Pomidorówka na zsiadłym mleku

Zupa pomidorowa to jedna z najpopularniejszych zup. Latem, kiedy dostępne są świeże pomidory, dojrzewające w słońcu, zebrane z upraw polowych, warto z nich zrobić pomidorówkę. Dziś jednak proponuję jej chłodnikową wersję. Doskonałą na letni upał. O niepowtarzalnym, esenscjonalnym smaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
składniki na zupę:
- 4-5 szklanek zsiadłego mleka (lub kefiru)
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 5 łyżek posiekanego koperku
- 20 dag pomidorów
- gałązka bazylii
- 15 dag ogórków zielonych
- sól
- cukier
- pieprz
Pomidor to popularne warzywo, które pochodzi z zachodniej części Ameryki Południowej. Jest bogaty w wodę (94%) i niskokaloryczny (średni pomidor waży około 180 g i ma około 32 kcal).
wykonanie zupy:
Zimne mleko lub kefir oraz przecier pomidorowy dokładnie mieszam. Pomidory parzę wrzątkiem, obieram ze skórek i kroję w drobną kostkę (można je zmiksować). Dodaję do mleka razem z posiekanym koperkiem i bazylią. Doprawiam do smaku. Przed podaniem do każdej porcji chłodnika dodaję ogórki pokrojone w bardzo cienkie plasterki lub drobną kostkę. Można dodać również małe grzanki np. czosnkowe.
Owoc pomidora zwyczajnego jest niskokaloryczny. Zawiera 22 kcal w 100 gramach. Jest dobrym źródłem potasu, beta-karotenu oraz witamin C i E. Pomidory zawierają także zdrowy dla człowieka likopen. Żółte odmiany pomidorów są słodsze i mają wyższą zawartość cukru.