Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Zagrożenie pryszczycą. Szykują się zmiany? Ministerstwo wydało komunikat
      To już piąty taki nabór. ARiMR przypomina: czasu na złożenie wniosku zostało mało
      To dotyczy wszystkich posiadaczy zwierząt
      Australia z zielonym światłem od UE - eksport wołowiny będzie uproszczony
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Straty już są, a może być jeszcze gorzej. Te uprawy są szczególnie zagrożone
      Kolejna stacja Przystanku Rzepak RAGT w Drogoszach - fotorelacja.
      Poważne zagrożenie dla uprawy zbóż. Czy deszcz zmywa skrzypionkę?
      Duże problemy na plantacjach buraka cukrowego. Plon zagrożony?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wielozadaniowa maszyna do ciągników. Może m.in. kruszyć kamienie na polu [VIDEO]
      Ta maszyna opryskuje tylko chwasty. Innowacyjne rozwiązanie John Deere [VIDEO]
      Ta fabryka ciągników kosztowała miliardy. Traktory stąd trafią też do Polski
      Ma gąsienice i przewiezie nawet tonę materiału. Nowe wozidło rolnicze [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Sąsiedzi donoszą na rolników. Rośnie liczba spraw na policji [VIDEO]
      Każdy rolnik może dostać te pieniądze, ale nie każdy jeszcze ten wniosek złożył
      Podatek od deszczu: Właściciele jakich działek muszą go płacić? Stawki w 2025
      Będzie nowe prawo przy sprzedaży ziemniaków. To kluczowe zmiany dla producentów
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nie tylko pelargonie. Oto najlepsze rośliny na słoneczny balkon
      Hit do ogrodów rustykalnych. Wraca do mody, kwitnie aż do października
      Szukasz roślin do cienia? Puszyste, różowe wiechy kwitną aż do września
      Podlej tym storczyka w maju, a szybciej zakwitnie po zimie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Od czego zależy kolor skorupki jajka i które jest zdrowsze? Rozwiewamy popularny mit

Od czego zależy kolor skorupki jajka i które jest zdrowsze? Rozwiewamy popularny mit

Hodowla - Drób 12 marca 2025 17:01 Małgorzata Krzystała-Łątka Aktualizacja: 12 marca 2025 17:08
Kolor skorupki nie ma wpływu na smak jajka
Kolor skorupki nie ma wpływu na smak jajka
Źródło: Adobe Stock
Jajka to jedne z najbardziej wartościowych produktów w naszej diecie i cenne źródło białka. Zawierają wszystkie potrzebne nam aminokwasy i to w odpowiednich proporcjach. Czy jest jakaś różnica między jajkami z brązową a białą skorupką? Wyjaśniamy!
Spis treści:

    Jajka zawierają nie tylko białko, ale również witaminy A, E, D, K, witaminy z grupy B oraz ważne składniki mineralne, takie jak fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen. W samym żółtku znajduje się z kolei beta-karoten i luteina ważna dla zdrowia oczu. Jedno jajko to około 80 kcal, z czego blisko 60 kcal ma żółtko. 

    Czytaj też: Długoterminowa prognoza IMGW. Jaka pogoda będzie do lipca 2025?

    Od czego zależy kolor skorupki jajka?

    Kurze jajka mają skorupki w różnym kolorze – białym, beżowym, brązowym oraz lekko zielonkawym. Niektórzy uważają, że białe jajka są wyższej jakości. Inni preferują brązowe, powołując się na to, że są one bardziej naturalne. Okazuje się jednak, że obie strony są w błędzie. Kolor skorupki jajka nie ma żadnego wpływu na zawartość składników odżywczych. Co za tym idzie, nieważne, czy wybierzemy białe, brązowe, beżowe, czy zielonkawe jajko, każde z nich będzie miało taki sam smak oraz wartość.

    Od czego jednak zależy kolor skorupek? Od diety, a może od sposobu hodowli? Nic z tych rzeczy. O wszystkim decyduje kolor piór. W związku z tym kury o białym upierzeniu znoszą białe jajka. Im ciemniejsze pióra, tym skorupka będzie ciemniejsza. Dlaczego tak się dzieje? Kury, które mają ciemne pióra, wytwarzają największe ilości substancji znanej jako protoporfiryna IX. Jest to barwnik, który odpowiada za charakterystyczną brązową barwę. W przypadku kur o białym upierzeniu protoporfiryna IX w ogóle się nie odkłada i jest to ich cecha genetyczna.

    Czytaj też:
    Ile jajek tygodniowo można jeść? Które są najlepsze? Wyniki badań naukowych

    Co jeszcze zawiera kurze jajko?

    Skład chemiczny skorupki jajka w ponad 90 proc. opiera się na substancjach nieorganicznych. Jest to głównie węglan wapnia, fosforan wapnia oraz węglan magnezu. Skorupka zawiera także składniki mineralne takie jak selen, miedź, cynk, molibden, siarka oraz krzem. Co ciekawe, skład ten jest zbliżony do składu ludzkich kości. Charakterystyczny kształt jajka sprawia, że jest ono w stanie wytrzymać duże wstrząsy i ciśnienie w stosunku do swojej grubości. Wytrzymałość skorupki zależy jednak od diety zwierząt. Jeśli jest ona dobrze zbilansowana, a pasza bogata w wapń, skorupka będzie gruba. Jeżeli zatem jajko łatwo pęka, może to sugerować, że sposób żywienia nie był zbyt dobry.

    Czytaj też: Wiosną atakuje jabłonie. Zastosuj ten oprysk, gdy zauważysz plamki na liściach

    Białko kurze w blisko 90 proc. składa się z wody. Resztę stanowią aminokwasy, węglowodany, witaminy oraz sole mineralne. Do najcenniejszych protein należy owoalbumina, konalbumina, owomucyna i lizozym. Wykazują one właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Co ciekawe, więcej aminokwasów znajduje się w żółtku. Jest ono w praktyce mieszanką wody, białek, tłuszczu, witamin, węglowodanów i składników mineralnych.

    Dlaczego żółtko ma niekiedy bardziej intensywny kolor? Odpowiadają za to ksantofile, m.in. luteina i zeaksantyna, czyli barwniki znajdujące się w pokarmie. Jeśli w paszach, które spożywają zwierzęta, znajdują się takie składniki jak marchew, dynia lub czerwona papryka, może to wpływać na zwiększenie intensywności koloru żółtka. Ten efekt można uzyskać również poprzez stosowanie pasz z barwnikami syntetycznymi. Warto wiedzieć, że białko znajdujące się w jajku zostało uznane przez WHO za tzw. białko wzorcowe, czyli takie, które zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne do zaspokojenia potrzeb ludzkiego organizmu.

    Czytaj też: Wymieszaj z wodą 1:1 i spryskaj mech. Chwast zniknie z trawnika 

    • Tagi:
    • żywność
    • kury
    • jajka
    Małgorzata Krzystała
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Drób

    Ile kosztują kury w 2025 roku? Oto aktualne ceny

    21 maja 2025
    Drób

    Producenci drobiu i jaj otrzymają rekompensaty? Chodzi o ok. 133 mln zł

    19 maja 2025
    Zdrowie

    Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?

    16 maja 2025
    Drób

    Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?

    14 maja 2025
    Kulinaria

    Koszyczek wielkanocny: Co do niego włożyć? Oto "kanoniczna siódemka"

    18 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Ile jajek w tygodniu można zjeść? Oto co mówią badania naukowe

    16 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Co oznaczają kody na jajkach? Lepiej znać ich znaczenie

    16 kwietnia 2025
    Dla domu

    Duże podwyżki cen masła i jajek. Ile zapłacimy za zakupy na Wielkanoc 2025?

    16 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Owoce i warzywa
    Ceny ziemniaków młodych i „starych”
    27 maja 2025
    Ekonomika
    Sąsiedzi donoszą na rolników. Rośnie liczba spraw na policji [VIDEO]
    27 maja 2025
    Hodowla
    Zagrożenie pryszczycą. Szykują się zmiany? Ministerstwo wydało komunikat
    27 maja 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Zagrożenie pryszczycą. Szykują się zmiany? Ministerstwo wydało komunikat
    27 maja 2025
    Inne hodowle
    To już piąty taki nabór. ARiMR przypomina: czasu na złożenie wniosku zostało mało
    27 maja 2025
    Hodowla
    To dotyczy wszystkich posiadaczy zwierząt
    26 maja 2025
    Bydło i mleko
    Australia z zielonym światłem od UE - eksport wołowiny będzie uproszczony
    25 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jak ograniczać stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej
    25 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy