Od czego zależy kolor skorupki jajka i które jest zdrowsze? Rozwiewamy popularny mit

Jajka zawierają nie tylko białko, ale również witaminy A, E, D, K, witaminy z grupy B oraz ważne składniki mineralne, takie jak fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen. W samym żółtku znajduje się z kolei beta-karoten i luteina ważna dla zdrowia oczu. Jedno jajko to około 80 kcal, z czego blisko 60 kcal ma żółtko.
Czytaj też: Długoterminowa prognoza IMGW. Jaka pogoda będzie do lipca 2025?
Od czego zależy kolor skorupki jajka?
Kurze jajka mają skorupki w różnym kolorze – białym, beżowym, brązowym oraz lekko zielonkawym. Niektórzy uważają, że białe jajka są wyższej jakości. Inni preferują brązowe, powołując się na to, że są one bardziej naturalne. Okazuje się jednak, że obie strony są w błędzie. Kolor skorupki jajka nie ma żadnego wpływu na zawartość składników odżywczych. Co za tym idzie, nieważne, czy wybierzemy białe, brązowe, beżowe, czy zielonkawe jajko, każde z nich będzie miało taki sam smak oraz wartość.
Od czego jednak zależy kolor skorupek? Od diety, a może od sposobu hodowli? Nic z tych rzeczy. O wszystkim decyduje kolor piór. W związku z tym kury o białym upierzeniu znoszą białe jajka. Im ciemniejsze pióra, tym skorupka będzie ciemniejsza. Dlaczego tak się dzieje? Kury, które mają ciemne pióra, wytwarzają największe ilości substancji znanej jako protoporfiryna IX. Jest to barwnik, który odpowiada za charakterystyczną brązową barwę. W przypadku kur o białym upierzeniu protoporfiryna IX w ogóle się nie odkłada i jest to ich cecha genetyczna.
Co jeszcze zawiera kurze jajko?
Skład chemiczny skorupki jajka w ponad 90 proc. opiera się na substancjach nieorganicznych. Jest to głównie węglan wapnia, fosforan wapnia oraz węglan magnezu. Skorupka zawiera także składniki mineralne takie jak selen, miedź, cynk, molibden, siarka oraz krzem. Co ciekawe, skład ten jest zbliżony do składu ludzkich kości. Charakterystyczny kształt jajka sprawia, że jest ono w stanie wytrzymać duże wstrząsy i ciśnienie w stosunku do swojej grubości. Wytrzymałość skorupki zależy jednak od diety zwierząt. Jeśli jest ona dobrze zbilansowana, a pasza bogata w wapń, skorupka będzie gruba. Jeżeli zatem jajko łatwo pęka, może to sugerować, że sposób żywienia nie był zbyt dobry.
Czytaj też: Wiosną atakuje jabłonie. Zastosuj ten oprysk, gdy zauważysz plamki na liściach
Białko kurze w blisko 90 proc. składa się z wody. Resztę stanowią aminokwasy, węglowodany, witaminy oraz sole mineralne. Do najcenniejszych protein należy owoalbumina, konalbumina, owomucyna i lizozym. Wykazują one właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Co ciekawe, więcej aminokwasów znajduje się w żółtku. Jest ono w praktyce mieszanką wody, białek, tłuszczu, witamin, węglowodanów i składników mineralnych.
Dlaczego żółtko ma niekiedy bardziej intensywny kolor? Odpowiadają za to ksantofile, m.in. luteina i zeaksantyna, czyli barwniki znajdujące się w pokarmie. Jeśli w paszach, które spożywają zwierzęta, znajdują się takie składniki jak marchew, dynia lub czerwona papryka, może to wpływać na zwiększenie intensywności koloru żółtka. Ten efekt można uzyskać również poprzez stosowanie pasz z barwnikami syntetycznymi. Warto wiedzieć, że białko znajdujące się w jajku zostało uznane przez WHO za tzw. białko wzorcowe, czyli takie, które zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne do zaspokojenia potrzeb ludzkiego organizmu.
Czytaj też: Wymieszaj z wodą 1:1 i spryskaj mech. Chwast zniknie z trawnika