Pieczesz w folii aluminiowej lub rękawie? Czy to dobre dla zdrowia?
Ryba skropiona sokiem z cytryny, mieszanka warzyw w przyprawach, filet z kurczaka w ziołach czy karkówka z ziemniaki – to tylko kilka przykładów potraw, które są często przygotowywane w folii aluminiowej lub rękawie do pieczenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczenie w folii aluminiowej lub rękawie: Wygoda i szybkość
Pieczenie z wykorzystaniem folii aluminiowej lub rękawa pozawala nie tylko uzyskać smaczne potrawy. Jest wygodne, szybkie i proste, dzięki czemu radzą sobie z nim nawet osoby bez szczególnych umiejętności kulinarnych. Ponadto ten sposób przygotowywania potraw nie wymaga używania tłuszczu czy smażenia, przez co wielu osobom wydaje się zdrowy.
W rzeczywistości okazuje się, że pieczenie w folii aluminiowej lub rękawie nie zawsze jest dobrym wyborem dla zdrowia. Jednocześnie nie oznacza to, że należy z niego całkowicie zrezygnować. Warto jednak wiedzieć, kiedy można je bezpiecznie stosować. Znaczenie ma przede wszystkim rodzaj przygotowywanej potrawy i temperatura pieczenia.
Czytaj też: Proponują nowy podatek od żywności. Kogo uderzy po kieszeni?
Pieczenie w folii aluminiowej: Czy zawsze jest zdrowe?
Okazuje się, że z folii aluminiowej do pieczonych w niej potraw mogą uwalniać się pod wpływem wysokiej temperatury niewielkie ilości aluminium. Czynniki, które mogą przyczyniać się takiego zwiększonego uwalniania, to przede wszystkim:
- kwaśne składniki, czyli te o niskim pH (np. sok z cytryny, pomidory, wino, ocet);
- duże zasolenie składników;
- wysoka temperatura;
- długi czas pieczenia.
Tym samym regularnie spożywanie przygotowanych w ten sposób dań może prowadzić do wzrostu poziomu aluminium w organizmie. Ten natomiast i tak często bywa już wysoki ze względu na to, że aluminium jest także obecne w wielu innych produktach, z którymi człowiek ma na co dzień kontakt (m.in. dodatki do żywności, leki, kosmetyki czy opakowania). Z kolei zbyt wysoki poziom aluminium w organizmie człowieka może negatywnie wpływać m.in. na układ nerwowy czy kostny.
Pieczenie w folii aluminiowej: Co na ten temat mówią badania naukowe?
Zagadnienia związane z szeroko rozumianym wpływem aluminium na zdrowie człowieka były wielokrotnie przedmiotem badań naukowców. Warto w tym miejscu przytoczyć dwa badania.
Wyniki pierwszego z nich przeprowadzonego pod kierownictwem Ghady Bassioni opublikowano w 2012 roku w czasopiśmie naukowym „International Journal of Electrochemical Science”. W badaniu tym naukowcy zmierzyli stężenie aluminium w mięsie mielonym przed i po gotowaniu go w folii aluminiowej. Mięso mielone przygotowane zostało w sześciu wersjach, z różnymi dodatkami, w tym m.in. sokiem pomidorowym, kwasem cytrynowym, octem jabłkowym i przyprawami.
Naukowcy w artykule podsumowującym badania stwierdzili: „Wyniki jednoznacznie wskazują, że stosowanie folii aluminiowej do gotowania znacząco przyczynia się do dziennego spożycia aluminium wraz z gotowaną żywnością. Stwierdzono, że ilość wypłukiwanego aluminium była wysoka w roztworach kwaśnych, a jeszcze wyższa po dodaniu przypraw. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) uzyskane wartości uznano za niedopuszczalne. Wreszcie, nadmierne spożycie aluminium z wypłukiwanej folii aluminiowej ma skrajnie szkodliwe skutki dla zdrowia”.
Wyniki drugiego ze wspomnianych badań opublikowane zostały w 2020 roku w czasopiśmie naukowym „International Journal of Environmental Research and Public Health”. W badaniu tym naukowcy oznaczyli zawartość glinu (aluminium) w wołowinie, kurczaku i rybach po ich upieczeniu w folii aluminiowej. Na tej podstawie wykazali, że „[…] spożywanie tej żywności wraz z innymi produktami spożywczymi, takimi jak na przykład niektóre warzywa, które mogą naturalnie zawierać aluminium, może prowadzić do spożycia tygodniowej dawki zbliżonej do TWI (dopuszczalnego tygodniowego spożycia)”.
Co zamiast folii aluminiowej? Rękaw do pieczenia, a może naczynie żaroodporne?
Dla wielu osób alternatywą dla folii aluminiowej jest używanie rękawa do pieczenia, który wykonany jest z folii odpornej na wysokie temperatury. Produkt ten nie reaguje z kwaśnymi składnikami. Tym samym można używać go do pieczenia takich potraw jak np. ryby z dodatkiem soku z cytryny czy mięso w sosie pomidorowym.
Używając rękawa do pieczenia nie powinno się jednak przekraczać zalecanej maksymalnej temperatury, która zazwyczaj wynosi 200-220 stopni Celsjusza. W przeciwnym wypadku pod wpływem wysokiej temperatury może dojść do uwalniania szkodliwych dla zdrowia substancji, w tym np. ftalanów, biosfenolu A (BPA) czy aldehydów.
Chcąc wyeliminować ryzyko ewentualnego przenikania do potraw substancji niekorzystnych dla zdrowia można zamiast folii aluminiowej czy rękawa do pieczenia zastosować naczynie żaroodporne lub gliniany garnek.
Czytaj też: Pogoda na weekend Wszystkich Świętych. Prognoza nie oszczędza niespodzianek



























