet trądziku.
W każdym przypadku stosowanie kurdybanku w celach zdrowotnych należy skonsultować z lekarzem.