Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Czy możemy spodziewać się spadków cen paliwa? Eksperci nie mają złudzeń
      Pszenica tańsza nawet o 70 zł/t. Co z innymi gatunkami?
      Z ostatniej chwili. Magazyny pełne. Skupy zbóż nie przyjmują
      Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowy program z dotacjami z ARiMR ruszy już we wrześniu. Max to 100 tys. zł
      Znalazły się pieniądze dla producentów świń. Na co i dla kogo konkretnie?
      Ta sprawa dotyczy wielu rolników. Czy prezydent podpisze ustawę?
      WPR 2023–2027: 70% refundacji składki dla hodowców. Kto skorzysta?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Artykuł sponsorowany Jak wybrać odmianę rzepaku ozimego?
      Na to wydarzenie czeka wielu producentów ziemniaków
      Czy soja przyjmie się na północy kraju? Ekspert nie ma wątpliwości
      Już niedługo rusza kampania buraczana. Tak przygotowują się do niej cukrownie
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      ARiMR wykrywa błędy. Sprawdź swój wniosek o dopłaty zanim będzie za późno
      Będą dopłaty do zbóż i innych upraw? W terenie ponad tysiąc komisji szacujących straty
      Czy właściciele działek przy jeziorach mogą je grodzić? Przepisy są jasne
      Rolnicy oddadzą swoje zniszczone pola, a w zamian otrzymają dobre grunty z KOWR?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Za rok posadź zamiast pelargonii lub surfinii. Kwitnie nawet 180 dni
      Upał jeszcze wróci. Wiadomo, kiedy. IMGW podał najnowszą prognozę pogody
      To wyjątkowa odmiana hortensji. Oryginalna, łatwa w uprawie i odporna na mróz
      Od jej kwiatów ciężko oderwać wzrok. To pnącze będzie największą ozdobą ogrodu
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Od czego zależy kolor skorupki jajka i które jest zdrowsze? Rozwiewamy popularny mit

Od czego zależy kolor skorupki jajka i które jest zdrowsze? Rozwiewamy popularny mit

Hodowla - Drób 12 marca 2025 17:01 Małgorzata Krzystała-Łątka Aktualizacja: 12 marca 2025 17:08
Kolor skorupki nie ma wpływu na smak jajka
Kolor skorupki nie ma wpływu na smak jajka
Źródło: Adobe Stock
Jajka to jedne z najbardziej wartościowych produktów w naszej diecie i cenne źródło białka. Zawierają wszystkie potrzebne nam aminokwasy i to w odpowiednich proporcjach. Czy jest jakaś różnica między jajkami z brązową a białą skorupką? Wyjaśniamy!
Spis treści:

    Jajka zawierają nie tylko białko, ale również witaminy A, E, D, K, witaminy z grupy B oraz ważne składniki mineralne, takie jak fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen. W samym żółtku znajduje się z kolei beta-karoten i luteina ważna dla zdrowia oczu. Jedno jajko to około 80 kcal, z czego blisko 60 kcal ma żółtko. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też: Długoterminowa prognoza IMGW. Jaka pogoda będzie do lipca 2025?

    Od czego zależy kolor skorupki jajka?

    Kurze jajka mają skorupki w różnym kolorze – białym, beżowym, brązowym oraz lekko zielonkawym. Niektórzy uważają, że białe jajka są wyższej jakości. Inni preferują brązowe, powołując się na to, że są one bardziej naturalne. Okazuje się jednak, że obie strony są w błędzie. Kolor skorupki jajka nie ma żadnego wpływu na zawartość składników odżywczych. Co za tym idzie, nieważne, czy wybierzemy białe, brązowe, beżowe, czy zielonkawe jajko, każde z nich będzie miało taki sam smak oraz wartość.

    Od czego jednak zależy kolor skorupek? Od diety, a może od sposobu hodowli? Nic z tych rzeczy. O wszystkim decyduje kolor piór. W związku z tym kury o białym upierzeniu znoszą białe jajka. Im ciemniejsze pióra, tym skorupka będzie ciemniejsza. Dlaczego tak się dzieje? Kury, które mają ciemne pióra, wytwarzają największe ilości substancji znanej jako protoporfiryna IX. Jest to barwnik, który odpowiada za charakterystyczną brązową barwę. W przypadku kur o białym upierzeniu protoporfiryna IX w ogóle się nie odkłada i jest to ich cecha genetyczna.

    Czytaj też:
    Ile jajek tygodniowo można jeść? Które są najlepsze? Wyniki badań naukowych

    Co jeszcze zawiera kurze jajko?

    Skład chemiczny skorupki jajka w ponad 90 proc. opiera się na substancjach nieorganicznych. Jest to głównie węglan wapnia, fosforan wapnia oraz węglan magnezu. Skorupka zawiera także składniki mineralne takie jak selen, miedź, cynk, molibden, siarka oraz krzem. Co ciekawe, skład ten jest zbliżony do składu ludzkich kości. Charakterystyczny kształt jajka sprawia, że jest ono w stanie wytrzymać duże wstrząsy i ciśnienie w stosunku do swojej grubości. Wytrzymałość skorupki zależy jednak od diety zwierząt. Jeśli jest ona dobrze zbilansowana, a pasza bogata w wapń, skorupka będzie gruba. Jeżeli zatem jajko łatwo pęka, może to sugerować, że sposób żywienia nie był zbyt dobry.

    Czytaj też: Wiosną atakuje jabłonie. Zastosuj ten oprysk, gdy zauważysz plamki na liściach

    Białko kurze w blisko 90 proc. składa się z wody. Resztę stanowią aminokwasy, węglowodany, witaminy oraz sole mineralne. Do najcenniejszych protein należy owoalbumina, konalbumina, owomucyna i lizozym. Wykazują one właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Co ciekawe, więcej aminokwasów znajduje się w żółtku. Jest ono w praktyce mieszanką wody, białek, tłuszczu, witamin, węglowodanów i składników mineralnych.

    Dlaczego żółtko ma niekiedy bardziej intensywny kolor? Odpowiadają za to ksantofile, m.in. luteina i zeaksantyna, czyli barwniki znajdujące się w pokarmie. Jeśli w paszach, które spożywają zwierzęta, znajdują się takie składniki jak marchew, dynia lub czerwona papryka, może to wpływać na zwiększenie intensywności koloru żółtka. Ten efekt można uzyskać również poprzez stosowanie pasz z barwnikami syntetycznymi. Warto wiedzieć, że białko znajdujące się w jajku zostało uznane przez WHO za tzw. białko wzorcowe, czyli takie, które zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne do zaspokojenia potrzeb ludzkiego organizmu.

    Czytaj też: Wymieszaj z wodą 1:1 i spryskaj mech. Chwast zniknie z trawnika 

    • Tagi:
    • żywność
    • kury
    • jajka
    Małgorzata Krzystała
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Kulinaria

    Jaka temperatura powinna być w lodówce? I dlaczego to ważne?

    18 sierpnia 2025
    Drób

    Jajek będzie mniej i będą droższe? Nie przez ptasią grypę a działania urzędników

    10 sierpnia 2025
    Prawo i finanse

    Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne

    2 sierpnia 2025
    Drób

    Kilkaset tysięcy kur w ognisku. Ta choroba zaatakowała po raz kolejny

    26 lipca 2025
    Ceny rolnicze

    Co się dzieje z cenami drobiu? Są rekordy, ale i kilka potencjalnych zagrożeń

    16 lipca 2025
    Drób

    Ta choroba kur rozprzestrzenia się w błyskawicznym tempie

    15 lipca 2025
    Drób

    Choroba zaatakowała kolejny kurnik. Chodzi o kilkadziesiąt tysięcy zwierząt

    11 lipca 2025
    Drób

    Chcesz sprzedawać jajka od swoich kur? Pamiętaj o tym obowiązku oraz o limitach

    7 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Zboża
    Rolnicy o żniwach i sprzedaży zbóż: "ceny spadają o 150 zł na tonie"
    20 sierpnia 2025
    Przepisy
    OPR-y przejmą spółki Skarbu Państwa? Trwa dyskusja o dużych majątkach rolnych
    20 sierpnia 2025
    Bydło i mleko
    5 tys. zł do jednego zwierzęcia. ARiMR zachęca do składania wniosków
    20 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    5 tys. zł do jednego zwierzęcia. ARiMR zachęca do składania wniosków
    20 sierpnia 2025
    Bydło i mleko
    Szykują się ważne zmiany dla hodowców zwierząt
    20 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna
    Nowy program z dotacjami z ARiMR ruszy już we wrześniu. Max to 100 tys. zł
    17 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna
    Znalazły się pieniądze dla producentów świń. Na co i dla kogo konkretnie?
    17 sierpnia 2025
    Bydło i mleko
    Ta sprawa dotyczy wielu rolników. Czy prezydent podpisze ustawę?
    16 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności